Svein B. Oppegaard / WWF

De bedreigingen voor de ijsbeer

Het smeltende zeeijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld

 • Smeltend zeeijs
 • Jacht
 • Vervuiling en verstoring

Waarom wordt de ijsbeer bedreigd?

De grotendeels ongerepte natuur van het Noordpoolgebied wordt van verschillende kanten bedreigd. De toekomst van ijsberen is daardoor onzeker. Sommige wetenschappers houden er rekening mee dat voor het einde van deze eeuw nog maar een derde van het huidige aantal ijsberen over zal zijn.

WWF-US / Elisabeth Kruger

Soorten bedreigingen

 • 1

  Smeltend zeeijs door klimaatverandering

  De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zeeijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.

  Lees verder
 • 2

  Mens-dier conflict

  De verdwijning van leefgebied betekent dat de ijsberen vaker aan land komen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Daar komt de ijsbeer in contact met de mens, wat vaak resulteert in een mens-ijsbeerconflicten. Dit is voor zowel de mens als de ijsbeer gevaarlijk. Helaas overleeft de ijsbeer deze confrontatie vaak niet.

  Lees verder
 • 3

  Jacht

  In de jaren ‘70 van de vorige eeuw is de ijsbeerpopulatie dramatisch gedaald tot zo’n 5 tot 10 duizend ijsberen. In 1973 sloten de ‘ijsbeerlanden’ daarom het IJsbeerverdrag. Daarin werd de jacht gereguleerd en in Rusland en Noorwegen zelfs verboden.
  Dankzij het verdrag is de ijsbeerpopulatie goed hersteld, maar illegale jacht in met name Rusland vormt opnieuw een gevaar voor de ijsbeer.

  Lees verder
 • 4

  Vervuiling en verstoring

  Het smeltende zeeijs maakt de Noordpool toegankelijk voor olie- en gaswinning en scheepvaart. Dat brengt helaas veel risico’s met zich mee want bij ongelukken zijn de rampen niet te overzien; in het extreem koude klimaat is olie niet op te ruimen en breekt het bovendien slecht af. Dit geldt ook voor andere chemicaliën. De prooidieren van de ijsbeer nemen deze stoffen in zich op, waardoor het automatisch in het systeem van de ijsbeer beland.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en updates

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’. ‘Tuvaijuittuq’ (‘het ijs smelt nooit’) wordt een van de grootste beschermde gebieden ter wereld.
Meer info

5 vragen en antwoorden over de ijsbeer

De ijsbeer is dé icoon van de Noordpool en van klimaatverandering, maar gek genoeg gaat het op dit moment nog helemaal niet zo slecht met de dieren. Hun aantal daalt gemiddeld niet en neemt op sommige plekken op de Noordpool zelfs toe. En dat terwijl het zee-ijs smelt. Hoe kan dat? Misleiden natuurorganisaties de machtige ijsbeer als symbool om donateurs te winnen? 5 terechte vragen over de ijsbeer aan Gert Polet, Noordpoolexpert van Wereld Natuur Fonds.
Meer info

In Beeld: ijsbeeronderzoek bij -20 °C

Bij temperaturen tot -20 °C, met harde wind, gingen onderzoekers van het Noors Polair Instituut (NPI) dit voorjaar weer op pad om ijsberen te onderzoeken.
Meer info

Rusland beschermt groot Arctisch gebied

Rusland heeft een enorm Arctisch gebied tot natuurreservaat verklaard. Het gebied is groter dan 1,5 keer de oppervlakte van Nederland. Het natuurreservaat de 'Nieuwe Siberische eilanden' werd opgericht op voorstel van WWF-Rusland.
Meer info

IJsgebied stapje dichter bij bescherming als werelderfgoed

Een deel van de ‘Last Ice Area’ staat op de voorlopige lijst van mogelijk nieuwe werelderfgoed gebieden dat wordt voorgelegd aan UNESCO. Een belangrijke stap voor het behoud van ijs-afhankelijke dieren in het wild, zoals de ijsbeer, narwal en walrus.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

WWF / Sindre Kinnerød

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!