portretfoto Moniek Wums
Moniek Wulms
Landschapscoördinator
04 januari 2024

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

November is een hel geweest in de Pantanal, 's werelds grootste tropische wetland en een biodiversiteitsparadijs, met een recordaantal branden. Vanwege de rook moesten veel scholen hun deuren sluiten en het leven van wilde dieren als jaguars, kaaimannen, miereneters en papegaaien,liep gevaar. Ze kwamen om door het inademen van rook, en als ze erin slaagden de vlammen te overleven, worstelen ze nu om voedsel te vinden in gebieden waar planten, vruchten en zaden, insecten, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren zijn weggevaagd. Eindelijk, tegen het einde van de maand, kwamen de langverwachte regens om de branden in toom te houden en de rook neer te slaan.

Jaarlijks terugkerend verschijnsel

Branden in de Pantanal komen niet als een verrassing; ze zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel tijdens het droge seizoen en bereiken meestal hun hoogtepunt in september. Daarom is het verboden om vuur aan te steken in deze periode, aangezien het zich door sterke winden en hoge temperaturen ongecontroleerd kan verspreiden over een enorm gebied. Normaal gesproken, rond oktober, komt de regen en overstroomt het land opnieuw. De afgelopen jaren echter heeft de Pantanal atypische droge periodes doorgemaakt en dit jaar bereikten de branden hun hoogtepunt in november, met ongeveer 4000 uitbraken, ongeveer 9 keer meer dan het gemiddelde voor die maand, terwijl het regenseizoen maar niet begon. Tot nu toe heeft het vuur meer dan 1,2 miljoen hectare van het ecosysteem verbrand in november, zoveel als een kwart van Nederland, drie keer meer dan in 2022. De twee grootste branden begonnen op terreinen in privébezit en met een stevige wind verspreidde het vuur zich razendsnel in de Pantanal, waardoor de regeringen van de staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul de noodtoestand moesten uitroepen.

Klimaatgerelateerde ramp

Klimaatrampen worden steeds frequenter door de wereldwijde opwarming van de aarde. De rampzalige branduitbraken die zich over de Pantanal verspreidden, zouden een duidelijk voorbeeld moeten zijn van de urgentie voor duurzaam handelen. Het gebied is zeer vatbaar geworden voor branden: de Pantanal, van oorsprong het grootste tropische wetland ter wereld, heeft al meer dan 60% van zijn wateroppervlak in de regio verloren. En dat komt doordat de aangrenzende Cerrado, de uitgestrekte savanne ten oosten van de Pantanal die fungeert als de belangrijkste waterbron in de regio, de helft van zijn natuur al heeft verloren aan landbouw.

Bos en soja plantage's in de Cerrado, Brazilië WW195256

Mijn collega Cyntia Cavalcante Santos, werkzaam in de Pantanal  voor WWF-Brazilië, stelt dat actie op verschillende fronten noodzakelijk is. De bedreigingen voor de Pantanal zijn talrijk: naast brand zijn er veranderingen in het landgebruik, gepaard gaand met grootschalig natuurverlies, en de bouw van dammen die de waterbalans in dit wetland veranderen. "De aantasting van de natuur is intens, vooral in gebieden waar traditioneel veel vee wordt gehouden. Veel bronnen zijn drooggevallen waardoor het moeilijk wordt om water vast te leggen en te laten circuleren", legt Cyntia uit.

Domino-effect

Branden in de Pantanal zijn tijdens het droge seizoen gebruikelijk maar het aantal branden in de Pantanal is in de laatste 20 jaar 10 keer zo veel geworden. Toen branden minder vaak voorkwamen, hadden de getroffen gebieden tijd om te herstellen, tussen het extreem droge en natte seizoen. Nu wordt deze veerkracht op de proef gesteld. Naast een verminderde watercirculatie hebben de verwoesting van vegetatie en de dood van insecten, reptielen en kleine zoogdieren een domino-effect op de rest van de natuur en natuurlijk op mensen die afhankelijk zijn van deze gebieden voor hun levensonderhoud.

Herstel veerkracht

WWF ondersteunt brandweerkorpsen uit de gemeenschappen om te kunnen blussen en klaar te staan als er meer branden uitbreken. Om de veerkracht van het gebied te verbeteren, is niet alleen een stop op natuurvernietiging nodig, maar ook het herstel van brongebieden en een stop op dammen. Dit zijn ook de grootste thema's waar WWF op werkt. Alleen dan kunnen we de effecten van klimaatverandering verminderen en de frequentie van klimaatrampen zoals de verwoestende branden die in november door de Pantanal trokken, beperken. Gelukkig heeft de late start van het natte seizoen de branden gedoofd. Maar helaas is de schade al aangericht.

Gerelateerde artikelen

In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal

In de Pantanal zijn de eerste 5 maanden van 2024 bijna tien keer zoveel brandhaarden voorgekomen als in 2023. En het ergste moet nog komen: het droge seizoen is amper begonnen...
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

WWF: ''Ontbossing Amazone moet per 2030 zijn gestopt''

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

portretfoto Moniek Wums
Moniek Wulms
Landschapscoördinator
Bekijk meer artikelen