Kustwacht
21 januari 2019

De Noordzee: druk, drukker, drukst.

De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld en inmiddels een groot industriegebied met weinig ruimte voor natuur. Er vindt grootschalige scheepvaart en visserij plaats, er worden enorme windparken gebouwd, er zijn olie- en gasboringen, en dit alles gaat ten koste van de natuur.

 

MSC Zoë containerramp

De gevonden containers van de ramp met de MSC Zoë worden geborgen. Het is alleen nog steeds niet duidelijk waar de rest van de containers nu precies ligt. Onlangs is er een stuk schelpdierbank hersteld in de Noordzee. De angst is nu dat de rest van de containers gezonken is dichtbij deze bank, en in het ergste geval er zelfs bovenop. Het bleek al enorm lastig om een stukje in de Noordzee voor natuurherstel te reserveren, maar zelfs dat stukje ligt onder druk in de alsmaar drukker wordende Noordzee.

Veilig stukje Noordzee is zeldzaam

Na lang zoeken is met veel moeite een klein stukje Noordzee gevonden, waar ARK Natuurontwikkeling en WWF in nauwe samenwerking met vissers aan nieuwe schelpdierbanken (mossel- en oesterbanken) kunnen werken. De recent aangelegde oesterbank is gezond en heeft zich al in de zomer van 2018 voortgeplant. Nog niet eens 1 jaar na plaatsing van deze ‘kraamkamer van de zee’ wordt het al bedreigd door de containerramp, en er is nu ook gaswinning gepland.

Het is erop of eronder voor de oesterbank

Emilie Reuchlin, Noordzee-expert bij WWF en projectleider schelpdierbanken: “Dat je een klein gebied herstelt en het binnen een jaar mogelijk alweer van de kaart wordt geveegd is tekenend voor het gebrek aan ruimte voor natuur en natuurherstel op de Noordzee.” Het blijft tot op heden onduidelijk of de oesterbank is aangetast door de containerramp, omdat het gebied nog niet onderzocht is. WWF dringt aan op een onderzoek bij de overheid en MSC Cargo, de eigenaar van de MSC Zoë.

60% meer soorten dankzij oesterbank

Voor een gezonde, biodiverse zee is het belangrijk om kraamkamers zoals oesterbanken terug te krijgen. Vroeger bestond zo’n 30% van de Nederlandse Noordzee uit oesterbanken en vormden ze letterlijk de voedingsbodem voor het zeeleven, van bodemdieren tot vissen, tot zeezoogdieren en zeevogels. Met het verdwijnen van deze banken is de Noordzee ook armer geworden. Oesterbanken zorgen niet alleen voor ruim 60% meer biodiversiteit, maar ook voor meer vis, voor hogere waterkwaliteit en bescherming van onze kust.

Maandag 22 januari vertelde Emilie in Nieuwsuur meer over de nieuwe oesterbanken en de mogelijke gevolgen van de ramp. Bekijk het fragment hier terug (vanaf 25:00).

Hoop doet leven

Op papier lijken er meerdere beschermde gebieden in de Noordzee te zijn, maar in werkelijkheid zijn de maatregelen in deze gebieden onvoldoende om de natuur te beschermen. Natuur krijgt vrijwel geen ruimte. Maar er is hoop… Verschillende sectoren, natuur-en milieuorganisaties en overheid weten heel goed dat er iets moet gebeuren. Door de noodzakelijke uitbreiding van groene energie op zee, in de vorm van windparken, is er een duidelijk plan nodig voor de toekomstige inrichting van de Noordzee. Nu is het van cruciaal belang dat Nederland voldoende ruimte creëert voor natuurbescherming en natuurherstel, naast de ruimte die voor de energietransitie en voedseltransitie gereserveerd wordt.

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info
Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).