19 augustus 2021

Russische bosbranden vernietigen al 3,5 keer oppervlakte Nederland

De zware natuurbranden in Rusland winnen steeds meer terrein. Dit jaar is al een record van 14 miljoen hectare bos door de vuurzeeën vernietigd; dat is 3,5 keer de oppervlakte van Nederland. Sinds 2018 gaat jaarlijks gemiddeld 14 miljoen hectare verloren. In de koudste regio Jakoetië, in het noordoosten van Siberië, is dit jaar al zeker 9 miljoen hectare verdwenen. De branden bedreigen niet alleen de bevolking, maar ook het grootste netwerk van beschermde gebieden van Rusland.

Portretfoto van Gerrit Polet
Gert Polet
Expert Noordpool & Russische natuur
De branden in Rusland zijn geen ver-van-ons-bedshow. Wat daar nu misgaat, heeft direct invloed op het klimaat wereldwijd. Door de branden is de CO2-uitstoot gigantisch. Als we niks doen gaat ook de taiga als gevolg van klimaatverandering nog vaker met extreem weer te maken krijgen. Het gebied zal verdrogen met alle gevolgen van dien. Daarom moeten we nu in actie komen en de uitstoot drastisch terugdringen.

Noodfonds

In de beschermde gebieden in Jakoetië woedden dit jaar al 108 branden. Volgens de regionale autoriteiten zijn er inmiddels zo’n 85 geblust. Hier ligt het grootste aaneengesloten bos van het noordelijk halfrond, en er komen wilde zoogdieren voor zoals bruine beren, wolven, lynxen en muskusherten, maar ook vogelsoorten zoals de ernstig bedreigde Siberische kraanvogels en steenarenden.

WWF Rusland heeft alle WWF-kantoren wereldwijd om hulp gevraagd en organiseert ook een inzamelactie in eigen land. Het Nederlandse kantoor heeft om te beginnen direct 20.000 euro toegezegd uit het eigen noodfonds. Hiervan worden onder meer materialen voor rangers en de brandweer betaald. “Er is natuurlijk veel meer geld nodig, want het gebied is enorm afgelegen en moeilijk bereikbaar. Mobiele teams hebben goede terreinwagens en boten nodig om zich snel te kunnen verplaatsen,” aldus Polet.

De focus ligt nu op bluswerkzaamheden, en er worden maatregelen getroffen om te voorkomen dat de branden verder overslaan naar bijzondere Werelderfgoedgebieden zoals natuurpark Lena Pillars in Jakoetië.

Gerelateerde artikelen

De wereld staat in brand, letterlijk

Inmiddels kennen we allemaal de verhalen over allesverwoestende branden vanuit de Amazone en Australië. Deze zomer kampen delen van Europa en Rusland juist met de heftigste branden uit hun geschiedenis. Wat is er aan de hand?
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).