Sharon Haussmann
03 april 2020

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.

Het BRREP heeft als doel het laten toenemen van de zwarte neushoornpopulatie en het realiseren en beschermen van een groot en veilig leefgebied voor deze bedreigde diersoort. Er wordt samengewerkt met Ezemvelo KZN Wildlife, Eastern Cape Parks and Tourism Agency, particuliere grondeigenaren en gemeenschappen om nieuwe zwarte neushoornpopulaties te creëren. Dit doen ze door een aantal toekomstige ‘stichters’ van de nieuwe populaties te verplaatsen naar gebieden die groot genoeg zijn voor een nieuwe populatie om zich te vestigen. Er zijn door de aanpak van BRREP in Zuid-Afrika dertien populaties zwarte neushoorns ontstaan, op een totaal van meer dan 300.000 hectare land.


De kunst van het ecologisch beheer

De projectleider, Jacques Flamand, is positief en zeer tevreden met het resultaat tot nu toe. Hij vertelt dat er nu 256 zwarte neushoorns in de projectgebieden zijn en dat er maar liefst zeven jongen zijn geboren gedurende de kerstperiode. Hij hoopt dat het goede regenseizoen zal helpen om deze voortgang door te zetten.

Vorig jaar werd op de helft van de stukken land die BRREP beheert de jaarlijkse groeidoelstelling van 5% behaald. Ook het aantal zwarte neushoorns in de reguliere wildreservaten neemt toe. Dit komt doordat het consistent verhuizen van een aantal van de dieren daar, de groei van de gehele populatie weer in gang zet. Minder dieren betekent meer ruimte en voedsel voor de achterblijvers die daardoor meer jongen voortbrengen. Projectcoördinator Ursina Rusch legt uit dat dit de kunst is van het ecologisch beheer van deze gebieden: “Je moet er niet te veel verplaatsen, maar ook zeker niet te weinig, om het precies goed te doen.”

Maar we zijn er nog niet…

Ondanks dat het steeds beter gaat en er nu weer 5600 zwarte neushoorns zijn in Afrika, zijn zij nog steeds een ernstig bedreigde diersoort op de Rode Lijst van IUCN. Zoals alle neushoorns zijn ze een populair doelwit van stropers en dit vertraagt de al langzame groei van de bestaande populaties.

Toch kan met zekerheid worden gesteld dat het project succesvol is, want zonder zou het aantal zwarte neushoorns nooit zo snel en met zoveel zijn toegenomen. Desondanks is er nog veel te doen voor BRREP, zegt projectleider Flamand. Vooral nu het coronavirus het toerisme en daarmee een groot deel van de inkomsten sterk heeft teruggedrongen, wordt het een enorme uitdaging om gepaste leefgebieden en toegewijde eigenaren te blijven vinden om de groei van het aantal zwarte neushoorns door te zetten.

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).