James Morgan / WWF-UK
Portretfoto van Gerrit Polet
Gert Polet
Expert Noordpool & Russische natuur
08 december 2022

Werk aan de winkel in Groenland

Vanuit mijn woonplaats bij Groningen ben ik onlangs met de bus naar Kopenhagen gegaan om daar twee dagen met onze collega’s van WWF-Denemarken te praten over het werk dat zij in Groenland doen. Dit is mijn eerste werkreis sinds drie jaar en het is enorm fijn om eindelijk weer eens gewoon aan tafel te zitten met collega’s die ik anders alleen in Zoom-vergaderingen op het scherm zie en hoor!

Hoewel, ook hier ontkomen we niet aan Zoom om met onze mensen die in Nuuk, de hoofdstad van Groenland, gestationeerd zijn, te praten. En daar is al meteen heel goed nieuws! Sinds kort heb ik daar twee nieuwe collega’s, ik stel ze even voor:

 

Allen Peter Olsen
Hoofd van ons kleine kantoor in Groenland

Hij is geboren en getogen Groenlander en werkte lang voor de overheid van Groenland en staat nu te trappelen om een steviger natuurbeschermingsprogramma op Groenland neer te zetten!

Pipaluk Lynge-Rasmussen
Collega WWF-Groenland

Zij heeft een Faceboekgroep van veelal jonge Groenlanders opgezet die zich zorgen maken over klimaatverandering en milieuvervuiling: Plastic not so Fantastic. Daarvóór werkte ze voor de Groenlandse radio & televisie en voordat ze naar WWF kwam was ze lid van het Groenlandse parlement. Veel mensen in Groenland kennen haar als de milieu-activist of van de televisie. Pipaluk kent de alarmerende statistieken rondom natuur en milieu maar heeft vooral een dijk van een ervaring om goed naar de mensen in de dorpen te luisteren en zoekt samen met hen naar oplossingen van hun problemen waar natuur en milieu ook beter van worden.

Walrussen Spitsbergen plastic

Samenwerken

Allan en Pipaluk werken met Jacob in Kopenhagen om voor het einde van dit jaar een nieuwe meer-jaren strategie voor ons werk in Groenland op te stellen. Ze vragen of ik af en toe mee wil kijken en ook ideeën kan geven, want het lijkt hen wel handig als ook iemand die verder weg zit commentaar geeft en in Nederland zijn een aantal experts met wie zij misschien wel langer zouden kunnen samenwerken. Ja, natuurlijk wil ik dat doen! Maar uiteindelijk zullen zij in Groenland moeten beslissen wat de beste en wat realistische plannen voor Groenland zijn.

56.000 inwoners

Groenland is het grootste eiland ter wereld en staat in het middelpunt van de belangstelling omdat er zoveel bijzondere mineralen te vinden zijn én omdat de ijskap er sneller smelt dan eerder voorspeld waardoor de zeespiegel stijgt. De laatste Borgen-serie op Netflix gaat precies daar over!

Maar uiteindelijk is Groenland een klein land met slechts 56.000 inwoners, zoveel als in Roermond, Den Helder of Doetinchem. En in de verafgelegen dorpen zijn mensen nog erg afhankelijk van visserij en jacht, heel veel andere mogelijkheden zijn er niet. Het wordt dus nog een enorme uitdaging om als WWF met plannen, ideeën en projecten aan te komen die relevant zijn en geaccepteerd worden door de Groenlandse bevolking.

Allen en Pipaluk gaan in ieder geval verder werken aan het mens-ijsbeerconflict en het aanpakken van de vervuiling van de zee met plastic - want daar hebben de lokale mensen direct belang bij. Ook willen ze de Universiteit van Groenland graag helpen met het opzetten van een nieuwe studierichting die over natuurbescherming gaat met daarin ruime aandacht voor samenwerking met lokale gemeenschappen.

Ze zien ook dat steeds meer mensen Groenland als toerist bezoeken en willen uitzoeken of er in deze sector mogelijkheden zijn om natuurbescherming en werkgelegenheid verder te brengen. En ze willen een oogje in het zeil houden van de jachtquota. Wetenschappers denken vaak dat die te hoog zijn omdat de ijsbeerpopulaties onder druk staan als gevolg van klimaatverandering. Maar de bewoners zien vaak juist meer muskusossen en ijsberen dan voorheen. Zouden er minder zijn maar wel dichter bij de dorpen komen?

Samen met de mensen ter plekke naar oplossingen zoeken die ook hun soelaas bieden - dat is de insteek van Allen en Pipaluk. Dat daar veel tijd voor nodig is is duidelijk, natuurbescherming is een blijft een weg van de lange adem.

Gerelateerde artikelen

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).