Twee populaties ijsberen groeien, maar zee-ijs neemt af

IJsbeer moeder en welpen lopen op ijsschots

Twee populaties ijsberen waarvan gedacht werd dat ze kleiner werden, blijken nu toch stabiel te zijn en zelfs iets te zijn gegroeid. Dit blijkt uit het onderzoek naar de populaties in Baffin Bay en Kane Basin, uitgevoerd door de regering van Groenland en van Nunavat (Canada) en mede mogelijk gemaakt door WWF. Het onderzoek wijst echter ook uit dat de ijsberen steeds meer last hebben van het afnemende zee-ijs.

Minder voedsel, minder jonge ijsberen

De populaties lijken nu groter dan bij het voorgaande onderzoek in de jaren ’90. Het zee-ijs in de Baffin Bay is echter dramatisch afgenomen. De ijsberenpopulatie zit daardoor veel noordelijker en brengt 20 tot 30 dagen meer op het land door dan in de jaren ’90. De lichamelijke conditie van de dieren is slechter en er worden minder welpjes geboren.

Lees meer (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

Hoe de Inuit-gemeenschap het Arctisch leven beschermt

Meer info
IJsbeer met welpen

Les 134: Een reis over ijs

Meer info
Poot van een ijsbeer

Hoe onderzoekers ijsberen bestuderen zonder ze te zien

Meer info

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van ons laatste nieuws. Ook krijg je 10% korting in onze duurzame webshop. Inschrijven vanaf 16 jaar en korting geldt niet op Bosje Bomen en boeken.