Sharon Haussmann
03 april 2020

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.

Het BRREP heeft als doel het laten toenemen van de zwarte neushoornpopulatie en het realiseren en beschermen van een groot en veilig leefgebied voor deze bedreigde diersoort. Er wordt samengewerkt met Ezemvelo KZN Wildlife, Eastern Cape Parks and Tourism Agency, particuliere grondeigenaren en gemeenschappen om nieuwe zwarte neushoornpopulaties te creëren. Dit doen ze door een aantal toekomstige ‘stichters’ van de nieuwe populaties te verplaatsen naar gebieden die groot genoeg zijn voor een nieuwe populatie om zich te vestigen. Er zijn door de aanpak van BRREP in Zuid-Afrika dertien populaties zwarte neushoorns ontstaan, op een totaal van meer dan 300.000 hectare land.


De kunst van het ecologisch beheer

De projectleider, Jacques Flamand, is positief en zeer tevreden met het resultaat tot nu toe. Hij vertelt dat er nu 256 zwarte neushoorns in de projectgebieden zijn en dat er maar liefst zeven jongen zijn geboren gedurende de kerstperiode. Hij hoopt dat het goede regenseizoen zal helpen om deze voortgang door te zetten.

Vorig jaar werd op de helft van de stukken land die BRREP beheert de jaarlijkse groeidoelstelling van 5% behaald. Ook het aantal zwarte neushoorns in de reguliere wildreservaten neemt toe. Dit komt doordat het consistent verhuizen van een aantal van de dieren daar, de groei van de gehele populatie weer in gang zet. Minder dieren betekent meer ruimte en voedsel voor de achterblijvers die daardoor meer jongen voortbrengen. Projectcoördinator Ursina Rusch legt uit dat dit de kunst is van het ecologisch beheer van deze gebieden: “Je moet er niet te veel verplaatsen, maar ook zeker niet te weinig, om het precies goed te doen.”

Maar we zijn er nog niet…

Ondanks dat het steeds beter gaat en er nu weer 5600 zwarte neushoorns zijn in Afrika, zijn zij nog steeds een ernstig bedreigde diersoort op de Rode Lijst van IUCN. Zoals alle neushoorns zijn ze een populair doelwit van stropers en dit vertraagt de al langzame groei van de bestaande populaties.

Toch kan met zekerheid worden gesteld dat het project succesvol is, want zonder zou het aantal zwarte neushoorns nooit zo snel en met zoveel zijn toegenomen. Desondanks is er nog veel te doen voor BRREP, zegt projectleider Flamand. Vooral nu het coronavirus het toerisme en daarmee een groot deel van de inkomsten sterk heeft teruggedrongen, wordt het een enorme uitdaging om gepaste leefgebieden en toegewijde eigenaren te blijven vinden om de groei van het aantal zwarte neushoorns door te zetten.

Gerelateerde artikelen

Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).