Martin Harvey / WWF

De bedreigingen voor de neushoorn

Gestroopt om hun hoorn

 • Gemalen hoorn als medicijn
 • Afname leefgebied
 • 2 voor 12 voor de Sumatraanse neushoorn

Waarom wordt de neushoorn bedreigd?

Voor de neushoorn is alle belangstelling voor zijn hoorn niet best. Stropers doden meestal de dieren waar ze de hoorns van willen hebben, ook al is dat eigenlijk niet nodig. Met een afgezaagde hoorn kan de neushoorn gewoon verder leven. De hoorn groeit vanzelf weer aan.

Officieel is de internationale handel in de hoorn van de neushoorns verboden, maar de illegale jacht op neushoorns, vooral in Zuid-Afrika, is sinds 2008 enorm toegenomen.

Richard Edwards / WWF-UK

Soorten bedreigingen

 • 1

  Stroperij: gemalen hoorn als medicijn

  Wie in Azië hoge koorts heeft, flink duizelig is of last heeft van een bloedneus, loopt kans als medicijn de gemalen hoorn van een neushoorn te krijgen. De laatste tijd is de hoorn in Vietnam bij rijke mensen erg populair als medicijn tegen kanker. De werkzaamheid ervan is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

  Lees verder
 • 2

  Verlies van leefgebied: te klein en versnipperd

  In de provincie Kwazulu Natal van Zuid-Afrika leven verschillende populaties zwarte neushoorns in gebieden die te klein zijn en waar te weinig voedsel groeit; daardoor krijgen ze geen of veel minder jongen. En die zijn hard nodig om de toekomst van de zwarte neushoorn veilig te stellen.

  Soortgelijke problemen treffen de Sumatraanse neushoorn op de Indonesische eilanden waar deze dieren leven. De dieren leven zo verspreid en in versnipperde gebieden dat ze elkaar niet meer vinden en er te weinig kleintjes geboren worden. De soort staat mede daardoor op de rand van de afgrond. 

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de neushoorn

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.

Resultaten en updates

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Is de neushoorn jouw favoriete dier?

Bestel een neushoornproduct uit onze webshop

Coq en Pâte schrift - Krugerpark

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Forebel x WWF - sock by sock - Rhino

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}