Andre Dib / WWF-Brazil
11 augustus 2023

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal 

De Amazone moet beter beschermd worden, maar in welk jaar de ontbossing moet stoppen daar kwamen de acht Amazonelanden niet uit tijdens de Amazonetop in het Brazilaanse Bélem.

Van 4 tot en met 9 augustus kwamen alle acht Amazonelanden samen voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. Brazilië en Colombia zeiden toe de ontbossing tegen 2030 te stoppen, de andere landen (Bolivia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname) spraken zich ook uit tegen verdere vernietiging van de Amazone, maar wilden hier geen jaartal aan verbinden.

Ontbossing Amazine Brazilie 2_Andre Dib_WWF-Brazil.jpg

Hoopvol

Het is een positieve ontwikkeling dat de acht Amazonelanden de afgelopen dagen bijeen zijn geweest om te praten over de toekomst van het Amazonegebied. Het was voor het eerst sinds 2008 dat de leiders bijeen kwamen. Het gezamenlijk standpunt dat de Amazone beter beschermd moet worden stemt hoopvol.

De directeur van WWF-Brazilië, Mauricio Voivodic, is blij dat alle Amazonelanden zeggen te willen stoppen met ontbossing: “Dit is denk ik de eerste keer dat er een gemeenschappelijke uitspraak is van de hoofden van de landen om verwoesting van de Amazone te stoppen.”

Kantelpunt

Miljoenen mensen zijn voor hun voortbestaan direct afhankelijk van de Amazone. Zo'n 10% van alle diersoorten, van de jaguar tot de reuzenotter, vinden hier een thuis. "En wereldwijd beschermt de Amazone ons als een groen schild tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar het regenwoud stevent door de ontbossing af op een kantelpunt, waardoor grote delen van de Amazone door verdroging in een soort woestenij zullen veranderen. Daarom moeten we zorgen dat 80 procent van de Amazone behouden blijft." zegt Amazone-expert Merijn van Leeuwen.

Ook wij – hier in Nederland – kunnen niet zonder de Amazone: in het regenwoud ligt namelijk een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) opgeslagen: net zoveel als 4000 jaar uitstoot van Nederland. Als die vrijkomt dan heeft dit enorme gevolgen voor het klimaat.

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).