Zeegebieden beschermen
Slechts 7,6% van de oceanen wereldwijd is aangewezen als beschermd gebied.
Waarom zeegebieden beschermen?
De aarde bestaat voor bijna driekwart uit oceanen, slechts een heel klein deel daarvan is beschermd: 7,6%. En daadwerkelijk beschermd tegen bedreigingen is dat kleine stukje ook niet, want een groot deel van de beschermde zeegebieden is alleen op papier beschermd. In de praktijk gebeuren er nog veel te veel activiteiten die niet meer zouden moeten plaatsvinden in een beschermd gebied. Als de beschermde zeegebieden niet beter worden gemanaged, als er niet beter wordt gehandhaafd, dan is de toekomst van de biodiversiteit van de oceanen niet rooskleurig.
Wat is een beschermd zeegebied?
Er zijn meerdere categorieën ‘beschermde zeegebieden’. Sommige gebieden zijn volledig beschermd en er mogen dan ook geen menselijke activiteiten plaatsvinden. In andere gebieden is slechts een specifieke grot of bijvoorbeeld een diersoort beschermd. Maar er zijn ook gebieden waar geen olie- gas en andere grondstoffen geworven mogen worden. Er zijn dus verschillende niveaus van bescherming mogelijk.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN BESCHERMDE ZEEGEBIEDEN
- Toename van veerkracht, omdat het gebied kan herstellen en zo gezond genoeg wordt om eventuele andere bedreigingen zoals klimaatverandering, beter te doorstaan.
- De onderwaternatuur wordt beschermd tegen specifieke bedreigingen waardoor het zeeleven een kans krijgt te floreren.
- Een veilig leefgebied voor bedreigde dier- en plantsoorten.
- Een kraamkamerfunctie, een plek waar vissen en andere dieren zich kunnen voortplanten.
- Toename van visvangst en dus voedselzekerheid. De gevangen vis is er vaak in grotere hoeveelheden en ook in grotere afmetingen.
- Behoud van lokale culturen, economieën en leefomstandigheden die nauw verbonden zijn met de oceaan.
- Behouden en creëren van werkgelegenheid.
Rapport Marine Protected Areas: Smart Investments in Ocean Health
(Engelstalig rapport)
De grootste bedreigingen voor onze oceanen
Wat doet WWF?
-
1
SAMENWERKEN
We werken samen met overheden, organisaties, bedrijven, lokale gemeenschappen en de private sector voor meer beschermde zeegebieden.
-
2
VERBETEREN VAN BESCHERMDE ZEEGEBIEDEN
WWF werkt samen met vissers, lokale bevolking, de toerismebranche en manager van de beschermde zeegebieden om het management van deze gebieden te verbeteren. Zeker daar waar de gebieden grenzen aan gebieden waar nog wel activiteiten zoals visserij plaatsvinden.
-
3
TRAININGEN EN MATERIALEN
WWF zorgt voor patrouilleboten en trainingen voor de lokale rangers.
-
4
PROMOTEN VAN DUURZAME VISSERIJ
WWF heeft als doel dat in 2030 30% van de gebieden waar we ons vanuit WWF-NL op richten duurzame visserij geïmplementeerd is. Dat zorgt voor voedselzekerheid, verminderde druk op diersoorten bovenaan de voedselketen, duurzame oplossingen voor bedrijven, en het verminderen van het plasticprobleem.
-
5
DUURZAAM TOERISME PROMOTEN
WWF support projecten die bijdragen aan duurzaam toerisme. Toerisme kan een negatieve impact op de zeegebieden hebben als het bijvoorbeeld de grootschalig plaatsvindt, als er belangrijk leefgebied zoals mangroves worden gekapt om hotels te kunnen bouwen, als met niet met zorg met koraalriffen omspringt of als legstranden van zeeschildpadden worden verstoord. Met duurzaam toerisme kan men geld verdienen en ook het gebied beschermen voor toekomstige generaties.
-
6
ONDERZOEK
Onderzoek doen naar beschermde gebieden en wat het opleverd. Zoals het rapport Marine Protected Areas: Smart Investments in Ocean Health.
Beschermde natuurgebieden
Dankzij petities, lobbyen bij overheden, samenwerken met lokale en Internationale organisaties zijn o.a. de volgende gebieden beschermd geworden.
Resultaten en updates
Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang die we boeken! Lees de laatste updates:
Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij
Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen
Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!