Day's Edge Productions
05 juli 2022

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk.

Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare! 

Rivierdolfijn Orinoco Colombia WW1106202

Met dit geweldige initiatief – mede geïnitieerd door WWF - zet Colombia een significante stap in het behalen van de 30x30-doelstellingen om tegen 2030 30 procent van zijn oceanen te beschermen. Daarnaast wordt op de manier deze bescherming van 12 procent van het gehele Amazoneregenwoud vastgelegd, in samenwerking met initiatieven in Brazilië en Peru. Colombia voldoet dus aan de internationale doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaat en biodiversiteit, dit levert ook voordelen op voor de Colombiaanse bevolking.

Het initiatief – een samenwerking tussen de Colombiaanse overheid, de Wereldbank, WWF en vele partners - steunt gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van natuurgebieden door het bieden van alternatieve inkomstenbronnen en beter beheer van natuurlijke hulpbronnen, zodat de gemeenschappen beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Migratiecorridors veiliggesteld

De komende tien jaar krijgt dus 15 miljoen hectare mariene gebied een beschermde status. Een belangrijke stap in het beschermen van de migratieroutes van bijvoorbeeld zeeschildpadden, haaien, roggen en walvissen. Zeeschildpadden trekken na het leggen van hun eieren op Bonaire naar het westen van de Cariben, een route die dwars door een van de nieuwe beschermde gebieden voor de kust van Colombia loopt.

Gerelateerde artikelen

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).