Martin Harvey / WWF

De olifant heeft onze bescherming nodig

Na decennia van stroperij en conflicten zijn de aantallen van de olifant aanzienlijk afgenomen: we werken hard aan de nodige oplossingen om dit prachtige dier te beschermen.

 • Organisatie ''TRAFFIC''
 • Conflicten voorkomen
 • Bevolking informeren

Wat doet WWF om de olifant te beschermen?

Met behulp van de organisatie 'TRAFFIC' sporen we stropers en ivoorhandelaren op, om de bedreigingen voor de olifant tegen te gaan. Sinds 2009 steunen we 'Zero Poaching', een project dat zich richt op de strijd tegen stroperij. We doen onderzoek naar de beste manieren om mens- dierconflicten te voorkomen en adviseren de lokale bewoners om deze conflicten op een minder schadelijke manier op te lossen.

WWF-US / Colby Loucks

Hoe we de olifant kunnen beschermen

 • 1

  Stroperij tegengaan

  WWF zorgt voor bemensing, training en uitrusting van anti-stroperijpatrouilles en voorziet ze van vervoermiddelen en moderne communicatieapparatuur. Ook worden speciaal getrainde honden ingezet die illegale producten zoals ivoor kunnen herkennen. WWF werkt nauw samen met de organisatie TRAFFIC die de illegale handel in wilde dieren en planten monitort, illegale ivoorhandelaren opspoort, smokkelroutes blootlegt en signaleert welke landen onvoldoende optreden tegen de illegale handel. Samen met TRAFFIC brengen we regeringen van deze feiten op de hoogte en oefenen we druk uit om in te grijpen. Met lokale ngo's en de overheid werken we aan het verbeteren van de rechtspraak rondom stroperijzaken.

  Lees verder
 • 2

  Beschermen, uitbreiden en verbinden leefgebieden

  Om te zorgen dat olifanten voldoende ruimte hebben om te trekken en voedsel te vinden werken we aan grote aaneengesloten beschermde gebieden zoals in Zuidelijk Afrika waar de grootste aantallen olifanten van Afrika leven. Als olifanten de ruimte hebben zullen de problemen met mensen afnemen.

 • 3

  Mens- dierconflicten voorkomen

  WWF werkt samen met de bevolking aan manieren om te voorkomen dat olifanten te dichtbij komen en schade aanrichten aan bezittingen of oogsten. Dat kan bijvoorbeeld door early warning-systemen of elektrische hekken. Ook gedragsverandering werkt; door dingen net even anders te doen dan gewoonlijk kunnen problemen met olifanten voorkomen worden.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de olifant

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.

Resultaten en Updates

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info
Lisa Dunn / WWF

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Bescherm de olifant

Doe een symbolische adoptie

Adopteer een olifant en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een olifant en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Greg Armfield / WWF-UK

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Doe een eenmalige donatie

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.