Jarrett Corke / WWF-Canada

De haai heeft onze bescherming nodig

Geen haaienvinnensoep meer

 • Overbevissing tegengaan
 • Strengere regels
 • Bescherm de gebieden

Wat doet WWF om de haai te beschermen?

De haai wordt bedreigd, en om de haai te beschermen moet er actie ondernomen worden. WWF wil de vraag naar haaienproducten tegengaan door de producten minder geliefd te maken. Ook internationale regelgeving is belangrijk en de gebieden waar de haaien leven moeten worden beschermd.

Brent Stirton / Getty Images

Hoe we de haai kunnen beschermen

 • 1

  Populariteit van producten

  Als we de haai willen redden, moeten we de overbevissing tegengaan. Dit kunnen we doen door de handel in haaienproducten aan te pakken. Er is veel vraag naar haaienproducten, kraakbeen wordt gebruikt voor medicijnen en haaienvinnen worden gebruikt in soep. Door voorlichtingscampagnes kunnen we mensen duidelijk maken dat de haai bedreigd is en het beter kan zijn om voor een ander product te kiezen.

 • 2

  Internationale regelgeving

  Samen met TRAFFIC, een organisatie die criminaliteit rond dieren tegengaat, zet WWF zich in voor betere regelgeving, controle en verduurzaming van de haaienvisserij. Dat doen we door om de tafel te gaan met visserijorganisaties en landen die betrokken zijn bij de handel. In 2013 kregen de hamerhaai, de haringhaai, de oceanische witpunthaai en de reuzenmanta een hogere bescherming op de CITES-lijst voor bedreigde diersoorten. Daarmee kunnen we de handel in deze soorten nog beter aanpakken.

 • 3

  Onderzoek naar beschermde gebieden

  We werken samen met lokale autoriteiten om leefgebieden van haaien te beschermen. Met behulp van tagging en monitoren onderzoeken we het gedrag en de migratieroutes van haaien. Met die gegevens kunnen we de belangrijkste gebieden voor de haaien identificeren en beter beschermen.

 • 4

  Bijvangst verminderen

  Samen met partnerorganisaties doet WWF uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar aanpassing van visnetten. Vaak zijn dit drijvende constructies waarmee vissers grote scholen vissen lokken en waarmee onbedoeld veel haaien en andere zeedieren worden gevangen. De eerste testen zijn positief: haaien raken minder vaak verstrengeld in de netten.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en Updates

Haai Five! Het is Shark Awareness Day

Het is internationale Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Vandaag zetten we ze dan ook graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien (maar ook roggen, die aan haaien verwant zijn), de wereld een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat haaien helpen bij het tegengaan van klimaatverandering? Of dat ze onze zuurstofbronnen beschermen?
Meer info

Onderzoek naar de bedreigde en mysterieuze zee-engel

De onderzoekers die zich bezighouden met de zee-engelen in de wateren rondom de Canarische Eilanden kunnen op dit moment, vanwege het Corona-virus geen veldwerk doen. Daarom zitten ze nu vooral achter hun bureau. Een klein positief puntje: ze hebben meer tijd voor een update over hun onderzoek naar deze ernstig bedreigde haaiensoort.
Meer info

Populatie van oceanische witpunthaaien met 95% afgenomen

Door overbevissing dreigt de witpunthaai, ooit één van de meest voorkomende haaisoorten, in de Stille Oceaan uit te sterven. Ook het lot van andere haaien en is er erg onzeker.
Meer info

Haaien in de Middellandse Zee bedreigd door overbevissing

Meer dan de helft van alle soorten haaien en roggen die in de Middellandse Zee leven, wordt bedreigd. Bijna een derde staat op het punt om lokaal uit te sterven.
Meer info

Haai Five 'to-do-lijst' voor de minister

Veel haaien- en roggensoorten wereldwijd worden bedreigd. Een nieuw beleid is dringend nodig en dat is precies waar de minister op aanstuurt. WWF heeft alvast een ‘to do-lijst’ voor de minister om de haaien succesvol te kunnen beschermen.
Meer info

Import van haaienvinnen in Hong Kong is met 50% gedaald

Het Wereld Natuur Fonds vraagt het publiek in Hong Kong al meer dan tien jaar om te stoppen met het eten van haaienvinnen. En de laatste tijd zien we veelbelovende resultaten: de invoer van haaienvinnen in Hongkong vertoont sinds 2007 een aanzienlijke daling.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!