Michel Gunther / WWF
22 september 2015

Babyboom neushoorns in India door verhuizing

Goed nieuws op World Rhino Day: het verhuizen van Indische neushoorns naar een groter leefgebied in India heeft geleid tot een ware babyboom. In Manas National Park zijn sinds 2012 13 kalfjes geboren, dankzij de herintroductie van neushoorns uit andere beschermde gebieden. Tijdens de onrust in de jaren negentig waren neushoorns in Manas nog uitgeroeid.

Door het verplaatsen van dieren van het ene naar het andere park kunnen er meer populaties ontstaan. De meeste neushoorns in India leven in Kaziranga National Park. Een kleiner aantal zit in het Pobitorareservaat. De spreiding naar Manas verhoogt hun veiligheid, verkleint het risico dat ze door een besmettelijk ziekte doodgaan en vergroot de kansen op nageslacht. Door de 13 kalfjes leven er nu 32 neushoorns in Assam, de deelstaat waar Manas National Park in ligt. Het Wereld Natuur Fonds is nauw betrokken bij de verhuizingen, ook wel translocaties genoemd.

Neushoornkalf

Het jongste kalf werd geboren op 1 augustus. Moeder Mainao werd ooit ernstig gewond gevonden. Na een rehabilitatieprogramma van de overheid verhuisde ze naar Manas. Zij kreeg al eerder een kalf, in juni 2013. Ganga, een andere gerehabiliteerde neushoorn die in 2006 werd vrijgelaten in Manas, werd sindsdien ook al 2 keer moeder, in april 2013 en in juni 2015. In beide gevallen is de vader vermoedelijk een mannetje dat ook naar Manas is verplaatst.

Stroperij

Tussen 2008 en 2012 zijn er 18 neushoorns verhuisd naar Manas. De babyboom laat zien dat de neushoorns zich zo veilig voelen dat ze zich wagen aan nageslacht. Manas National Park heeft hulp gekregen om de neushoorns beter te kunnen beschermen tegen stroperij. Toch blijft stroperij een van de grootste bedreigingen. In de afgelopen 10 jaar zijn 8 neushoorns gedood in het park. WWF werkt samen met de autoriteiten aan training en uitrusting van rangers en het monitoren van neushoorns om stroperij en verlies van leefgebied te bestrijden.

Gerelateerde artikelen

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Sharon Haussmann

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.