Haaiensoorten

Jacob Degee / WWF-Hong Kong

Verschillende soorten haaien

Haaien hebben een slechte reputatie. In verhalen en films zoals Jaws worden ze regelmatig afgeschilderd als de 'enge slechterik'. Een onterechte beschrijving van deze vis, want er bestaan namelijk wel 400 verschillende soorten haaien. Hiervan zijn er maar een aantal gevaarlijk voor de mens. Ontdek hier bijvoorbeeld meer over de grote vriendelijke reus van de oceaan; de walvishaai. Of lees meer over de zee-engel, een haai die eruit ziet als een rog, maar dat niet is! Veel van deze dieren verkeren in kritieke situaties en WWF wil ervoor zorgen dat we deze dieren samen kunnen beschermen. 

Joost van Uffelen / WWF
Blauwe haai
Blauwe haai
Status: Bijna bedreigd
naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Reuzenhaai
Reuzenhaai
Status: Bedreigd
naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Hamerhaai
Hamerhaai
Aantallen hamerhaaien zijn de laatste jaren flink gedaald
Angel Shark Project
Zee-engel
Zee-engel
Status: Ernstig bedreigd
National Geographic Stock / Nick Caloyianis / WWF
Groenlandse haai
Groenlandse haai
Status: Bijna bedreigd
Wildlife Pictures / Jêrome Mallefet / WWF
Witte haai
Witte haai
Status: Kwetsbaar
WWF / Vincent Kneefel
Walvishaai
Walvishaai
Status: Bedreigd
Jarrett Corke / WWF-Canada
Tijgerhaai
Tijgerhaai
Status: Bijna bedreigd

Resultaten en Updates

Daniel Norwood

Uniek onderzoek naar tijgerhaaien in Caribisch Nederland benadrukt noodzaak bescherming

Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de voortplanting en levenscyclus van tijgerhaaien en andere haaiensoorten rond de Sababank, een zeegebied vlakbij de Nederlands Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius.
Meer info
Daniel Norwood

Haaien taggen, hoe doe je dat?

WWF-medewerker Arjan de Groene is op expeditie om haaien te taggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Meer info
Daniel Norwood

Tijgerhaaien taggen

In deze blog vertelt oceanen-expert Arjan de Groene over zijn reis naar het Caribisch gebied waar hij onderzoek doet naar zwangere tijgerhaaien.
Meer info
Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Pakistaanse vissers redden walvishaaien

Sinds de start in 2012 van de samenwerking tussen Pakistaanse vissers en WWF-Pakistan zijn in totaal 110 walvishaaien veilig vrijgelaten door getrainde vissers. En dat is best een hele prestatie als je weet dat dit de grootste vissoort op aarde is. De dieren worden wel 12 meter lang! De vissers weten hoe ze kunnen voorkomen dat de dieren in de netten komen, maar ook hoe ze de dieren veilig kunnen redden en ook waarom zij deze dieren zouden moeten willen redden. Inmiddels zijn er in 2019 en 2020 geen gevallen meer van walvishaai-sterfte gemeld.
Meer info
Daniel Antunez / MarineTraffic.com

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen nabij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar de wateren rond de Galápagoseilanden, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit met desastreuse gevolgen voor de unieke onderwaternatuur rond de eilanden. Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk zodat de onderwaternatuur beter beschermd wordt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).