12 augustus 2021

De wereld staat in brand, letterlijk 

Inmiddels kennen we allemaal de verhalen over allesverwoestende branden vanuit de Amazone en Australië. Deze zomer kampen delen van Europa en Rusland juist met de heftigste branden uit hun geschiedenis. Wat is er aan de hand?

Turkije

Dit land herbergt een ontzettend rijke natuur. Er komen ruim 11.000 plantensoorten voor, waarvan een derde endemisch. Ook veel bijzondere dieren noemen Turkije hun thuis, zoals de caracal, de slaapmuis, de oehoe en de wilde geit. Alleen al in de regio Antalya komen 121 bedreigde diersoorten voor. Deze dieren dreigen hun leefgebied te verliezen door de enorme branden die er momenteel woeden. In totaal werd al ruim 283.000 hectare natuur verwoest (qua oppervlakte bijna twee keer de provincie Utrecht). Dit is net zoveel als de schade van de afgelopen twintig jaar bij elkaar opgeteld.

Er wordt hard gewerkt om de branden onder controle te krijgen. WWF helpt met het mobiliseren van blushelikopters vanuit Oostenrijk. Ook werden EHBO-kits uitgedeeld om noodhulp te kunnen bieden aan wilde dieren. Er wordt gekeken naar het opzetten van een mobiele dierenkliniek en een rehabilitatiecentrum voor gewonde dieren.

helicopter_arrival_06082021_1.jpeg

Griekenland

Griekenland kampt met temperaturen ver boven de 40 graden. Door de weersomstandigheden zijn de branden moeilijk onder controle te krijgen, en het einde is helaas nog niet in zicht. Zo’n 100.000 hectare ging al in vlammen op, een stijging van 300 procent ten opzichte van andere jaren.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is het eiland Evia, een van de grootste Griekse eilanden. Naast grote hoeveelheden natuur, verliest het eiland ook zaken van onschatbare waarde. Zo ging een prachtige olijfboom van ruim 2.500 jaar oud in vlammen op. Daarnaast lopen de populaties van het ernstig bedreigde edelhert en twee wolvenroedels gevaar. De brandweer, het leger, vele vrijwilligers en andere Europese landen proberen de branden te blussen.

Varybobi firefighting_OS308277.jpg

Italië

In Italië worden de regio’s Sardinië, Sicilië, Calabrië, Puglia en Abruzzo zwaar getroffen. Ook dit land kampt met temperaturen van ruim 45 graden. In andere jaren gaat er bijna 30.000 hectare per jaar verloren door branden, waarvan de meeste worden aangestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw. In 2021 werd al bijna 103.000 hectare bos, akkers en olijfboomgaarden verwoest. De vuurzeeën bedreigen ook beschermde gebieden en UNESCO-werelderfgoedlocaties. Op Sardinië moesten al 1.500 mensen hun huis ontvluchten.

WhatsApp Image 2021-08-10 at 17.14.59 (1).jpeg

Rusland

Ook in Rusland komen ieder jaar bosbranden voor, maar hoewel Jakoetië de grootste regio van het land is, hoorde het nooit bij de zwaarst getroffen gebieden. Dit jaar helaas wel. Een gebied van twee keer Nederland ging al in vlammen op, en de branden lijken voorlopig nog niet af te nemen. De afgelopen jaren werden meer blusteams in het leven geroepen, maar ook zij kunnen de enorme hoeveelheid brandhaarden niet aan. Een groot deel van de regio ligt afgelegen en is moeilijk bereikbaar. Het kost vaak dagen om blusmateriaal op de plek van bestemming te krijgen. Toch zetten de teams door, en bestrijden de branden waar ze kunnen. Lees meer over de natuurbranden in Rusland.

WWF helpt in verschillende regio’s met het bestrijden van branden, door het uitrusten van blusteams met materieel en het coördineren van de inzet van bijvoorbeeld blushelikopters. Daarnaast zetten we ons in om wilde dieren noodhulp te bieden en noodteams te voorzien van EHBO-kits. We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en staan in nauw contact met onze plaatselijke kantoren, onze collega’s in het veld en de autoriteiten om hulp te verlenen waar dit mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
Meer info

Europa staat (weer) in brand

Jaar op jaar lezen we berichten over hoge temperaturen, bosbranden en veel slachtoffers. We hadden enorm gehoopt dit jaar ander nieuws te kunnen brengen, maar helaas. Ook dit jaar breken de branden weer record na record. Hoge temperaturen, droogte en harde wind zorgen voor grote en oncontroleerbare vuurzeeën.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).