Steffan Widstrand / WWF
11 april 2023

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.

De toename is te danken aan de steun die de bescherming van India's nationale dier kreeg van de nationale zowel als deelstaatregeringen, de Indiase samenleving, wetenschappelijke instellingen, ngo's en door de betrokkenheid van lokale gemeenschappen bij tijgerbescherming in veel gebieden.

Het omvangrijke onderzoek voltrok zich, te voet, in 641.449 km2, kostte 641.102 mensdagen en omvatte 32.588 cameratellingen. Het onderzoek werd geleid door de National Tiger Conservation Authority en het Wildlife Institute of India, in samenwerking met de State Forest Departments. WWF-India was een uitvoerende partner bij het onderzoek.

Bengaalse tijger sluipt door gras

Een toekomst voor mensen en tijgers naast elkaar

Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL: ”In een land met de snelst toenemende bevolking ter wereld en een groeiende populatie tijgers, zullen ook confrontaties tussen mensen en tijgers toenemen, omdat de druk op ruimte en hulpbronnen groter wordt."

"Daarom is het voor natuurbeschermers topprioriteit om samen met de mensen die daarmee te maken hebben, die dicht in de buurt van tijgers leven maar ook afhankelijk zijn van hetzelfde leefgebied als de tijger, ervoor te zorgen dat zij weerbaar worden, leren hoe om te gaan met tijgers in de buurt en conflicten te voorkomen. WWF pleit voor meer en betere strategieën voor het naast elkaar leven van mensen en tijgers, en voor beleid dat juist degenen die met tijgers leven meer eigenaarschap, betrokkenheid en voordelen van natuurbehoud geeft.”

Tijger in India, witte oren WW1132311

Project Tiger

Project Tiger is erop gericht een levensvatbare populatie van de Bengaalse tijger in zijn natuurlijke leefgebied te waarborgen en de tijger voor uitsterven te behoeden. Tegelijkertijd houdt het project rekening met het behouden van de diversiteit van de ecosystemen in het hele verspreidingsgebied van de tijger in India. Sinds de oprichting in 1973, toen het aantal tijgers in India van 40.000 in 1947 was gedaald tot zo’n 1800, zijn onder Project Tiger meer dan 50 reservaten voor tijgers opgericht. Het aantal tijgers heeft daardoor kunnen terugveren naar de 3167 van nu.

Sinds begin jaren negentig werkt WWF samen met Project Tiger, de National Tiger Conservation Authority, staatsbosbeheer, lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden, om tijgerbescherming in verschillende cruciale tijgerlandschappen te helpen aanpakken. 

Gerelateerde artikelen

Tanmoy Bhaduri / WWF

Lokale gemeenschappen zijn onmisbare partners bij behoud van tijgers

46,7 miljoen mensen in Azië hebben tijgers als hun naaste buur. Zij moeten proberen samen te leven met 's werelds grootste kat. Het nieuwe WWF-rapport ‘Living with tigers’ dringt er bij de regeringen van de tijgerlanden op aan om de mensen die met tijgers leven, een centrale rol te geven in strategieën voor het behoud van tijgers.
Het rapport wijst erop dat de toenemende druk op ruimte en hulpbronnen in het hele tijgergebied heeft geleid tot een toename van ontmoetingen en conflicten tussen mensen en tijgers.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).