Svein B. Oppegaard / WWF

De bedreigingen voor de ijsbeer

Het smeltende zeeijs als gevolg van klimaatverandering is een sterke bedreiging in de toekomst voor dit grootste roofdier ter wereld

 • Smeltend zeeijs
 • Jacht
 • Vervuiling en verstoring

Waarom wordt de ijsbeer bedreigd?

De grotendeels ongerepte natuur van het Noordpoolgebied wordt van verschillende kanten bedreigd. De toekomst van ijsberen is daardoor onzeker. Sommige wetenschappers houden er rekening mee dat voor het einde van deze eeuw nog maar een derde van het huidige aantal ijsberen over zal zijn.

WWF-US / Elisabeth Kruger

Soorten bedreigingen

 • 1

  Smeltend zeeijs door klimaatverandering

  De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Door temperatuurstijging smelt namelijk het zeeijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool ’s zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.

  Lees verder
 • 2

  Mens-dier conflict

  De verdwijning van leefgebied betekent dat de ijsberen vaker aan land komen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Daar komt de ijsbeer in contact met de mens, wat vaak resulteert in een mens-ijsbeerconflicten. Dit is voor zowel de mens als de ijsbeer gevaarlijk. Helaas overleeft de ijsbeer deze confrontatie vaak niet.

  Lees verder
 • 3

  Jacht

  In de jaren ‘70 van de vorige eeuw is de ijsbeerpopulatie dramatisch gedaald tot zo’n 5 tot 10 duizend ijsberen. In 1973 sloten de ‘ijsbeerlanden’ daarom het IJsbeerverdrag. Daarin werd de jacht gereguleerd en in Rusland en Noorwegen zelfs verboden.
  Dankzij het verdrag is de ijsbeerpopulatie goed hersteld, maar illegale jacht in met name Rusland vormt opnieuw een gevaar voor de ijsbeer.

  Lees verder
 • 4

  Vervuiling en verstoring

  Het smeltende zeeijs maakt de Noordpool toegankelijk voor olie- en gaswinning en scheepvaart. Dat brengt helaas veel risico’s met zich mee want bij ongelukken zijn de rampen niet te overzien; in het extreem koude klimaat is olie niet op te ruimen en breekt het bovendien slecht af. Dit geldt ook voor andere chemicaliën. De prooidieren van de ijsbeer nemen deze stoffen in zich op, waardoor het automatisch in het systeem van de ijsbeer beland.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de ijsbeer

Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en updates

Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Het is weer de tijd van het jaar: ijsbeermoeders verlaten hun veilige sneeuwhol en hun jongen zetten hun eerste stappen in de wijde, witte wereld.
Meer info
WWF Russia

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info
naturepl.com / Steven Kazlowski / WWF

De toekomst van de ijsbeer: goed én slecht nieuws

De ijsbeerexperts van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) maakte onlangs de resultaten bekend van een uitgebreid ijsbeeronderzoek. De uitkomsten tonen de huidige situatie van verschillende ijsbeerpopulaties.
Meer info
Global Warming Images / WWF

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Is de ijsbeer jouw favoriete dier?

Bestel een ijsbeerproduct uit onze webshop

WWF Constructie speelgoed - IJsbeer

Bouw een ijsbeer van houten blokjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

The Future Polar Bear

The Impact of the Vanishing Sea Ice on an Arctic Ecosystem.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een ijsbeer en groei mee

Help WWF de ijsbeer te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
WWF / Sindre Kinnerød

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!