Shutterstock / MarcelClemens / WWF

Ontdek klimaatdieren

Klimaathelden

conversion image

Olifanten, bizons, tijgers. Ze zijn prachtig. En ze zijn voorbeelden van dieren die een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de klimaatcrisis.

Klimaatslachtoffers

conversion image

Bossen die in brand staan, oceanen die opwarmen, rivieren die overstromen of opdrogen; de dieren die er leven ervaren de gevolgen.

Klimaataanpassers

conversion image

Grotere oren, staarten en snavels, nieuwe diëten of zelfs van vachtkleur veranderen? Dieren veranderen hun fysiek én hun gedrag.

Klimaathelden

Van bossen weten we dat ze klimaatverandering tegengaan door CO2 op te nemen. Maar dat wilde dieren hier ook aan bijdragen? Dat zit zo…

In de uitgestrektheid van de oceaan zwemmen walvissen, hoog in de lucht zweven vogels, en op het land bewegen olifanten en bizons. Deze dieren zijn belangrijke, maar vaak onbekende helden in de strijd tegen klimaatverandering. Wanneer mensen zich buigen over de oorzaken en oplossingen van de klimaatcrisis, gaat het vaak over bossen en oceanen. Begrijpelijk, want bossen en oceanen nemen enorme hoeveelheden CO2 op.

Maar de rol van wilde dieren in de strijd tegen klimaatverandering is niet te onderschatten. Zonder hen ontbreekt er een cruciale schakel in het ecosysteem. Zo neemt een bos of oceaan zonder dieren veel minder CO2 op. Wij hebben een aantal onmisbare klimaathelden voor je op een rijtje gezet.

Op het land

In de lucht

In het water

Klimaatslachtoffers

Klimaatslachtoffers vallen niet alleen onder mensen. Ook dieren worstelen met een te snel veranderende omgeving. Bovenop de bedreigingen waar wilde dieren en insecten al mee te maken hebben, zoals stroperij, verlies van leefgebied en vervuiling, kunnen de gevolgen van klimaatverandering sommige soorten de genadeslag toebrengen.

Van de hoge bergtoppen tot de diepten van de oceanen, merken zij de impact van klimaatverandering. Pinguïns worden bedreigd door smeltend ijs, hommels zoeken wanhopig naar voedsel in een verschraald landschap en zeeschildpadden kunnen soms letterlijk hun ei niet meer op de legstranden kwijt door de stijgende zeespiegel. Signalen van dieren die duidelijk maken dat het anders moet.

Op het land

In de lucht

In het water

Klimaataanpassers

Er zijn verschillende manieren waarop diersoorten omgaan met klimaatverandering. Terwijl sommige dieren hun eetgewoontes aanpassen om beter te kunnen overleven, zijn er aanwijzingen dat bij andere de oren, staarten en snavels groter worden om beter warmte kwijt te kunnen.

Zolang dieren de tijd krijgen voor deze aanpassingen, kunnen zij met de veranderende omstandigheden omgaan. Het vertragen van de gevolgen van klimaatverandering, is voor deze soorten dus van levensbelang.

Op het land

In de lucht

In het water

Samen deze machtig mooie dieren beschermen

De klimaatcrisis en crisis in de natuur zijn twee kanten van dezelfde medaille. We kunnen beide problemen alleen oplossen als we ze tegelijk aanpakken. We zullen klimaatverandering niet stoppen als we natuur blijven afbreken, en als we de opwarming niet beperken tot 1,5°C, wordt klimaatverandering waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van het verlies van natuur en wilde dieren. Nóg meer reden dus om deze machtig mooie dieren en hun leefgebieden te beschermen.

Veel soorten passen zich aan - maar klimaatverandering gaat vaak zo snel dat het voor veel wilde diersoorten moeilijk is om dit bij te houden.

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Meer lezen?

Bedreigde dieren
Bedreigde dieren
Lees meer over bedreigde dieren en hoe WWF ze steunt.
Shutterstock / Piyaset / WWF
Klimaatverandering
Klimaatverandering
Lees verder over klimaatverandering
Anthony B. Rath / WWF

Steun de natuur

Met jouw hulp kan WWF de natuur beschermen. Hoe help jij mee?

conversion image

Start je eigen actie

conversion image

Steun financieel

conversion image
Naar de shop!

Adopteer een dier!

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).