Global Warming Images / WWF

Gert vertelt over het Noordpoolgebied (en andere veraf gelegen streken) in zijn blog

Ik werk sinds 2007 bij WWF als natuurbeschermer met een focus op het Noordpoolgebied en de ecoregios Altai-Sayan en Amoer-Heilong in Rusland en Mongolië. Allemaal uitgestrekte gebieden met bijzondere diersoorten zoals ijsbeer, narwal, sneeuwluipaard, saiga-antilopen en tijgers.

In nauwe samenwerking hou ik me met onze collega’s daar bezig met natuurbescherming van de gebieden. Soms reis ik naar ze toe om plannen voor ons werk de komende jaren te maken, maar ik ben ook vaak in contact met de overheid, bedrijven en onderzoeksinstellingen in Nederland. Hun keuzes en werk hebben soms directe gevolgen voor de natuur in deze gebieden ver weg.

De belangrijkste uitdagingen voor natuurbeschermers in deze gebieden zijn nieuwe economische ontwikkelingen, te kleine en gefragmenteerde populaties dieren en onvoldoende perspectief voor de mensen die in deze afgelegen oorden leven. Ook neemt het aantal conflicten tussen mensen en roofdieren toe. Het Noordpoolgebied heeft bijvoorbeeld te kampen met de gevolgen van klimaatverandering en het warmt er 3 keer sneller op dan in de rest van de wereld. Het zee-ijs, het leefgebied van ijsberen, slinkt elk jaar verder waardoor de ijsberen vaker voedsel zoeken in de bewoonde wereld – met alle gevolgen van dien voor de bewoners en de ijsberen zelf.

Voordat ik bij WWF-NL begon, werkte ik 13 jaar in het buitenland aan uiteenlopende natuurbeschermingsprogramma’s. Mijn avontuur als natuurbeschermer begon met mijn opleiding tot bioloog en sociaal geograaf. En veel eerder nog, als Ranger van het Wereld Natuur Fonds!

Artikelen van Gert

Portretfoto van Gerrit Polet
08 december 2022

Blog,Klimaat,Plastic,Noordpool,IJsbeer,IJsbeerBedreigingen,IJsbeerBeschermen

Werk aan de winkel in Groenland

Lees verder
Portretfoto van Gerrit Polet
25 november 2020

Blog,Klimaat,Dieren,Rendier

Aantal Siberische rendieren veert terug

Lees verder
Portretfoto van Gerrit Polet
09 juni 2020

Blog,IJsbeer,Klimaat,Dieren,Noordpool

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Lees verder
Portretfoto van Gerrit Polet
14 april 2020

Blog,IJsbeer,Klimaat,Noordpool,IJsbeerBedreigingen,Dieren

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Lees verder

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).