WWF-Netherlands / Bente van der Wilt
04 maart 2021

WWF en partners geschokt over geweldsuitbarsting in Congo

Naar schatting 50 doden, 100 gewonden, meer dan 2.000 mensen dakloos, een kliniek en kerk en huizen in vlammen opgegaan. Dat is de trieste balans van een nieuwe geweldsuitbarsting tussen etnische groepen in de buurt van Salonga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC). Samen met lokale mensenrechten- en natuurorganisaties roept WWF de overheid op om diepgravend onderzoek te doen naar de clash tussen de bevolkingsgroepen en de daders te vervolgen. Ook heeft WWF 50.000 euro uit het internationale noodfonds ter beschikking gesteld voor de wederopbouw.

In de afgelegen laaglandbossen rond Salonga Nationaal Park, een gebied groter dan België, leven oorspronkelijke bewoners, de Batwa, al sinds mensenheugenis. Ze zijn vaak arm en leven een gemarginaliseerd bestaan. Het gebied is verscheurd door jarenlange conflicten tussen Bantoe, een van de grootste etnische groepen en Batwa. De recente clashes behoren tot de ernstigste van de afgelopen tientallen jaren.

Thuisbasis van bonobo’s

Salonga is ook het enige leefgebied van bonobo’s en er komen grote aantallen vogels, luipaarden, olifanten, nijlpaarden, chimpansees en okapi’s voor. Samen met partners werkt WWF ter plekke aan de ontwikkeling van programma’s om de rijke natuur te beschermen en de sociaal-economische situatie verbeteren voor mensen die afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen waar de regio rijk aan is. Daarom is het zo belangrijk dat de dieperliggende oorzaken van het interetnisch geweld worden aangepakt.


VN-Mensenrechtenraad

Later deze maand staat de situatie in de Democratische Republiek Congo op de agenda van de VN-Mensenrechtenraad. In februari kwamen bij een aanval op een VN-konvooi in de buurt van Virunga Nationaal Park de Italiaanse ambassadeur in Congo en een beveiliger om. WWF hoopt dat er ook gesproken wordt over oplossingen voor de interetnische conflicten zoals die bij Salonga Nationaal Park.

naturepl.com / Fiona Rogers / WWF
Lees over het Groene Hart van Afrika
Lees over het Groene Hart van Afrika
Martin Harvey / WWF
Lees het statement van collega's in DRC
Lees het statement van collega's in DRC

Gerelateerde artikelen

Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brasil

De Braziliaanse Amazone

De strijd tegen corona in de Braziliaanse Amazone. De Braziliaanse deelstaat Amazonas is heel zwaar getroffen door corona. Met een oppervlakte van tien keer Nederland is het de grootste deelstaat van Brazilië.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).