Global Warming Images / WWF

Gert vertelt over het Noordpoolgebied in zijn blog

Ik werk sinds 2007 bij WWF als natuurbeschermer met een focus op wildlife. Ik doe dit met drie collega’s waarbij ik vooral werk aan de natuurbescherming van het Noordpoolgebied. Hiervoor reis ik af en toe naar Rusland, Groenland en Spitsbergen waar het meeste van ons veldwerk plaatsvindt. De belangrijkste uitdagingen voor natuurbescherming rond de Noordpool, zijn de snelle ecologische en economische veranderingen die het Noordpoolgebied doormaakt. Door klimaatverandering smelt het zee-ijs en wordt het gebied steeds toegankelijker voor menselijke activiteiten. Op deze manier krijgen de bedreigde soorten er nog meer bedreigingen bij. Denk aan transportroutes, olie- en gaswinning en visserij. WWF zorgt ervoor dat deze activiteiten beter worden gereguleerd zodat de natuur nog een kans krijgt om zich aan te passen aan alle veranderingen. De natuur is veerkrachtig, maar heeft daarvoor wel tijd nodig. Daarnaast is gebiedsbescherming cruciaal, zodat er grote ongerepte gebieden in stand blijven waar wildlife nog ongestoord kan leven.

Samen met collega Femke Hilderink coördineer ik een werkgroep van het WWF-Netwerk die zich richt op het beheersbaar maken van mens-dier conflicten. Het beter leren- en uitwisselen van goede en slechte ervaringen moet mensen in het veld helpen veiliger samen te leven met soorten als tijger, sneeuwluipaard, ijsbeer, gorilla en olifanten. Voordat ik bij WWF-NL begon, werkte ik 13 jaar in het buitenland aan uiteenlopende natuurbeschermingsprojecten. Mijn natuurbeschermersavontuur begon met mijn opleiding tot bioloog en sociaal geograaf.

Artikelen van Gert

Portretfoto van Gerrit Polet
25 november 2020

Blog,Klimaat,Dieren,Rendier

Aantal Siberische rendieren veert terug

Lees verder
Portretfoto van Gerrit Polet
09 juni 2020

Blog,IJsbeer,Klimaat,Dieren,Noordpool

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Lees verder
Portretfoto van Gerrit Polet
14 april 2020

Blog,IJsbeer,Klimaat,Noordpool,IJsbeerBedreigingen,Dieren

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Lees verder

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).