Rob Doolaard
21 juli 2022

Rode Lijst IUCN: Alle steursoorten met uitsterven bedreigd  

Wereldwijd zijn alle 27 steursoorten met uitsterven bedreigd volgens de nieuwe Rode Lijst van IUCN die vandaag is verschenen. "Alle alarmbellen gaan af. Steuren staan helaas wereldwijd symbool voor de achteruitgang van rivieren, terwijl die juist essentieel zijn voor mens en dier", zegt zoetwaterexpert Merijn Hougee van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

In Europa stonden al zeven van de acht steursoorten in de categorie 'Ernstig Bedreigd'. De sterlet (Acipenser ruthenus), de kleinste zoetwatersteur, is nu ook in de gevarenzone beland. De Yangtze-steur (Acipenser dabryanus) stond eerder nog als ernstig bedreigd op de lijst maar is ondertussen uitgestorven in het wild.

"Het is vreselijk dat het zelfs in Europa, met goede natuurbeschermingswetten, niet lukt om het tij te keren. Landen slagen er maar niet in om hun rivieren duurzaam te beheren en het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Europa moet nu ècht in actie komen. Het is broodnodig om de leefgebieden van de trekvissen weer met elkaar te verbinden en de onderwaternatuur te herstellen, want anders zijn we straks te laat.", waarschuwt Hougee.  

Natuurbescherming werkt

Ondanks het deprimerende totaalplaatje ziet WWF ook een paar lichtpuntjes. Dankzij de herintroductie in Frankrijk van de kritisch bedreigde Europese steur (Acipenser sturio) komt de trekvis nu ook weer voor in de Noordzee, zelfs sporadisch voor de Nederlandse kust. Dit ook dankzij vissers die, als zij het dier vangen, het ook direct weer loslaten.

In Zuid-Europa zijn in enkele rivieren in Italië jonge Adriatische steurtjes (Acipenser naccarii) gespot. Dit is een teken dat ze zich voortplanten. En recent zijn in Georgië jonge scheepssteurtjes waargenomen in de Rioni-rivier. Volgens WWF is dit mede te danken aan de recente uitbreiding van een beschermd gebied voor de steur in de rivier en de aangrenzende Zwarte Zee. Bescherming werkt!

Verenigde Staten 

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het aantal witte steuren (Acipenser transmontanus) in de rivier Fraser in de Verenigde Staten, licht toegenomen dankzij jarenlange beschermingsmaatregelen. Deze successen laten volgens WWF en andere natuurorganisaties zien dat we de achteruitgang van steursoorten kunnen keren als de krachten gebundeld worden en overheden prioriteit geven aan hun behoud door de grootste bedreigingen aan te pakken. "We redden hiermee niet alleen deze tot de verbeelding sprekende vis. Als het beter gaat met rivieren dan is dit ook in het belang van mensen en andere dieren die ervan afhankelijk zijn."   

Bedreigingen 

Over de hele wereld staan populaties trekvissen onder druk door een groot aantal bedreigingen, waaronder stroperij voor de illegale handel in wilde kaviaar en vlees, dammen die hun migratieroutes blokkeren, niet-duurzame zand- en grindwinning die hun paaigronden vernietigen en verlies van het leefgebied. IUCN, WWF en andere partners werken nauw samen om deze soorten te beschermen.  

Gerelateerde artikelen

Braziliaanse Cuiabá-rivier blijft vrij stromend: nieuw wetsvoorstel verbiedt bouw dammen

De Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld, loopt elk half jaar als een soepkom vol met water. Het evenwicht van het natte en droge seizoen is onmisbaar voor de vele dieren en mensen die in het gebied wonen. De omliggende rivieren, zoals de bijna duizend kilometer lange Cuiabá-rivier, zorgen voor de toevoer van water. Deze levensaders van de Pantanal worden steeds vaker geblokkeerd door dammen en waterkrachtcentrales, waardoor het natuurlijke ritme van de natte en droge seizoenen verstoord wordt. De overheid van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso besliste onlangs dat de Cuiabá-rivier vrij stromend moet blijven: er mogen geen nieuwe dammen worden gebouwd!
Meer info
Juan Pratginestos / WWF

Meer inzicht in data over waterrisico’s noodzakelijk voor duurzame beleggers

Het in kaart brengen van watergerelateerde financiële risico’s is urgenter dan ooit. Niet voor niets staan in de afgelopen tien jaar watergerelateerde risico's bovenaan de lijst van wereldwijd voorkomende risico's in het Global Risk Report van het World Economic Forum.
Meer info
naturepl.com / Bence Mate / WWF

WWF: "Wereldleiders moeten luisteren naar waarschuwingen in IPCC-rapport en in actie komen''

Het laatste IPCC-rapport toont huidige en toekomstige klimaateffecten en risico's - en hoeveel er nog aan kunnen doen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).