12 augustus 2021

De wereld staat in brand, letterlijk 

Inmiddels kennen we allemaal de verhalen over allesverwoestende branden vanuit de Amazone en Australië. Deze zomer kampen delen van Europa en Rusland juist met de heftigste branden uit hun geschiedenis. Wat is er aan de hand?

Turkije

Dit land herbergt een ontzettend rijke natuur. Er komen ruim 11.000 plantensoorten voor, waarvan een derde endemisch. Ook veel bijzondere dieren noemen Turkije hun thuis, zoals de caracal, de slaapmuis, de oehoe en de wilde geit. Alleen al in de regio Antalya komen 121 bedreigde diersoorten voor. Deze dieren dreigen hun leefgebied te verliezen door de enorme branden die er momenteel woeden. In totaal werd al ruim 283.000 hectare natuur verwoest (qua oppervlakte bijna twee keer de provincie Utrecht). Dit is net zoveel als de schade van de afgelopen twintig jaar bij elkaar opgeteld.

Er wordt hard gewerkt om de branden onder controle te krijgen. WWF helpt met het mobiliseren van blushelikopters vanuit Oostenrijk. Ook werden EHBO-kits uitgedeeld om noodhulp te kunnen bieden aan wilde dieren. Er wordt gekeken naar het opzetten van een mobiele dierenkliniek en een rehabilitatiecentrum voor gewonde dieren.

helicopter_arrival_06082021_1.jpeg

Griekenland

Griekenland kampt met temperaturen ver boven de 40 graden. Door de weersomstandigheden zijn de branden moeilijk onder controle te krijgen, en het einde is helaas nog niet in zicht. Zo’n 100.000 hectare ging al in vlammen op, een stijging van 300 procent ten opzichte van andere jaren.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is het eiland Evia, een van de grootste Griekse eilanden. Naast grote hoeveelheden natuur, verliest het eiland ook zaken van onschatbare waarde. Zo ging een prachtige olijfboom van ruim 2.500 jaar oud in vlammen op. Daarnaast lopen de populaties van het ernstig bedreigde edelhert en twee wolvenroedels gevaar. De brandweer, het leger, vele vrijwilligers en andere Europese landen proberen de branden te blussen.

Varybobi firefighting_OS308277.jpg

Italië

In Italië worden de regio’s Sardinië, Sicilië, Calabrië, Puglia en Abruzzo zwaar getroffen. Ook dit land kampt met temperaturen van ruim 45 graden. In andere jaren gaat er bijna 30.000 hectare per jaar verloren door branden, waarvan de meeste worden aangestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw. In 2021 werd al bijna 103.000 hectare bos, akkers en olijfboomgaarden verwoest. De vuurzeeën bedreigen ook beschermde gebieden en UNESCO-werelderfgoedlocaties. Op Sardinië moesten al 1.500 mensen hun huis ontvluchten.

WhatsApp Image 2021-08-10 at 17.14.59 (1).jpeg

Rusland

Ook in Rusland komen ieder jaar bosbranden voor, maar hoewel Jakoetië de grootste regio van het land is, hoorde het nooit bij de zwaarst getroffen gebieden. Dit jaar helaas wel. Een gebied van twee keer Nederland ging al in vlammen op, en de branden lijken voorlopig nog niet af te nemen. De afgelopen jaren werden meer blusteams in het leven geroepen, maar ook zij kunnen de enorme hoeveelheid brandhaarden niet aan. Een groot deel van de regio ligt afgelegen en is moeilijk bereikbaar. Het kost vaak dagen om blusmateriaal op de plek van bestemming te krijgen. Toch zetten de teams door, en bestrijden de branden waar ze kunnen. Lees meer over de natuurbranden in Rusland.

WWF helpt in verschillende regio’s met het bestrijden van branden, door het uitrusten van blusteams met materieel en het coördineren van de inzet van bijvoorbeeld blushelikopters. Daarnaast zetten we ons in om wilde dieren noodhulp te bieden en noodteams te voorzien van EHBO-kits. We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en staan in nauw contact met onze plaatselijke kantoren, onze collega’s in het veld en de autoriteiten om hulp te verlenen waar dit mogelijk is.

Steun ons werk met een eenmalige gift

Eenmalige gift

Met het versturen van dit formulier machtig je Stichting het Wereld Natuur Fonds en je bank om éénmalig een incasso-opdracht uit te voeren.
Help ons de natuur te beschermen

Met jouw gift bieden we bijvoorbeeld noodhulp in door brand getroffen natuurgebieden. Hogere temperaturen en langere periodes van droogte zorgen namelijk voor meer en ergere bosbranden:

  • Dankzij jou helpen we branden te bestrijden én te voorkomen.
  • In Turkije en Griekenland helpt WWF met het mobiliseren van blushelikopters en het bieden van noodhulp aan wilde dieren.
  • In Rusland brandde dit jaar al een gebied af ter grootte van 2 keer Nederland. Reizen in dit ruige gebied is moeilijk. Daarom helpt WWF met het organiseren van extra ondersteuning voor de blusteams.

Gerelateerde artikelen

Ante Gugić

De ‘Amazone van Europa’

Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
Volodymyr Burdiak

Spoor van verwoesting zichtbaar nu branden afnemen

Wekenlang werden grote delen van Europa en Rusland geteisterd door enorme natuurbranden. Door een combinatie van droogte, hoge temperaturen en harde wind werden veel vuurzeeën oncontroleerbaar.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.