Richard Barrett / WWF-UK
24 november 2021

Gezocht: walrus-detectives

Heb jij oog voor detail? Ben je vasthoudend? En speel je Waar is Wally bijna met je ogen dicht? Dan kunnen we jouw skills goed gebruiken! We zijn niet op zoek naar Wally, maar naar walrussen. Die kunnen namelijk wel wat hulp gebruiken. Het slechte nieuws: walrussen hebben te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Het goede nieuws: wij kunnen ze dus helpen. WWF en de British Antarctic Survey (BAS) lanceerden een grootschalig onderzoek naar de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. Door je aan te melden als walrus-detective, kun jij helpen met dit onderzoek!

Op veel plekken merken we de effecten van klimaatverandering, maar op weinig plekken meer dan in het poolgebied: dit warmt drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Walrussen zijn afhankelijk van zee-ijs, maar door de snelle opwarming smelt hun leefgebied letterlijk onder hen vandaan. Ze moeten op zoek naar nieuwe rustplaatsen op land waardoor ze verder moeten zwemmen, ze verbruiken meer energie tijdens het zoeken naar voedsel en ze krijgen een steeds kleiner leefgebied. Door het smelten van het zee-ijs, wordt het poolgebied ook makkelijker toegankelijk voor scheepvaart en industrie. Deze nieuwe ontwikkelingen vormen ook een gevaar voor de walrus.

Onderzoek zonder verstoring

Het poolgebied is enorm groot en continu in verandering. Hierdoor weten we nog onvoldoende over het aantal walrussen dat er leeft, de verschuiving in hun leefgebied en hun vermogen zich aan te passen aan al deze veranderingen. WWF en BAS verzamelden duizenden satellietbeelden van het leefgebied van Atlantische en Laptev-walrussen. Satellietbeelden vormen een goede onderzoeksmethode, omdat we niet dicht bij de walrussen hoeven te komen, hen niet verstoren en de beelden grote gebieden in kaart kunnen brengen.

Om al deze beelden te analyseren, hebben we jouw hulp nodig. De eerste stap is om de beelden te onderzoeken op de aanwezigheid van walruskolonies. Deze eerste fase loopt tot 31 maart 2022. In fase twee vragen we je hulp om het aantal walrussen in de gevonden kolonies te tellen. Het onderzoek duurt vijf jaar, en de verschillende fases worden door de jaren heen herhaald. Zo krijgen we een goed beeld van het aantal walrussen, hun verspreidingsgebied en de manier waarop we hen kunnen beschermen.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).