Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK
28 september 2017

Gaan Nederlandse sensoren de zwarte neushoorn redden?

Zwarte neushoorns worden met uitsterven bedreigd. Twee Nederlandse bedrijven hebben nu een speciale sensor ontwikkeld waarmee rangers neushoorns kunnen lokaliseren en hun activiteiten kunnen volgen. Via het INNO-fonds steunt WNF het innovatieve project, zodat het verder uit kan breiden in Tanzania.

Tim van Dam van het bedrijf The Internet of Life vertelde aan het AD dat de huidige techniek om neushoorns te traceren, beter kon. Samen met stichting Shadowview, een stichting die de dieren door middel van technologie en innovatie beschermt, ontwikkelden zij de zogenaamde rhino trackers.

“Brute aanvallen van stropers op de neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat momenteel nog minder dan 5000 zwarte neushoorns in het wild leven”, legt Van Dam uit. “Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts 1000 over. Onze techniek brengt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.”

De nieuwe sensoren

Hoe het werkt? "We zetten een heel telecomnetwerk op in een gebied waar geen bereik is. Daarnaast ontwikkelen we sensoren die op zonne-energie werken. Deze gaan in de hoorn van de neushoorns", legt Van Dam uit. "De sensor ziet eruit als een klein kubusje met een antennetje erop. Daarmee vangen we de signalen op en krijgen we informatie over de positie van die dieren."

Met de nieuwe sensoren zijn meerdere updates per uur mogelijk én vanaf grote afstand, terwijl de huidige GPS-techniek beperkte informatie geeft. Van Dam: "We projecteren die informatie op een kaart, zodat parkbewakers dag en nacht kunnen zien waar het dier is.''


Veilige techniek

De huidige techniek gebruikt nog sensoren die een radiosignaal afgeven. Dat signaal is niet beveiligd, waardoor iedereen met een goedkope radio-ontvanger dat kan oppikken. En dat betekent dat ze het dier juist meer tot doelwit maken. Primaire doel van de Smart Park oplossing is het netwerk versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de technologie kunnen worden beschermd.

Smart Park oplossing werkt

"Inmiddels hebben 2 Tanzaniaanse neushoorns een rhino tracker in hun hoorn. Een natuurlijk moment werd gebruikt om ze in te brengen", aldus van Dam. "Er was onrust in een groep neushoorns en één vrouwtje werd overgeplaatst naar een ander gebied. Zij werd sowieso verdoofd. De volgende dag konden we het vrouwtje volgen. We zagen dat ze weer ontsnapte om terug te gaan naar haar vriendjes. Hét bewijs voor ons dat de techniek werkt."

Steun van WNF 

ShadowView en The Internet of Life krijgen vanuit het INNO-fonds van WNF steun om het project in Tanzania verder uit te breiden. Dit fonds ondersteunt kleine Nederlandse organisaties bij innovatieve projecten ten behoeve van internationale natuurbescherming. Met de Smart Park oplossing kunnen alle zwarte neushoorns in het gebied worden beschermd. De techniek kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals het sluiten van hekken en het volgen van voertuigen en toeristen.

Gerelateerde artikelen

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.