Brent Stirton / Getty Images

De bedreigingen voor de haai

100 miljoen haaien per jaar worden gedood voor hun vinnen en vlees.

 • Haaienvinnensoep
 • Kraakbeen als medicijn
 • Overbevissing van haaien

Waarom wordt de haai bedreigd?

Veel soorten haaien zijn ernstig bedreigd. Dit is een groot probleem, want de haai heeft als roofdier een belangrijke rol in de voedselketen in de zee. Haaien worden massaal gevangen voor consumptie, zo worden haaienvinnen bijvoorbeeld gebruikt in dure, Aziatische soepen of gerechten, maar ook in middelen tegen spier- en gewrichtspijn.

Simon Buxton / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Overbevissing

  De grootste bedreiging voor de haaien is overbevissing. De stijgende vraag naar haaienproducten stimuleert de illegale visserij op haaien. Op veel plekken ontbreekt goede regelgeving en handhaving en kan er dus zoveel worden gevangen als de vissers zelf maar willen.

  Sommige haaien, zoals de haringhaai, groeien heel langzaam. Het kan jaren duren voordat ze volgroeid zijn en zich kunnen voortplanten. Ze krijgen ook nog relatief weinig jongen. De haaien kunnen niet snel genoeg voor nieuwe generaties zorgen, zeker niet als worden gevangen voordat ze volwassen zijn. Zo zijn ze dus heel kwetsbaar voor overbevissing.

  Lees verder
 • 2

  Onnodig gevangen

  Zelfs haaien waar niet op gevist wordt, eindigen vaak in netten of aan haken van vissers. Ze zijn dan ‘bijvangst’. De vissers zijn eigenlijk op zoek naar andere vissen, zoals tonijn. Jaarlijks komen ongeveer 50 miljoen haaien op deze manier aan hun einde.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de haai

Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en updates

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Onderzoek naar de bedreigde en mysterieuze zee-engel

De onderzoekers die zich bezighouden met de zee-engelen in de wateren rondom de Canarische Eilanden kunnen op dit moment, vanwege het Corona-virus geen veldwerk doen. Daarom zitten ze nu vooral achter hun bureau. Een klein positief puntje: ze hebben meer tijd voor een update over hun onderzoek naar deze ernstig bedreigde haaiensoort.
Meer info

Populatie van oceanische witpunthaaien met 95% afgenomen

Door overbevissing dreigt de witpunthaai, ooit één van de meest voorkomende haaisoorten, in de Stille Oceaan uit te sterven. Ook het lot van andere haaien en is er erg onzeker.
Meer info

Haaien in de Middellandse Zee bedreigd door overbevissing

Meer dan de helft van alle soorten haaien en roggen die in de Middellandse Zee leven, wordt bedreigd. Bijna een derde staat op het punt om lokaal uit te sterven.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Tanya Houppermans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!