Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

De neushoorn heeft onze bescherming nodig

Stroperij en illegale handel bedreigen de neushoorn.

 • Zwarte neushoorn voorzichtig herstel
 • Innovatief fokprogramma voor Sumatraanse neushoorn

Wat doet WWF voor de bescherming van de neushoorn?

De acties van WWF en andere natuurbeschermers helpen: het aantal zwarte neushoorns is in 10 jaar tijd toegenomen tot meer dan 6200 in 2021. Ook het aantal Indische neushoorns is de laatste 30 jaar langzaam gegroeid.

Maar de enorm bedreigende stroperij van neushoorns zou dat zomaar ongedaan kunnen maken. De zuidelijke witte neushoorn was 100 jaar geleden bijna uitgestorven, maar door natuurbescherming waren en in 2019 weer ruim 20.000 van. Helaas is dit aantal nu gedaald naar net onder de 16.000 dieren.

Verhuizen wanneer nodig

Om de neushoorn te beschermen, werkt het Wereld Natuur Fonds in Afrika en Azië aan nieuwe leefgebieden en uitbreiding van bestaande. Neushoorns worden, wanneer dat nodig is, met vrachtwagens en helikopters verhuisd naar gebieden waar ze veilig zijn of meer ruimte en voedsel hebben om in aantal te groeien.

Richard Barrett / WWF-UK

 • 1

  Illegale handel tegengaan

  WWF werkt, samen met de organisatie TRAFFIC, aan het bestrijden van de verboden handel in hoorn. We doen onderzoek naar de criminele netwerken achter de illegale handel, maken informatie over handelsroutes openbaar, gaan stroperij tegen doormiddel van bijvoorbeeld sensoren en proberen de vraag naar hoorn, in met name Vietnam, te verminderen.

  Lees verder
 • 2

  Fokprogramma

  Op Borneo en Sumatra zijn we samen met andere organisaties een innovatief fokprogramma begonnen. Dit is een allerlaatste poging om de Sumatraanse neushoorn van uitsterven te behoeden. We zoeken Sumatraanse neushoorns in het wild, vangen ze en brengen ze naar omheinde parken waar we starten met een fokprogramma.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de neushoorn

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.
Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.

Resultaten en Updates

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info
Kyle de Nobrega

Populatie zwarte neushoorns in Malawi krijgt impuls

17 zwarte neushoorns zijn deze week verhuisd van Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi. Dit was de eerste internationale verhuizing, samen met African Parks, de Malawiaanse overheid en partners uit Zuid-Afrika. De bedoeling is om de aanwas van de populatie zwarte neushoorns in Malawi een impuls te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Is de neushoorn jouw favoriete dier?

Bestel een neushoornproduct uit onze webshop

Coq en Pâte schrift - Krugerpark

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Forebel x WWF - sock by sock - Rhino

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}