Andre Dib / WWF-Brazil
11 augustus 2023

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal 

De Amazone moet beter beschermd worden, maar in welk jaar de ontbossing moet stoppen daar kwamen de acht Amazonelanden niet uit tijdens de Amazonetop in het Brazilaanse Bélem.

Van 4 tot en met 9 augustus kwamen alle acht Amazonelanden samen voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. Brazilië en Colombia zeiden toe de ontbossing tegen 2030 te stoppen, de andere landen (Bolivia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname) spraken zich ook uit tegen verdere vernietiging van de Amazone, maar wilden hier geen jaartal aan verbinden.

Ontbossing Amazine Brazilie 2_Andre Dib_WWF-Brazil.jpg

Hoopvol

Het is een positieve ontwikkeling dat de acht Amazonelanden de afgelopen dagen bijeen zijn geweest om te praten over de toekomst van het Amazonegebied. Het was voor het eerst sinds 2008 dat de leiders bijeen kwamen. Het gezamenlijk standpunt dat de Amazone beter beschermd moet worden stemt hoopvol.

De directeur van WWF-Brazilië, Mauricio Voivodic, is blij dat alle Amazonelanden zeggen te willen stoppen met ontbossing: “Dit is denk ik de eerste keer dat er een gemeenschappelijke uitspraak is van de hoofden van de landen om verwoesting van de Amazone te stoppen.”

Kantelpunt

Miljoenen mensen zijn voor hun voortbestaan direct afhankelijk van de Amazone. Zo'n 10% van alle diersoorten, van de jaguar tot de reuzenotter, vinden hier een thuis. "En wereldwijd beschermt de Amazone ons als een groen schild tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar het regenwoud stevent door de ontbossing af op een kantelpunt, waardoor grote delen van de Amazone door verdroging in een soort woestenij zullen veranderen. Daarom moeten we zorgen dat 80 procent van de Amazone behouden blijft." zegt Amazone-expert Merijn van Leeuwen.

Ook wij – hier in Nederland – kunnen niet zonder de Amazone: in het regenwoud ligt namelijk een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) opgeslagen: net zoveel als 4000 jaar uitstoot van Nederland. Als die vrijkomt dan heeft dit enorme gevolgen voor het klimaat.

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).