Ola Jennersten / WWF-Sweden
30 september 2019

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. De provinciale overheid kondigde meteen de noodtoestand af in het gebied en legde quarantaine op in een straal van 100 km van de uitbraak. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.

Eind juli werden dode varkens aangetroffen op een boerderij aan de grens met China, waar al een jaar met man en macht gewerkt wordt om het virus in te dammen. Het was het eerste geval van de uiterst besmettelijke Afrikaanse varkenspest in het Russische verre oosten. Daarna ging het snel en begin september waren er al 16 uitbraken gemeld in de regio. Eén daarvan was onder wilde zwijnen.

De overheid heeft een veelomvattend plan in werking laten treden waarbij in de quarantaine-zone vervoer en verkoop van varkens en handel in varkensvlees is verboden. Er zijn veterinaire controleposten opgericht en de verkeerspolitie is ingeschakeld om de regels te helpen te handhaven.


Reden voor grote zorg

Pavel Fomenko van WWF-Rusland zegt dat dierenartsen twee jaar geleden, toen het virus zich voor het eerst verspreidde voorbij het Oeralgebergte, al voorspelden dat het een kwestie van tijd was voor het virus ook in het verre oosten van Rusland zou opduiken. “Die dag is nu gekomen. En er is reden voor grote zorg. Helaas is de manier waarop de verspreiding van de ziekte in het Europese deel van Rusland wordt aangepakt niet toepasbaar in het verre oosten. Die aanpak is vrij eenvoudig, zeker op papier: de populatie preventief decimeren, de aantallen wilde zwijnen tot een minimum terugbrengen. Maar wij weten allemaal dat de tijgers en luipaarden in het gebied voor hun voedsel afhankelijk zijn van de zwijnen, net als de beren en de lynx. Ook de jachteconomie hier is afhankelijk van de aanwezigheid van wilde zwijnen. Volledig ruimen van wilde zwijnen in deze omstandigheden is geen optie.”

Tijger kan verliezer worden

Fomenko vindt dat er alvast verder gekeken moet worden dan de huidige verspreiding van de varkenspest, om te zorgen dat ze voorbereid zijn op een situatie met weinig wilde zwijnen - en alle bijkomende gevolgen. Zoals de toename van conflictsituaties tussen mensen en roofdieren op zoek naar voedsel, en mogelijke toename van het doden van de roofdieren uit wraak voor geleden schade. “Als de jachtondernemingen minder goed gaan draaien neemt stroperij toe en wordt de druk om op ander wild te jagen groter. De tijger is de verliezer.”

Alternatieve prooidieren

WWF-Rusland is al jaren bezig om te zorgen voor een toename van andere prooidieren in de jachtconcessies in de regio, zoals sikaherten en edelherten als alternatief voor de zwijnen. Want als er een keer opeens heel weinig zwijnen zijn kunnen de tijgers en luipaarden daarop overstappen. Maar er is meer nodig. WWF wil dat een speciale strategie hierop wordt ontwikkeld met de jachtconcessies en dat er manieren worden gezocht om de aantallen alternatieve prooidiersoorten te laten toenemen in het hele gebied van de Siberische tijger. Hiervoor is wel de steun van de regering nodig en aanvullende fondsen.

Gerelateerde artikelen

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Suyash Keshari / WWF-International

Terugblik op het Jaar van de Tijger 2022

Het Jaar van de Tijger is voorbij en het Jaar van het Konijn is alweer een paar weken oud. Als tijgerbeschermers kijken we terug op een drukke periode. Spannende vraag dit jaar was: hebben we het doel wat we in het vorige Tijgerjaar (2010) gesteld hebben, TX2, twee keer zoveel tijgers in 2022, behaald of niet?
Meer info

Populatie Mongoolse saiga’s neemt toe tot bijna 14.000

De Mongoolse saiga-antilope is een ernstig bedreigde diersoort, die alleen in Mongolië voorkomt. Bij de laatste telling in november 2022 was het aantal fors gegroeid, tot bijna 14.000.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).