Elephant Connection
01 september 2022

Grootschalige olifantentelling van start in KAZA

Na maanden van zorgvuldige planning en voorbereiding en een succesvolle training van de mensen die gaan tellen, zijn onlangs in Zimbabwe de eerste toestellen opgestegen om te beginnen aan de grote KAZA Elephant Survey. De komende maanden zullen de vele olifanten in het grensoverschrijdende Kavango-Zambezi natuurgebied systematisch worden geteld. Een enorme klus: KAZA is 520.000 km² groot, ruim twee keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.

Software om olifanten te herkennen getest

Inmiddels is de telling ook in Kafue, in Zambia van start gegaan, met vliegtuigen waarop ook camera's zijn bevestigd. Naast het tellen door de mensen in de vliegtuigen wordt tegelijkertijd een nieuwe methode getest waarbij hoge-resolutiecameras opnames maken en met olifantherkennings-software wordt gekeken of dit soort tellingen digitaal en automatisch gedaan kunnen worden. Dit om in de toekomst grootschalige tellingen sneller en eenvoudiger uit te kunnen voeren.
Het duurt naar verwachting drie weken om het noordwestelijke Matabeleland-gebied in Zimbabwe af te ronden voordat de oversteek naar Botswana wordt gemaakt, waar naar verwachting medio oktober 2022 met vliegen wordt begonnen. Al die tijd is het hoofdkwartier van de survey operations in Kasane in Botswana in vol bedrijf.

Hoeveel olifanten en waar gaan ze heen?

Volgens de laatste schattingen leven er 220.000 olifanten in het uitgestrekte KAZA-landschap. Dat is meer dan de helft van de resterende savanne-olifanten in Afrika, een soort die als ‘bedreigd’ op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten staat.

Doel van het onderzoek is om de aantallen olifanten en hun seizoensgebonden verspreiding vast te stellen, en het aantal olifantenkadavers en andere grote herbivoren zoals giraffen en buffels maar ook vee, in KAZA te tellen. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt bij de ontwikkeling van beleid en beheer van de grootste aaneengesloten olifantenpopulatie ter wereld. De resultaten worden in de loop van 2023 verwacht.

Ervaring en expertise

Het onderzoek is een gezamenlijke en gecoördineerde inspanning van de KAZA-partnerlanden Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Vanwege de enorme omvang van het onderzoek wordt de uitvoering ondersteund en begeleid door een ervaren technisch coördinatieteam, aannemers en 25 onderzoeksbiologen, waarnemers, gegevensbeheerders en technici in de operationele ruimtes in het hoofdkwartier, die grotendeels bestaan uit personeel dat door de KAZA-partnerlanden is gedetacheerd.

Droomfonds

De telling van het aantal olifanten in KAZA, dat door corona een jaar moest worden uitgesteld, is mogelijk gemaakt door technische steun van WWF en financiële bijdragen van o.a. de Paul G. Allen Family Foundation, de Nederlandse Postcode Loterij via het Droomfonds Project, USAID en de US Fish and Wildlife Service.

Buffels in het water Zambezi WW1107236


KAZA

In zuidelijk Afrika ligt het grootste grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld: Kavango-Zambezi (oftewel: KAZA). Het is 520.000 km² groot en ligt in het stroomgebied van de rivieren de Kavango en de Zambezi. De rivieren en de omringende savannes en graslanden staan bekend om overweldigende natuurverschijnselen. Elk jaar overstromen de rivieren, waardoor duizenden dieren de regen en het voedsel achterna gaan. De bekende Victoriawatervallen en de Okavangodelta liggen in KAZA.

Om de waardevolle natuur in het gebied te behouden richtten de landen Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola in 2011 KAZA op. Met als doel de rijke natuur te beschermen, toerisme te stimuleren en daarmee de levensstandaard van de lokale bevolking te verbeteren. WWF heeft vanaf het begin de ontwikkeling van KAZA gesteund en werkt nog altijd samen met andere natuurbeschermers in het gebied.

 

 

Gerelateerde artikelen

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info

Doorbraak in herstel Kafue National Park als een van Afrika's grootste natuurgebieden

De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks gaan samenwerken om Kafue National Park in Zambia te beschermen en herstellen. De overeenkomst zal grote vooruitgang teweegbrengen in de bescherming en het effectieve beheer van Kafue, een van de tien grootste nationale parken van Afrika.
Meer info

Held in het Veld: Maureen Mbao

Maureen Mbao is een boerin in het zuidwesten van Zambia die met WWF samenwerkt om duurzame landbouw te bedrijven. Als held in het veld inspireert zij andere boeren om haar voorbeeld te volgen.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info

Afrikaanse olifanten krijgen hogere status van bedreiging op Rode Lijst

Voortaan staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten te boek als Bedreigd en Ernstig bedreigd. Onlangs besloot de African Elephant Specialist Group van IUCN na jarenlang onderzoek en debat, dat bosolifanten en savanneolifanten zoveel van elkaar verschillen dat ze twee soorten zijn. Ze werden altijd als één soort beschouwd, en die stond als Kwetsbaar op de Rode Lijst.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).