Global Warming Images / WWF

Bescherming van bossen

De bossen van onze wereld zijn belangrijk voor het tegengaan van de opwarming van de aarde, maar worden in hoge snelheid gekapt.

Wat is er aan de hand?

Door de toenemende ontbossing blijft er steeds minder groen over op onze planeet. Samen met de bomen verdwijnt er een heel ecosysteem. Ontnomen van hun habitat, worden diersoorten meer en meer blootgesteld aan de stroperij. Ontbossing leidt daarnaast ook tot een verhoogde uitstoot van broeikasgassen. Enorme hoeveelheden koolstof worden vrijgelaten in de atmosfeer bij ontbossing, wat bijdraagt aan de klimaatverandering.

De tropische bossen worden het meest getroffen door de ontbossing. Dat is een groot probleem omdat de tropische bossen momenteel meer dan de helft van de biodiversiteit op aarde huisvesten en 50% meer koolstof absorberen dan andere bossen.

De ontbossing verstoort ook de levensstijl van lokale bevolking. Vandaag de dag leven er 300 miljoen mensen in bossen en een vijfde van de wereldbevolking is rechtstreeks afhankelijk van de bossen en hun natuurlijke bronnen. De nood om snel in te grijpen is tastbaar.

Michel Roggo / WWF

Wat doet WWF aan het beschermen van bossen?

We zetten ons in om netwerken van beschermde gebieden uit te bereiden en te versterken. Beschermde gebieden die goed beheerd worden, hebben bewezen goed te werken tegen ontbossing. Zo kunnen de gebieden dienen als toevluchtsoord voor biodiversiteit en als reservoir voor toekomstig herstel. Idealiter zijn beschermde gebieden goed verbonden met elkaar en groot genoeg voor soorten om zich vrij te kunnen bewegen.

 • 1

  Ontbossingsvrije handelsketens

  Een groeiend aantal grote winkelketens, fabrikanten en investeerders heeft WWF toegezegd om de ontbossing uit hun handelsketens te halen. Het waarmaken en uitbreiden van deze toezeggingen kan een groot verschil maken in de ontbossingsgebieden waar veel geproduceerd wordt voor de internationale grondstoffenmarkt.

 • 2

  Bosvriendelijke infrastructuur

  We helpen de financiers, bouwers en planners van infrastructuur zoals wegen, dammen en mijnen in ontbossingsgebieden, om maatregelen te nemen om de impact ervan te verminderen, zonder de lokale ontwikkeling in de weg te staan.

 • 3

  Gebruik maken van REDD+

  REDD+ is een methode die stimuleert dat landen met veel bos het bos beschermen, omdat ze geld krijgen van andere landen als ze het bos laten staan. REDD+ kan dus bijdragen aan het verminderen van bedreigingen in de ontbossingsgebieden. Tegelijkertijd worden overheden door middel van REDD+ ondersteund op het gebied van armoedebestrijding, landrechten en eerlijk gebruik van hulpbronnen.

 • 4

  Voordelen van het bos waarderen 

  Bossen bieden vele voordelen; van het zeker stellen van schoon water tot het herbergen van belangrijke soorten en plekken van cultureel belang (onder andere voor recreatie). Het (h)erkennen van de (economische) waarde van deze voordelen, kan overheden en bedrijven helpen bij het maken van goede beslissingen over het gebruik van het bos.

Jaap van der Waarde
Centraal-Afrika Expert WWF
Het succes van dit werk begint en eindigt met consumenten die vragen naar hout van verantwoorde herkomst.
Lees mijn blog

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de bossen

Amazone
Een lange, brede rivier die door oneindig oerwoud stroomt met prachtige planten en dieren.
Borneo - Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Tropisch Afrika
Een indrukwekkend tropisch regenwoud waar de Congorivier doorheen stroomt.

Voor wie zijn we actief?

Inwoners van de bossen die we willen beschermen

Orang-Oetan
Orang-Oetan
Het gebied waarin orang-oetans leven wordt steeds kleiner.
Jaguar
Jaguar
Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen.
Luipaard
Luipaard
Er wordt nog steeds grof geld betaald voor een bontjas van een luipaardvacht.
Panda
Panda
Steeds minder bamboebossen voor de panda.
Neushoorn
Neushoorn
Er zijn nog maar 25.000 neushoorns op de wereld.
Tijger
Tijger
Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.

Resultaten en Updates

De bosbranden in Zuid-Amerika: is het gevaar geweken?

Ruim twee maanden geleden kwamen duizenden mensen in actie om de verwoestende branden in Zuid-Amerika te stoppen.
Meer info

Indonesië, Rusland, Bolivia, Paraguay: de branden laten zich niet bestrijden

‘De wereld staat in brand’, meldden we enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie niet voorbij. In verschillende landen grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden samen tegen het vuur.
Meer info

Noodpetitie Ontbossing

We kunnen er niet meer omheen: de wereld staat in brand. Letterlijk. Miljoenen hectare bos ging al in vlammen op. In Latijns-Amerika, in het Congobekken, in Indonesië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken.
Meer info
N.C. Turner / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!