Richard Barrett / WWF-UK
24 november 2021

Gezocht: walrus-detectives

Heb jij oog voor detail? Ben je vasthoudend? En speel je Waar is Wally bijna met je ogen dicht? Dan kunnen we jouw skills goed gebruiken! We zijn niet op zoek naar Wally, maar naar walrussen. Die kunnen namelijk wel wat hulp gebruiken. Het slechte nieuws: walrussen hebben te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws: wij kunnen ze dus helpen. WWF en de British Antarctic Survey (BAS) lanceerden een grootschalig onderzoek naar de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. Door je aan te melden als walrus-detective, kun jij helpen met dit onderzoek!

Op veel plekken merken we de effecten van klimaatverandering, maar op weinig plekken meer dan in het poolgebied: dit warmt drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Walrussen zijn afhankelijk van zee-ijs, maar door de snelle opwarming smelt hun leefgebied letterlijk onder hen vandaan. Ze moeten op zoek naar nieuwe rustplaatsen op land waardoor ze verder moeten zwemmen, ze verbruiken meer energie tijdens het zoeken naar voedsel en ze krijgen een steeds kleiner leefgebied. Door het smelten van het zee-ijs, wordt het poolgebied ook makkelijker toegankelijk voor scheepvaart en industrie. Deze nieuwe ontwikkelingen vormen ook een gevaar voor de walrus.

Onderzoek zonder verstoring

Het poolgebied is enorm groot en continu in verandering. Hierdoor weten we nog onvoldoende over het aantal walrussen dat er leeft, de verschuiving in hun leefgebied en hun vermogen zich aan te passen aan al deze veranderingen. WWF en BAS verzamelden duizenden satellietbeelden van het leefgebied van Atlantische en Laptev-walrussen. Satellietbeelden vormen een goede onderzoeksmethode, omdat we niet dicht bij de walrussen hoeven te komen, hen niet verstoren en de beelden grote gebieden in kaart kunnen brengen.

Om al deze beelden te analyseren, hebben we jouw hulp nodig. De eerste stap is om de beelden te onderzoeken op de aanwezigheid van walruskolonies. Deze eerste fase loopt tot 31 maart 2022. In fase twee vragen we je hulp om het aantal walrussen in de gevonden kolonies te tellen. Het onderzoek duurt vijf jaar, en de verschillende fases worden door de jaren heen herhaald. Zo krijgen we een goed beeld van het aantal walrussen, hun verspreidingsgebied en de manier waarop we hen kunnen beschermen.

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
Oliver Scholey/Hector Skevington-Postles/Silverback/Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).