Day's Edge Productions
05 juli 2022

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk.

Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare! 

Rivierdolfijn Orinoco Colombia WW1106202

Met dit geweldige initiatief – mede geïnitieerd door WWF - zet Colombia een significante stap in het behalen van de 30x30-doelstellingen om tegen 2030 30 procent van zijn oceanen te beschermen. Daarnaast wordt op de manier deze bescherming van 12 procent van het gehele Amazoneregenwoud vastgelegd, in samenwerking met initiatieven in Brazilië en Peru. Colombia voldoet dus aan de internationale doelen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaat en biodiversiteit, dit levert ook voordelen op voor de Colombiaanse bevolking.

Het initiatief – een samenwerking tussen de Colombiaanse overheid, de Wereldbank, WWF en vele partners - steunt gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van natuurgebieden door het bieden van alternatieve inkomstenbronnen en beter beheer van natuurlijke hulpbronnen, zodat de gemeenschappen beter bestand zijn tegen klimaatverandering.

Migratiecorridors veiliggesteld

De komende tien jaar krijgt dus 15 miljoen hectare mariene gebied een beschermde status. Een belangrijke stap in het beschermen van de migratieroutes van bijvoorbeeld zeeschildpadden, haaien, roggen en walvissen. Zeeschildpadden trekken na het leggen van hun eieren op Bonaire naar het westen van de Cariben, een route die dwars door een van de nieuwe beschermde gebieden voor de kust van Colombia loopt.

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Edgar Kanaykõ / WWF-Brasil

Zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië officieel erkend

Er is reden voor een feestje, want maar liefst zes nieuwe inheemse gebieden in Brazilië zijn officieel erkend. President Luiz Inácio Lula de Silva maakte dit bekend tijdens de grootste samenkomst van inheemse mensen in Brazilië (Free Land Camp). De erkenning is een belangrijke stap voor sociale rechtvaardigheid en natuurbehoud in Brazilië en essentieel in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.
Meer info
Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).