Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

De neushoorn heeft onze bescherming nodig

Stroperij en illegale handel bedreigen de neushoorn.

 • Zuidelijke witte neushoorn teruggebracht
 • Zwarte neushoorn voorzichtig herstel
 • Innovatief fokprogramma voor Sumatraanse neushoorn

Wat doet WWF voor de bescherming van de neushoorn?

De acties van WWF en andere natuurbeschermers helpen: de zuidelijke witte neushoorn was 100 jaar geleden bijvoorbeeld bijna uitgestorven. Nu zijn er weer ruim 20.000 van. Het aantal zwarte neushoorns is in 10 jaar tijd toegenomen tot meer dan 5000 in 2018. Ook het aantal Indische neushoorns is de laatste 30 jaar langzaam gegroeid. Maar de enorm bedreigende stroperij van neushoorns zou dat zomaar ongedaan kunnen maken.

Verhuizen wanneer nodig

Om de neushoorn te beschermen, werkt het Wereld Natuur Fonds in Afrika en Azië aan nieuwe leefgebieden en uitbreiding van bestaande. Neushoorns worden, wanneer dat nodig is, met vrachtwagens en helikopters verhuisd naar gebieden waar ze veilig zijn of meer ruimte en voedsel hebben om in aantal te groeien.

Stephen ​Belcher Photography / WWF

 • 1

  Illegale handel tegengaan

  WWF werkt, samen met de organisatie TRAFFIC, aan het bestrijden van de verboden handel in hoorn. We doen onderzoek naar de criminele netwerken achter de illegale handel, maken informatie over handelsroutes openbaar, gaan stroperij tegen doormiddel van bijvoorbeeld sensoren en proberen de vraag naar hoorn, in met name Vietnam, te verminderen.

  Lees verder
 • 2

  Fokprogramma

  Op Borneo en Sumatra zijn we samen met andere organisaties een innovatief fokprogramma begonnen. Dit is een allerlaatste poging om de Sumatraanse neushoorn van uitsterven te behoeden. We zoeken Sumatraanse neushoorns in het wild, vangen ze en brengen ze naar omheinde parken waar we starten met een fokprogramma.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de neushoorn

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.

Resultaten en Updates

Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info
Kyle de Nobrega

Populatie zwarte neushoorns in Malawi krijgt impuls

17 zwarte neushoorns zijn deze week verhuisd van Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi. Dit was de eerste internationale verhuizing, samen met African Parks, de Malawiaanse overheid en partners uit Zuid-Afrika. De bedoeling is om de aanwas van de populatie zwarte neushoorns in Malawi een impuls te geven.
Meer info

Eerste jaar Sumatran Rhino Rescue succesvol

Een jaar geleden werd de Sumatran Rhino Rescue Alliantie opgericht om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor uitsterven. Het reddingsprogramma richt zich op het vangen en fokken van een aantal van de laatste 80 Sumatraanse neushoorns die er nog zijn op Borneo en Sumatra.
Meer info

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info
WWF-Indonesia / Gert Polet

Maleisië verliest zijn laatste Sumatraanse neushoornman

Tam, het laatste Sumatraanse neushoornmannetje van Maleisië is overleden. Hij leefde al jaren in gevangenschap in de jungle van Saba op Borneo, samen met Iman, een vrouwtje.
Meer info
Stephen ​Belcher Photography / WWF

Eerste inspectie wijst uit: Javaanse neushoorns ongedeerd na tsunami

De tsunami van 22 december lijkt voorbij te zijn gegaan aan de zeer zeldzame Javaanse neushoorns in het Ujong Kulon Nationaal Park. De vloedgolf richtte een enorme schade aan en kostte honderden mensen het leven. Dit maakt duidelijk dat de zoektocht naar een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorns versneld moet worden opgepakt.
Meer info

Blijf op de hoogte!

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Is de neushoorn jouw favoriete dier?

Bestel een neushoorn product uit onze webshop

Adopteer een neushoorn

Help WWF de neushoorn te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF Constructie speelgoed - Neushoorn

Bouw een neushoorn van houten blokjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF beanie muts - donkerblauw - neushoorn

Donkerblauwe beanie met neushoorn

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
naturepl.com / Mark Carwardine / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!