12 augustus 2021

De wereld staat in brand, letterlijk 

Inmiddels kennen we allemaal de verhalen over allesverwoestende branden vanuit de Amazone en Australië. Deze zomer kampen delen van Europa en Rusland juist met de heftigste branden uit hun geschiedenis. Wat is er aan de hand?

Turkije

Dit land herbergt een ontzettend rijke natuur. Er komen ruim 11.000 plantensoorten voor, waarvan een derde endemisch. Ook veel bijzondere dieren noemen Turkije hun thuis, zoals de caracal, de slaapmuis, de oehoe en de wilde geit. Alleen al in de regio Antalya komen 121 bedreigde diersoorten voor. Deze dieren dreigen hun leefgebied te verliezen door de enorme branden die er momenteel woeden. In totaal werd al ruim 283.000 hectare natuur verwoest (qua oppervlakte bijna twee keer de provincie Utrecht). Dit is net zoveel als de schade van de afgelopen twintig jaar bij elkaar opgeteld.

Er wordt hard gewerkt om de branden onder controle te krijgen. WWF helpt met het mobiliseren van blushelikopters vanuit Oostenrijk. Ook werden EHBO-kits uitgedeeld om noodhulp te kunnen bieden aan wilde dieren. Er wordt gekeken naar het opzetten van een mobiele dierenkliniek en een rehabilitatiecentrum voor gewonde dieren.

helicopter_arrival_06082021_1.jpeg

Griekenland

Griekenland kampt met temperaturen ver boven de 40 graden. Door de weersomstandigheden zijn de branden moeilijk onder controle te krijgen, en het einde is helaas nog niet in zicht. Zo’n 100.000 hectare ging al in vlammen op, een stijging van 300 procent ten opzichte van andere jaren.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is het eiland Evia, een van de grootste Griekse eilanden. Naast grote hoeveelheden natuur, verliest het eiland ook zaken van onschatbare waarde. Zo ging een prachtige olijfboom van ruim 2.500 jaar oud in vlammen op. Daarnaast lopen de populaties van het ernstig bedreigde edelhert en twee wolvenroedels gevaar. De brandweer, het leger, vele vrijwilligers en andere Europese landen proberen de branden te blussen.

Varybobi firefighting_OS308277.jpg

Italië

In Italië worden de regio’s Sardinië, Sicilië, Calabrië, Puglia en Abruzzo zwaar getroffen. Ook dit land kampt met temperaturen van ruim 45 graden. In andere jaren gaat er bijna 30.000 hectare per jaar verloren door branden, waarvan de meeste worden aangestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw. In 2021 werd al bijna 103.000 hectare bos, akkers en olijfboomgaarden verwoest. De vuurzeeën bedreigen ook beschermde gebieden en UNESCO-werelderfgoedlocaties. Op Sardinië moesten al 1.500 mensen hun huis ontvluchten.

WhatsApp Image 2021-08-10 at 17.14.59 (1).jpeg

Rusland

Ook in Rusland komen ieder jaar bosbranden voor, maar hoewel Jakoetië de grootste regio van het land is, hoorde het nooit bij de zwaarst getroffen gebieden. Dit jaar helaas wel. Een gebied van twee keer Nederland ging al in vlammen op, en de branden lijken voorlopig nog niet af te nemen. De afgelopen jaren werden meer blusteams in het leven geroepen, maar ook zij kunnen de enorme hoeveelheid brandhaarden niet aan. Een groot deel van de regio ligt afgelegen en is moeilijk bereikbaar. Het kost vaak dagen om blusmateriaal op de plek van bestemming te krijgen. Toch zetten de teams door, en bestrijden de branden waar ze kunnen. Lees meer over de natuurbranden in Rusland.

WWF helpt in verschillende regio’s met het bestrijden van branden, door het uitrusten van blusteams met materieel en het coördineren van de inzet van bijvoorbeeld blushelikopters. Daarnaast zetten we ons in om wilde dieren noodhulp te bieden en noodteams te voorzien van EHBO-kits. We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en staan in nauw contact met onze plaatselijke kantoren, onze collega’s in het veld en de autoriteiten om hulp te verlenen waar dit mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Nicolas Villaume / WWF-US

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.
Meer info
Per Angelstam WWF

Europese bossenwet biedt kansen: meer is nodig om natuurvernietiging echt te stoppen

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor een Europese Bossenwet. Een wet waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt worden toegestaan om zo de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Het wetsvoorstel bevat sterke elementen, maar ook een aantal mazen in de wet waardoor ontbossing en natuurvernietiging alsnog ongecontroleerd door kunnen gaan. “Het begin is er, maar door die mazen in de wet kan deze alsnog omzeild worden en gaat ontbossing gewoon door,” vertelt Natasja Oerlemans, voedsel- en bossenexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
Meer info

NPO 3FM Serious Request brengt het Glazen Huis terug

NPO 3FM-dj's Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen trekken er in de week voor kerst in en maken vanuit De Nieuwe Stad in Amersfoort 24 uur per dag radio en online content met maar één doel: samen met heel Nederland zoveel mogelijk geld ophalen voor het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen en zo klimaatverandering tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.