Day's Edge Productions
05 juli 2022

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk.

Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare! 

Rivierdolfijn Orinoco Colombia WW1106202

Met dit geweldige initiatief – mede geïnitieerd door WWF - zet Colombia een significante stap in het behalen van de 30x30-doelstellingen om tegen 2030 30 procent van zijn oceanen te beschermen. Daarnaast wordt op de manier deze bescherming van 12 procent van het gehele Amazoneregenwoud vastgelegd, in samenwerking met initiatieven in Brazilië en Peru. Colombia voldoet dus aan de internationale doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaat en biodiversiteit, dit levert ook voordelen op voor de Colombiaanse bevolking.

Het initiatief – een samenwerking tussen de Colombiaanse overheid, de Wereldbank, WWF en vele partners - steunt gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van natuurgebieden door het bieden van alternatieve inkomstenbronnen en beter beheer van natuurlijke hulpbronnen, zodat de gemeenschappen beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Migratiecorridors veiliggesteld

De komende tien jaar krijgt dus 15 miljoen hectare mariene gebied een beschermde status. Een belangrijke stap in het beschermen van de migratieroutes van bijvoorbeeld zeeschildpadden, haaien, roggen en walvissen. Zeeschildpadden trekken na het leggen van hun eieren op Bonaire naar het westen van de Cariben, een route die dwars door een van de nieuwe beschermde gebieden voor de kust van Colombia loopt.

Gerelateerde artikelen

Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil

Versterking voor de beste beschermers van het bos

Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen – de beste beschermers van het bos die vaak al eeuwen verbonden zijn met hun land – bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
Meer info
Joost van Uffelen / WWF

Hoop voor haaien en roggen

Deze blog schrijf ik in het kader van Shark Awareness Day. Deze jaarlijks terugkerende dag is heel belangrijk want haaien en ook roggen (elasmobranchen) hebben dringend onze aandacht nodig. We zitten namelijk middenin een haaien- en roggencrisis.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Het zal je maar gebeuren... een jaguar in je achtertuin

In de Braziliaanse Amazone ontstaan steeds vaker conflicten tussen grote roofdieren als de jaguar en de lokale bevolking. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).