07 juli 2022

Doorbraak in herstel Kafue National Park als een van Afrika's grootste natuurgebieden

De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks ondertekenden op 1 juli 2022 een twintigjarige overeenkomst voor de bescherming van het Kafue National Park in Zambia. De overeenkomst zal grote vooruitgang teweegbrengen in de bescherming en het effectieve beheer van Kafue, een van de tien grootste nationale parken van Afrika. Het park is van grote waarde voor de biodiversiteit en de sociaaleconomische ontwikkeling van het land en voor het levensonderhoud van lokale gemeenschappen. Het partnerschap maakt grote investeringen mogelijk in alle aspecten van het beheer van het Kafue National Park.  

Verbetering beheer en infrastructuur 

Met een bijdrage vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij heeft African Parks via een Priority Support Plan laten zien wat er mogelijk is als zij het mandaat krijgen. Hiermee heeft African Parks de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling en het beheer van Kafue NP. Er is geïnvesteerd in de bouw van een nieuw commandocentrum tegen stroperij, herstel van bestaande infrastructuur en 2000 km aan wegen, ondersteuning van anti-stroperij-operaties met zowel helikopters als vliegtuigen, voltooiing van een wildtelling vanuit de lucht en het realiseren van 150 vaste banen. Ook is de Zambiaanse regering geholpen bij het betalen van de salarissen van de rangers.   

African Parks krijgt het volledige mandaat om een breed beheersplan uit te voeren. Tot de prioriteiten voor 2022 behoren verdere verbetering van wegen om de toegang voor bezoekers te verbeteren, ontwikkeling van faciliteiten en projecten voor de lokale bevolking, een verbeterd communicatienetwerk en de ingebruikname van het ultramoderne anti-stroperij commandocentrum.   

© Frank Weitzer/AP

Toeristische bestemming van wereldklasse 

Het 22.400 km2 grote Kafue National Park is half zo groot als Nederland. Het ligt in 's werelds grootste grensoverschrijdende natuurreservaat, de Kavango-Zambezi (KAZA TFCA), dat zich uitstrekt over vijf landen: Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. KAZA is opgericht om de rijke natuur te beschermen en tegelijk de levensomstandigheden van de doorgaans arme bevolking te verbeteren, bijvoorbeeld door werkgelegenheid in natuurbescherming en toerisme te bieden. Met zijn gevarieerde natuur en grote biodiversiteit, waaronder olifanten, grote roofdieren en honderden soorten vogels, heeft Kafue het in zich om een uitzonderlijke toeristische bestemming te worden en de gemeenschappen rond het park van werk en inkomsten te voorzien. 

Droomfonds 

De realisatie van het mandaat was niet mogelijk geweest zonder de steun van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij aan het Wereld Natuur Fonds (WWF), Peace Parks Foundation (PPF) en African Parks (AP). De Droomfondsbijdrage van 16,9 miljoen Euro is bedoeld om de vijf KAZA-partnerlanden te helpen bij het veiligstellen van het grensoverschrijdende natuurgebied, onder meer door het creëren van safe havens, wildlife-corridors, het veiligstellen van de vrijstromende rivieren en sociaaleconomische ontwikkeling van het gebied. Met het nu bevestigde partnerschap is een belangrijke mijlpaal richting dit doel behaald. 

Herstel wildpopulaties

Christiaan van der Hoeven van WWF-NL, een van de drie partners die het Droomfonds in KAZA ten uitvoer brengen: 

“Met de ondertekening van dit mandaat zijn we verzekerd van genoeg steun voor de komende 20 jaar voor het beheer van Kafue National Park. De veiligheid van het park zal als een magneet werken op wild, zoals de vele olifanten die in de Zambezi-regio rust en voedsel zoeken, maar dit niet genoeg vinden. De huidige situatie waarin we een bijna leeg park hebben zal snel veranderen tot pre-stroperij tijden waarin veel meer wild rondloopt, in enorme aantallen en met een grote diversiteit aan soorten. Dit zal een grote aantrekkingskracht hebben op toeristen. Het park is enorm en biedt veel potentieel voor groei in toerisme. Dit betekent werkgelegenheid en inkomsten voor de lokale bevolking. Het Wereld Natuur Fonds is blij dat met het veiligstellen van dit grote park olifanten vrij kunnen bewegen van Botswana naar het noorden van Zambia, zonder in conflict te komen met mensen. Een belangrijk puzzelstukje is nu gelegd in het complete Zambezi-landschap.” 

© Frank Weitzer/AP

 

Gerelateerde artikelen

Held in het Veld: Maureen Mbao

Maureen Mbao is een boerin in het zuidwesten van Zambia die met WWF samenwerkt om duurzame landbouw te bedrijven. Als held in het veld inspireert zij andere boeren om haar voorbeeld te volgen.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).