12 augustus 2021

De wereld staat in brand, letterlijk 

Inmiddels kennen we allemaal de verhalen over allesverwoestende branden vanuit de Amazone en Australië. Deze zomer kampen delen van Europa en Rusland juist met de heftigste branden uit hun geschiedenis. Wat is er aan de hand?

Turkije

Dit land herbergt een ontzettend rijke natuur. Er komen ruim 11.000 plantensoorten voor, waarvan een derde endemisch. Ook veel bijzondere dieren noemen Turkije hun thuis, zoals de caracal, de slaapmuis, de oehoe en de wilde geit. Alleen al in de regio Antalya komen 121 bedreigde diersoorten voor. Deze dieren dreigen hun leefgebied te verliezen door de enorme branden die er momenteel woeden. In totaal werd al ruim 283.000 hectare natuur verwoest (qua oppervlakte bijna twee keer de provincie Utrecht). Dit is net zoveel als de schade van de afgelopen twintig jaar bij elkaar opgeteld.

Er wordt hard gewerkt om de branden onder controle te krijgen. WWF helpt met het mobiliseren van blushelikopters vanuit Oostenrijk. Ook werden EHBO-kits uitgedeeld om noodhulp te kunnen bieden aan wilde dieren. Er wordt gekeken naar het opzetten van een mobiele dierenkliniek en een rehabilitatiecentrum voor gewonde dieren.

helicopter_arrival_06082021_1.jpeg

Griekenland

Griekenland kampt met temperaturen ver boven de 40 graden. Door de weersomstandigheden zijn de branden moeilijk onder controle te krijgen, en het einde is helaas nog niet in zicht. Zo’n 100.000 hectare ging al in vlammen op, een stijging van 300 procent ten opzichte van andere jaren.

Een van de zwaarst getroffen gebieden is het eiland Evia, een van de grootste Griekse eilanden. Naast grote hoeveelheden natuur, verliest het eiland ook zaken van onschatbare waarde. Zo ging een prachtige olijfboom van ruim 2.500 jaar oud in vlammen op. Daarnaast lopen de populaties van het ernstig bedreigde edelhert en twee wolvenroedels gevaar. De brandweer, het leger, vele vrijwilligers en andere Europese landen proberen de branden te blussen.

Varybobi firefighting_OS308277.jpg

Italië

In Italië worden de regio’s Sardinië, Sicilië, Calabrië, Puglia en Abruzzo zwaar getroffen. Ook dit land kampt met temperaturen van ruim 45 graden. In andere jaren gaat er bijna 30.000 hectare per jaar verloren door branden, waarvan de meeste worden aangestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw. In 2021 werd al bijna 103.000 hectare bos, akkers en olijfboomgaarden verwoest. De vuurzeeën bedreigen ook beschermde gebieden en UNESCO-werelderfgoedlocaties. Op Sardinië moesten al 1.500 mensen hun huis ontvluchten.

WhatsApp Image 2021-08-10 at 17.14.59 (1).jpeg

Rusland

Ook in Rusland komen ieder jaar bosbranden voor, maar hoewel Jakoetië de grootste regio van het land is, hoorde het nooit bij de zwaarst getroffen gebieden. Dit jaar helaas wel. Een gebied van twee keer Nederland ging al in vlammen op, en de branden lijken voorlopig nog niet af te nemen. De afgelopen jaren werden meer blusteams in het leven geroepen, maar ook zij kunnen de enorme hoeveelheid brandhaarden niet aan. Een groot deel van de regio ligt afgelegen en is moeilijk bereikbaar. Het kost vaak dagen om blusmateriaal op de plek van bestemming te krijgen. Toch zetten de teams door, en bestrijden de branden waar ze kunnen. Lees meer over de natuurbranden in Rusland.

WWF helpt in verschillende regio’s met het bestrijden van branden, door het uitrusten van blusteams met materieel en het coördineren van de inzet van bijvoorbeeld blushelikopters. Daarnaast zetten we ons in om wilde dieren noodhulp te bieden en noodteams te voorzien van EHBO-kits. We houden de situatie nauwlettend in de gaten, en staan in nauw contact met onze plaatselijke kantoren, onze collega’s in het veld en de autoriteiten om hulp te verlenen waar dit mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Rode Kruis

Rode Kruis en WWF over klimaattop: “Werk met de natuur om klimaatrampen te voorkomen”

Terwijl wereldleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop in Dubai, roepen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hen op om de natuur als bondgenoot te omarmen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).