Day's Edge Productions
05 juli 2022

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk.

Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare! 

Rivierdolfijn Orinoco Colombia WW1106202

Met dit geweldige initiatief – mede geïnitieerd door WWF - zet Colombia een significante stap in het behalen van de 30x30-doelstellingen om tegen 2030 30 procent van zijn oceanen te beschermen. Daarnaast wordt op de manier deze bescherming van 12 procent van het gehele Amazoneregenwoud vastgelegd, in samenwerking met initiatieven in Brazilië en Peru. Colombia voldoet dus aan de internationale doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaat en biodiversiteit, dit levert ook voordelen op voor de Colombiaanse bevolking.

Het initiatief – een samenwerking tussen de Colombiaanse overheid, de Wereldbank, WWF en vele partners - steunt gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van natuurgebieden door het bieden van alternatieve inkomstenbronnen en beter beheer van natuurlijke hulpbronnen, zodat de gemeenschappen beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Migratiecorridors veiliggesteld

De komende tien jaar krijgt dus 15 miljoen hectare mariene gebied een beschermde status. Een belangrijke stap in het beschermen van de migratieroutes van bijvoorbeeld zeeschildpadden, haaien, roggen en walvissen. Zeeschildpadden trekken na het leggen van hun eieren op Bonaire naar het westen van de Cariben, een route die dwars door een van de nieuwe beschermde gebieden voor de kust van Colombia loopt.

Gerelateerde artikelen

Luis Barreto / WWF-UK

Bosgebied groter dan Nederland verwoest onder regering Bolsonaro

De afgelopen vier jaar steeg de ontbossing in de Amazone tot recordhoogte. Tussen augustus 2021 en juli 2022 werd zo’n 11.568 km2 regenwoud verwoest. Ter vergelijking: dat zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht bij elkaar. In totaal ging tijdens de regering Bolsonaro een gebied ter grootte van heel Nederland verloren.
Meer info
Alamy

De oudste internationale natuurconventie

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over haar bezoek aan één van de oudste internationale natuurconventies: Ramsar.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).