WWF-Netherlands / Bente van der Wilt
04 maart 2021

WWF en partners geschokt over geweldsuitbarsting in Congo

Naar schatting 50 doden, 100 gewonden, meer dan 2.000 mensen dakloos, een kliniek en kerk en huizen in vlammen opgegaan. Dat is de trieste balans van een nieuwe geweldsuitbarsting tussen etnische groepen in de buurt van Salonga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC). Samen met lokale mensenrechten- en natuurorganisaties roept WWF de overheid op om diepgravend onderzoek te doen naar de clash tussen de bevolkingsgroepen en de daders te vervolgen. Ook heeft WWF 50.000 euro uit het internationale noodfonds ter beschikking gesteld voor de wederopbouw.

In de afgelegen laaglandbossen rond Salonga Nationaal Park, een gebied groter dan België, leven oorspronkelijke bewoners, de Batwa, al sinds mensenheugenis. Ze zijn vaak arm en leven een gemarginaliseerd bestaan. Het gebied is verscheurd door jarenlange conflicten tussen Bantoe, een van de grootste etnische groepen en Batwa. De recente clashes behoren tot de ernstigste van de afgelopen tientallen jaren.

Thuisbasis van bonobo’s

Salonga is ook het enige leefgebied van bonobo’s en er komen grote aantallen vogels, luipaarden, olifanten, nijlpaarden, chimpansees en okapi’s voor. Samen met partners werkt WWF ter plekke aan de ontwikkeling van programma’s om de rijke natuur te beschermen en de sociaal-economische situatie verbeteren voor mensen die afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen waar de regio rijk aan is. Daarom is het zo belangrijk dat de dieperliggende oorzaken van het interetnisch geweld worden aangepakt.


VN-Mensenrechtenraad

Later deze maand staat de situatie in de Democratische Republiek Congo op de agenda van de VN-Mensenrechtenraad. In februari kwamen bij een aanval op een VN-konvooi in de buurt van Virunga Nationaal Park de Italiaanse ambassadeur in Congo en een beveiliger om. WWF hoopt dat er ook gesproken wordt over oplossingen voor de interetnische conflicten zoals die bij Salonga Nationaal Park.

naturepl.com / Fiona Rogers / WWF
Lees over het Groene Hart van Afrika
Lees over het Groene Hart van Afrika
Martin Harvey / WWF
Lees het statement van collega's in DRC
Lees het statement van collega's in DRC

Gerelateerde artikelen

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
Tanmoy Bhaduri / WWF

Lokale gemeenschappen zijn onmisbare partners bij behoud van tijgers

46,7 miljoen mensen in Azië hebben tijgers als hun naaste buur. Zij moeten proberen samen te leven met 's werelds grootste kat. Het nieuwe WWF-rapport ‘Living with tigers’ dringt er bij de regeringen van de tijgerlanden op aan om de mensen die met tijgers leven, een centrale rol te geven in strategieën voor het behoud van tijgers.
Het rapport wijst erop dat de toenemende druk op ruimte en hulpbronnen in het hele tijgergebied heeft geleid tot een toename van ontmoetingen en conflicten tussen mensen en tijgers.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).