Koraalrif in Belize is uit de gevarenzone
Koraalrif in Belize is uit de gevarenzone
Het op een na grootste koraalrif ter wereld is gered! Het Belize Barrier Reef werd bedreigd door industriële activiteiten zoals olieboringen. Daardoor kwam dit kleinere 'zusje' van het Australische Great Barrier Reef op de lijst van ‘Werelderfgoed in gevaar.' Dankzij wereldwijde acties, is het rif nu veilig.
Internationale campagne
Wereldwijd vieren natuurbeschermers en Belizanen feest, omdat het Belize Barrier Reef uit de gevarenzone is. Het is nu officieel van de lijst ‘Werelderfgoed in gevaar’ gehaald. Het Belize Barrier Reef behoort tot het UNESCO Werelderfgoed maar het stond ernstig onder druk door plannen voor olieboringen en niet duurzame kustontwikkeling. UNESCO heeft het toen op de gevarenlijst gezet. Dit was een dringende waarschuwing aan het adres van de Belizaanse overheid. Via een internationale WWF-campagne lieten 452.347 mensen hun stem horen voor bescherming van het rif.
Verbod op olieboringen en kap mangrovebossen
En al die druk heeft goed geholpen, want de afgelopen achttien maanden heeft de overheid van Belize diverse maatregelen genomen om het prachtige natuurgebied weer veilig te stellen. In december werden olieboringen verboden en nu is het ook het kappen van mangrovebossen, die langs een groot deel van de Belizaanse kust groeien, niet meer toegestaan.
Trots op Belize
WWF-collega Nadia Bood, koraalexpert en Belizaanse is blij: “Vandaag is een dag om weer enorm trots te zijn op Belize! Onze riffen en mangrovebossen dragen bij aan de enorme rijkdom aan onderwaternatuur en zijn daarmee ook een belangrijke bron van inkomsten voor veel van mijn landgenoten. Met deze beschermingsmaatregelen inclusief een verbod op olieboringen heeft de overheid laten zien dat ze het belangrijk vindt om de natuur te beschermen, de natuur waar wij allemaal van afhankelijk zijn.”
Veilige plek voor zeeschildpad en zeekoe
Rond het rif leven ruim 1400 verschillende diersoorten , waaronder bedreigde soorten zoals de zeeschildpad en de zeekoe. Maar liefst 190.000 inwoners van Belize zijn direct afhankelijk van het koraalrif, door toerisme en visserij. Het Belize Barrier Reef is al sinds 1996 door UNESCO erkend als Werelderfgoed.
Gerelateerde artikelen
Walvisjacht IJsland is enorme stap terug
In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu
5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).