Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK
28 september 2017

Gaan Nederlandse sensoren de zwarte neushoorn redden?

Zwarte neushoorns worden met uitsterven bedreigd. Twee Nederlandse bedrijven hebben nu een speciale sensor ontwikkeld waarmee rangers neushoorns kunnen lokaliseren en hun activiteiten kunnen volgen. Via het INNO-fonds steunt WNF het innovatieve project, zodat het verder uit kan breiden in Tanzania.

Tim van Dam van het bedrijf The Internet of Life vertelde aan het AD dat de huidige techniek om neushoorns te traceren, beter kon. Samen met stichting Shadowview, een stichting die de dieren door middel van technologie en innovatie beschermt, ontwikkelden zij de zogenaamde rhino trackers.

“Brute aanvallen van stropers op de neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat momenteel nog minder dan 5000 zwarte neushoorns in het wild leven”, legt Van Dam uit. “Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts 1000 over. Onze techniek brengt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.”

De nieuwe sensoren

Hoe het werkt? "We zetten een heel telecomnetwerk op in een gebied waar geen bereik is. Daarnaast ontwikkelen we sensoren die op zonne-energie werken. Deze gaan in de hoorn van de neushoorns", legt Van Dam uit. "De sensor ziet eruit als een klein kubusje met een antennetje erop. Daarmee vangen we de signalen op en krijgen we informatie over de positie van die dieren."

Met de nieuwe sensoren zijn meerdere updates per uur mogelijk én vanaf grote afstand, terwijl de huidige GPS-techniek beperkte informatie geeft. Van Dam: "We projecteren die informatie op een kaart, zodat parkbewakers dag en nacht kunnen zien waar het dier is.''


Veilige techniek

De huidige techniek gebruikt nog sensoren die een radiosignaal afgeven. Dat signaal is niet beveiligd, waardoor iedereen met een goedkope radio-ontvanger dat kan oppikken. En dat betekent dat ze het dier juist meer tot doelwit maken. Primaire doel van de Smart Park oplossing is het netwerk versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de technologie kunnen worden beschermd.

Smart Park oplossing werkt

"Inmiddels hebben 2 Tanzaniaanse neushoorns een rhino tracker in hun hoorn. Een natuurlijk moment werd gebruikt om ze in te brengen", aldus van Dam. "Er was onrust in een groep neushoorns en één vrouwtje werd overgeplaatst naar een ander gebied. Zij werd sowieso verdoofd. De volgende dag konden we het vrouwtje volgen. We zagen dat ze weer ontsnapte om terug te gaan naar haar vriendjes. Hét bewijs voor ons dat de techniek werkt."

Steun van WNF 

ShadowView en The Internet of Life krijgen vanuit het INNO-fonds van WNF steun om het project in Tanzania verder uit te breiden. Dit fonds ondersteunt kleine Nederlandse organisaties bij innovatieve projecten ten behoeve van internationale natuurbescherming. Met de Smart Park oplossing kunnen alle zwarte neushoorns in het gebied worden beschermd. De techniek kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals het sluiten van hekken en het volgen van voertuigen en toeristen.

Gerelateerde artikelen

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).