Rob Doolaard
21 juli 2022

Rode Lijst IUCN: Alle steursoorten met uitsterven bedreigd  

Wereldwijd zijn alle 27 steursoorten met uitsterven bedreigd volgens de nieuwe Rode Lijst van IUCN die vandaag is verschenen. "Alle alarmbellen gaan af. Steuren staan helaas wereldwijd symbool voor de achteruitgang van rivieren, terwijl die juist essentieel zijn voor mens en dier", zegt zoetwaterexpert Merijn Hougee van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

In Europa stonden al zeven van de acht steursoorten in de categorie 'Ernstig Bedreigd'. De sterlet (Acipenser ruthenus), de kleinste zoetwatersteur, is nu ook in de gevarenzone beland. De Yangtze-steur (Acipenser dabryanus) stond eerder nog als ernstig bedreigd op de lijst maar is ondertussen uitgestorven in het wild.

"Het is vreselijk dat het zelfs in Europa, met goede natuurbeschermingswetten, niet lukt om het tij te keren. Landen slagen er maar niet in om hun rivieren duurzaam te beheren en het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Europa moet nu ècht in actie komen. Het is broodnodig om de leefgebieden van de trekvissen weer met elkaar te verbinden en de onderwaternatuur te herstellen, want anders zijn we straks te laat.", waarschuwt Hougee.  

Natuurbescherming werkt

Ondanks het deprimerende totaalplaatje ziet WWF ook een paar lichtpuntjes. Dankzij de herintroductie in Frankrijk van de kritisch bedreigde Europese steur (Acipenser sturio) komt de trekvis nu ook weer voor in de Noordzee, zelfs sporadisch voor de Nederlandse kust. Dit ook dankzij vissers die, als zij het dier vangen, het ook direct weer loslaten.

In Zuid-Europa zijn in enkele rivieren in Italië jonge Adriatische steurtjes (Acipenser naccarii) gespot. Dit is een teken dat ze zich voortplanten. En recent zijn in Georgië jonge scheepssteurtjes waargenomen in de Rioni-rivier. Volgens WWF is dit mede te danken aan de recente uitbreiding van een beschermd gebied voor de steur in de rivier en de aangrenzende Zwarte Zee. Bescherming werkt!

Verenigde Staten 

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het aantal witte steuren (Acipenser transmontanus) in de rivier Fraser in de Verenigde Staten, licht toegenomen dankzij jarenlange beschermingsmaatregelen. Deze successen laten volgens WWF en andere natuurorganisaties zien dat we de achteruitgang van steursoorten kunnen keren als de krachten gebundeld worden en overheden prioriteit geven aan hun behoud door de grootste bedreigingen aan te pakken. "We redden hiermee niet alleen deze tot de verbeelding sprekende vis. Als het beter gaat met rivieren dan is dit ook in het belang van mensen en andere dieren die ervan afhankelijk zijn."   

Bedreigingen 

Over de hele wereld staan populaties trekvissen onder druk door een groot aantal bedreigingen, waaronder stroperij voor de illegale handel in wilde kaviaar en vlees, dammen die hun migratieroutes blokkeren, niet-duurzame zand- en grindwinning die hun paaigronden vernietigen en verlies van het leefgebied. IUCN, WWF en andere partners werken nauw samen om deze soorten te beschermen.  

Gerelateerde artikelen

Michel Gunther / WWF

Recordaantal dammen verwijderd in Europa

In 2022 is in 16 Europese landen een recordaantal van 325 dammen uit rivieren verwijderd. Dat is een stijging van 36% vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk. Voor het eerst is afgelopen jaar ook een stuw in Luxemburg weggehaald, als onderdeel van een groter natuurherstelproject in de rivier Pétrusse die door de hoofdstad loopt.
Meer info
Victor Daggberg

VN-waterconferentie: water staat hoog op de internationale agenda

De VN-waterconferentie, die weer voor het eerst in 46 jaar wordt gehouden, wordt afgesloten met een indrukwekkende reeks toezeggingen van regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Dat gebeurt in de ‘Water Action Agenda’ die de dringende noodzaak van actie op het gebied van water- en zoetwaterecosystemen benadrukt.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

De rivieren zijn van ons allemaal

Ruim 30 jaar natuurontwikkeling langs de rivieren laat zien dat de natuur ons goed kan helpen bij uitdagingen met teveel, of juist te weinig water. Toch is de natuur voor velen van ons nog geen vanzelfsprekende bondgenoot. Langs onze rivieren is voldoende ruimte voor meer natuur, maar de huidige ruimte die natuur en mensen in het rivierengebied nu krijgen, is te beperkt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).