Richard Barrett / WWF-UK
23 februari 2017

Twee populaties ijsberen groeien, maar zee-ijs neemt af

Twee populaties ijsberen waarvan gedacht werd dat ze kleiner werden, blijken nu toch stabiel te zijn en zelfs iets te zijn gegroeid. Dit blijkt uit het onderzoek naar de populaties in Baffin Bay en Kane Basin, uitgevoerd door de regering van Groenland en van Nunavat (Canada) en mede mogelijk gemaakt door WWF. Het onderzoek wijst echter ook uit dat de ijsberen steeds meer last hebben van het afnemende zee-ijs.

Minder voedsel, minder jonge ijsberen

De populaties lijken nu groter dan bij het voorgaande onderzoek in de jaren ’90. Het zee-ijs in de Baffin Bay is echter dramatisch afgenomen. De ijsberenpopulatie zit daardoor veel noordelijker en brengt 20 tot 30 dagen meer op het land door dan in de jaren ’90. De lichamelijke conditie van de dieren is slechter en er worden minder welpjes geboren.

Lees meer (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).