De bedreigingen voor de olifant
Gestroopt voor sieraden, beeldjes en eetstokjes
Waarom wordt de olifant bedreigd?
Er wordt al decennia lang op de olifant gejaagd. Ondanks het feit dat dit inmiddels illegaal is, worden er nog steeds erg veel olifanten gestroopt voor hun slagtanden. Olifanten houden ook steeds minder leefruimte over. Ze komen dichter bij de bewoonde wereld te leven. Dit zorgt voor conflicten tussen mens en dier.
Soorten bedreigingen
-
1
Stroperij
Het ivoor waar de slagtanden van de olifant van gemaakt zijn, is veel geld waard. Het materiaal wordt gebruikt om o.a. sieraden, beeldjes en eetstokjes van te maken. Zo´n 25 jaar geleden werden er elk jaar 100.000 olifanten doodgeschoten om hun slagtanden. In 1989 werd daarom afgesproken de handel in ivoor te verbieden. Het verbod, dat in 1990 inging, verbeterde de situatie vooral in het begin van de jaren negentig. Er wordt echter, ondanks het verbod op de internationale handel in ivoor, nog steeds op olifanten gejaagd. Er worden per jaar, met name in Afrika, weer tienduizenden olifanten gestroopt voor hun kostbare ivoor.
-
2
Verlies van leefgebied
Steeds grotere delen van het leefgebied van de olifant worden omgebouwd tot landbouwgrond waardoor olifanten vaker leefruimte tekort komen. Des te minder natuur er over blijft, des te moeilijker het wordt om genoeg plantaardig voedsel te vinden. De leefruimte van de Afrikaanse olifant is sinds 1979 met 50% afgenomen. Voor de Aziatische olifant is er amper 15% van zijn originele leefgebied over.
-
3
Mens- dierconflicten
Omdat olifanten door gebrek aan leefruimte steeds vaker dicht bij mensen leven, maken deze dieren regelmatig eigendommen van lokale bewoners kapot. Dit zijn soms gebouwen, maar ook vaak gewassen. Vaak is dit het enige wat deze mensen bezitten. Om deze reden worden olifanten die te dicht bij de bewoonde wereld komen regelmatig doodgeschoten. Op plekken waar olifanten vaak schade aanrichten, worden ze soms zelfs legaal afgeschoten door de parkautoriteiten.

Help bossen veilig te stellen
Razendsnelle ontbossing vernietigt meer dan alleen bos. Maar het tij keert, wereldwijd. Met een nieuwe president in Brazilië, een sterke bossenwet in Europa en de beloftes van wereldleiders om bossen te beschermen worden grote stappen in de goede richting gezet.
Nú is het moment om samen door te zetten.
Waarom Afrikaanse olifanten zo belangrijk zijn
Olifanten spelen een essentiële rol in hun omgeving. Het zijn 'landschapsarchitecten' - bijvoorbeeld als ze zich verplaatsen en voeden, creëren ze open plekken in beboste gebieden, waardoor nieuwe planten kunnen groeien en bossen op natuurlijke wijze kunnen regenereren.
Wanneer olifanten zaaddragende planten en vruchten eten, komen de zaden vaak onverteerd terug. Het is de manier waarop veel planten zich verspreiden. En olifanten kunnen grote zaden eten die kleine dieren niet eten.
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de olifant
Resultaten & updates
6 dieren die last hebben van klimaatverandering
Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika
Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES
Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021
Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door
Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).
Is de olifant jouw favoriete dier?
Bestel een olifantproduct uit onze webshop

WWF Cub Club - Ebu the Elephant - roze (23 cm)
Dit is Ebu the Elephant. Een middelgrote olifant knuffel voor de allerkleinsten.

Notitieboekje van steenpapier - A5 - Olifant - ringband - MOYU x WWF
Het duurzaamste notitieboekje met olifant omslag en ringband

Janod x WWF - Trekfiguur Olifant
Schattige houten olifant als trekfiguur
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!