WWF / Green Renaissance

De bedreigingen voor de olifant

Gestroopt voor sieraden, beeldjes en eetstokjes

 • Ivoorhandel
 • Tekort aan leefruimte
 • Mens en olifant te dicht bij elkaar

Waarom wordt de olifant bedreigd?

Er wordt al decennia lang op de olifant gejaagd. Ondanks het feit dat dit inmiddels illegaal is, worden er nog steeds erg veel olifanten gestroopt voor hun slagtanden. Olifanten houden ook steeds minder leefruimte over. Ze komen dichter bij de bewoonde wereld te leven. Dit zorgt voor conflicten tussen mens en dier.

Simon Rawles / WWF-UK

Soorten bedreigingen

 • 1

  Stroperij

  Het ivoor waar de slagtanden van de olifant van gemaakt zijn, is veel geld waard. Het materiaal wordt gebruikt om o.a. sieraden, beeldjes en eetstokjes van te maken. Zo´n 25 jaar geleden werden er elk jaar 100.000 olifanten doodgeschoten om hun slagtanden. In 1989 werd daarom afgesproken de handel in ivoor te verbieden. Het verbod, dat in 1990 inging, verbeterde de situatie vooral in het begin van de jaren negentig. Er wordt echter, ondanks het verbod op de internationale handel in ivoor, nog steeds op olifanten gejaagd.  Er worden per jaar, met name in Afrika, weer tienduizenden olifanten gestroopt voor hun kostbare ivoor.

  Lees verder
 • 2

  Verlies van leefgebied

  Steeds grotere delen van het leefgebied van de olifant worden omgebouwd tot landbouwgrond waardoor olifanten vaker leefruimte tekort komen. Des te minder natuur er over blijft, des te moeilijker het wordt om genoeg plantaardig voedsel te vinden. De leefruimte van de Afrikaanse olifant is sinds 1979 met 50% afgenomen. Voor de Aziatische olifant is er amper 15% van zijn originele leefgebied over.

  Lees verder
 • 3

  Mens- dierconflicten

  Omdat olifanten door gebrek aan leefruimte steeds vaker dicht bij mensen leven, maken deze dieren regelmatig eigendommen van lokale bewoners kapot. Dit zijn soms gebouwen, maar ook vaak gewassen. Vaak is dit het enige wat deze mensen bezitten. Om deze reden worden olifanten die te dicht bij de bewoonde wereld komen regelmatig doodgeschoten. Op plekken waar olifanten vaak schade aanrichten, worden ze soms zelfs legaal afgeschoten door de parkautoriteiten.

  Lees verder

Waarom Afrikaanse olifanten zo belangrijk zijn

Olifanten spelen een essentiële rol in hun omgeving. Het zijn 'landschapsarchitecten' - bijvoorbeeld als ze zich verplaatsen en voeden, creëren ze open plekken in beboste gebieden, waardoor nieuwe planten kunnen groeien en bossen op natuurlijke wijze kunnen regenereren.

Wanneer olifanten zaaddragende planten en vruchten eten, komen de zaden vaak onverteerd terug. Het is de manier waarop veel planten zich verspreiden. En olifanten kunnen grote zaden eten die kleine dieren niet eten.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de olifant

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.
Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.

Resultaten & updates

Richard Barrett / WWF-UK

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info
Lisa Dunn / WWF

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info
James Suter / Black Bean Productions / WWF-US

Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan

In Botswana heeft een overheidscommissie het advies gegeven om de jacht op olifanten weer te hervatten. WWF vindt dit geen goed idee, en denkt dat er andere oplossingen zijn voor de overlast die de olifanten veroorzaken.
Meer info
Daniël Nelson

Consumenten in China steunen ivoorverbod

Eind deze maand zal er in China een belangrijk verbod ingaan op de binnenlandse handel in ivoor.
Meer info

Blijf op de hoogte!

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Is de olifant jouw favoriete dier?

Bestel een olifant product uit onze webshop

WWF Cub Club - Ebu the Elephant (18 cm)

Dit is Ebu the Elephant. Een olifant knuffel voor de allerkleinsten.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF puzzel - baby olifant - 100 stukjes

Olifant puzzel van 100 stukjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een olifant

Help WWF de olifant te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Julia Thiemann / WWF-Germany

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!