19 juli 2022

Europa staat (weer) in brand

Jaar op jaar lezen we berichten over hoge temperaturen, bosbranden en veel slachtoffers. We hadden enorm gehoopt dit jaar ander nieuws te kunnen brengen, maar helaas. Ook dit jaar breken de branden weer record na record. Hoge temperaturen, droogte en harde wind zorgen voor grote en oncontroleerbare vuurzeeën.

In tal van departementen in Frankrijk is code rood afgekondigd vanwege temperaturen boven de veertig graden. Duizenden vakantiegangers en bewoners werden al geëvacueerd, en grote aantallen brandweerlieden werken dag en nacht door om de branden te blussen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat inmiddels al ruim 13.000 hectare verwoest is, tegenover 500 hectare in 2021. Dat is bijna een derde van het eiland Texel!

Ook in Spanje is het op veel plekken warmer dan 40 graden. Begin deze week woedden er zo’n twintig natuurbranden in het land. In Griekenland werden binnen 24 uur zelfs 119 brandhaarden geteld.

Onze collega’s in de getroffen landen houden de situatie nauwlettend in de gaten. Ze inventariseren momenteel hoe WWF ondersteuning kan bieden op de korte én lange termijn. 

In Europa wordt zo’n 95 procent van de natuurbranden veroorzaakt door de mens. Nalatigheid, zoals het weggooien van een sigaret of het aansteken van een barbecue in een droge omgeving, kunnen grote gevolgen hebben. Ook wordt natuur nog vaak in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw of veeteelt. De effecten van klimaatverandering – hoge temperaturen, extreme droogte en harde wind – zorgen dat de branden zich snel over grote gebieden kunnen verspreiden. De afgelopen 35 jaar nam de gemiddelde duur van het bosbrandenseizoen met zo’n 19 procent toe door deze weersomstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Andrew Merry / Getty / WWF

Wereldwijde bosbranden

Een snelle wereldwijde toename van allesverzengende branden: ontbossing en klimaatverandering zijn grote oorzaken. Ontdek welke gebieden zijn getroffen.
Meer info

De wereld staat in brand, letterlijk

Inmiddels kennen we allemaal de verhalen over allesverwoestende branden vanuit de Amazone en Australië. Deze zomer kampen delen van Europa en Rusland juist met de heftigste branden uit hun geschiedenis. Wat is er aan de hand?
Meer info
Peter Chadwick / WWF

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).