De toename is te danken aan de steun die de bescherming van India's nationale dier kreeg van de nationale zowel als deelstaatregeringen, de Indiase samenleving, wetenschappelijke instellingen, ngo's en door de betrokkenheid van lokale gemeenschappen bij tijgerbescherming in veel gebieden.
Het omvangrijke onderzoek voltrok zich, te voet, in 641.449 km2, kostte 641.102 mensdagen en omvatte 32.588 cameratellingen. Het onderzoek werd geleid door de National Tiger Conservation Authority en het Wildlife Institute of India, in samenwerking met de State Forest Departments. WWF-India was een uitvoerende partner bij het onderzoek.
Een toekomst voor mensen en tijgers naast elkaar
Gert Polet, tijgerexpert van WWF-NL: ”In een land met de snelst toenemende bevolking ter wereld en een groeiende populatie tijgers, zullen ook confrontaties tussen mensen en tijgers toenemen, omdat de druk op ruimte en hulpbronnen groter wordt."
"Daarom is het voor natuurbeschermers topprioriteit om samen met de mensen die daarmee te maken hebben, die dicht in de buurt van tijgers leven maar ook afhankelijk zijn van hetzelfde leefgebied als de tijger, ervoor te zorgen dat zij weerbaar worden, leren hoe om te gaan met tijgers in de buurt en conflicten te voorkomen. WWF pleit voor meer en betere strategieën voor het naast elkaar leven van mensen en tijgers, en voor beleid dat juist degenen die met tijgers leven meer eigenaarschap, betrokkenheid en voordelen van natuurbehoud geeft.”
Project Tiger
Project Tiger is erop gericht een levensvatbare populatie van de Bengaalse tijger in zijn natuurlijke leefgebied te waarborgen en de tijger voor uitsterven te behoeden. Tegelijkertijd houdt het project rekening met het behouden van de diversiteit van de ecosystemen in het hele verspreidingsgebied van de tijger in India. Sinds de oprichting in 1973, toen het aantal tijgers in India van 40.000 in 1947 was gedaald tot zo’n 1800, zijn onder Project Tiger meer dan 50 reservaten voor tijgers opgericht. Het aantal tijgers heeft daardoor kunnen terugveren naar de 3167 van nu.
Sinds begin jaren negentig werkt WWF samen met Project Tiger, de National Tiger Conservation Authority, staatsbosbeheer, lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden, om tijgerbescherming in verschillende cruciale tijgerlandschappen te helpen aanpakken.