Martin Harvey / WWF

De bedreigingen voor de neushoorn

Gestroopt om hun hoorn

 • Gemalen hoorn als medicijn
 • Afname leefgebied
 • 2 voor 12 voor de Sumatraanse neushoorn

Waarom wordt de neushoorn bedreigd?

Voor de neushoorn is alle belangstelling voor zijn hoorn niet best. Stropers doden meestal de dieren waar ze de hoorns van willen hebben, ook al is dat eigenlijk niet nodig. Met een afgezaagde hoorn kan de neushoorn gewoon verder leven. De hoorn groeit vanzelf weer aan.

Officieel is de internationale handel in de hoorn van de neushoorns verboden, maar de illegale jacht op neushoorns, vooral in Zuid-Afrika, is sinds 2008 enorm toegenomen.

Richard Edwards / WWF-UK

Soorten bedreigingen

 • 1

  Stroperij: gemalen hoorn als medicijn

  Wie in Azië hoge koorts heeft, flink duizelig is of last heeft van een bloedneus, loopt kans als medicijn de gemalen hoorn van een neushoorn te krijgen. De laatste tijd is de hoorn in Vietnam bij rijke mensen erg populair als medicijn tegen kanker. De werkzaamheid ervan is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

  Lees verder
 • 2

  Verlies van leefgebied: te klein en versnipperd

  In de provincie Kwazulu Natal van Zuid-Afrika leven verschillende populaties zwarte neushoorns in gebieden die te klein zijn en waar te weinig voedsel groeit voor allemaal; daardoor krijgen ze geen of veel minder jongen. En die zijn hard nodig om de toekomst van de zwarte neushoorn veilig te stellen.

  Soortgelijke problemen treffen de Sumatraanse neushoorn op de Indonesische eilanden waar deze dieren leven. De dieren leven zo verspreid en in versnipperde gebieden dat ze elkaar niet meer vinden en er te weinig kleintjes geboren worden. De soort staat mede daardoor op de rand van de afgrond. 

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de neushoorn

Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.

Resultaten en updates

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info

Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman

Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje.
Meer info

Afrikaanse neushoorn nog steeds in gevaar, ondanks afname stroperij

Het aantal gestroopte neushoorns sinds 2017 is gedaald. In 2018 zijn er 259 minder neushoorns gestorven dan in het jaar ervoor. In totaal zijn er nog altijd 769 neushoorns gedood voor hun hoorn, en de bedreiging voor de neushoorn is nog niet geweken.
Meer info

Eerste inspectie wijst uit: Javaanse neushoorns ongedeerd na tsunami

De tsunami van 22 december lijkt voorbij te zijn gegaan aan de zeer zeldzame Javaanse neushoorns in het Ujong Kulon Nationaal Park. De vloedgolf richtte een enorme schade aan en kostte honderden mensen het leven. Dit maakt duidelijk dat de zoektocht naar een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorns versneld moet worden opgepakt.
Meer info

Nieuwe hoop voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn

In een ultieme poging de Sumatraanse neushoorn voor uitsterven te behoeden hebben experts en de Indonesische regering een gezond vrouwtje gevangen en naar een veilige locatie overgebracht voor een fokprogramma. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan. Lees hoe we dat aanpakken.
Meer info

China stelt toestaan binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn uit

China wilde de handel in tijgerbotten en neushoornhoorn weer toestaan. Maar na alle geschokte internationale reacties die meteen na die aankondiging op 29 oktober opkwamen, hebben ze het opheffen van het verbod op de binnenlandse handel uitgesteld. WWF is daar erg blij mee.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

naturepl.com / Mark Carwardine / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!