Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF

Nature-based Solutions

Samenwerken met de natuur om maatschappelijke problemen op te lossen

Hoe kunnen we samenwerken met de natuur?

De natuur is onze bondgenoot bij het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering. Bijvoorbeeld, we hebben bossen, rivieren, graslanden en gezonde oceanen nodig om CO2 op te nemen en het klimaat stabiel te houden. Koraalriffen en mangrovebossen beschermen als natuurlijke golfbrekers onze kusten tegen extreem weer. Natuurlijk stromende rivieren met brede uiterwaarden beschermen ons tegen overstromingen. Gezonde zoetwatergebieden zijn essentieel voor voldoende drinkwater.

Met deze oplossingen (ook wel Nature-based Solutions, oftewel natuurlijke oplossingen genoemd), gaan we niet alleen klimaatverandering tegen, maar we versterken ook de biodiversiteit en onze eigen leefomgeving en gezondheid. Lokale gemeenschappen gebruiken soortgelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen al jaren. Het is ook belangrijk de lokale bevolking te betrekken bij het bedenken van deze oplossingen. Zij maken vaak de problemen, zoals overstromingen, van dichtbij mee en worden beïnvloed door veranderingen in hun gebied, zoals nieuwe wetgeving of projectontwikkelingen.

Hoe werken Nature-based Solutions?

Waarom hebben we Nature-based Solutions nodig?

Onze aarde heeft te kampen met een hoop problemen die wij veroorzaakt hebben. Verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, het verdwijnen van natuur. Miljoenen dieren en planten worden bedreigd met uitsterven en wij mensen ondervinden ook grote lasten door deze veranderingen. Er zijn vaker hittegolven, er is minder voedsel en water beschikbaar, de zeespiegel stijgt, stormen komen regelmatiger voor en nog veel meer.

Tegelijkertijd is de helft van de wereld direct afhankelijk van het gebruik van natuurlijke bronnen voor hun inkomen. Vooral in sectoren als landbouw, visserij, bosbeheer en ook toerisme worden beïnvloed door de dreiging van de veranderingen in de natuur. Zo sterven gewassen door droogte, en vissen door de opwarming van de zee.

Met Nature-based Solutions kunnen we deze problemen aanpakken en kunnen we ervoor zorgen dat we essentiële bronnen uit de natuur kunnen behouden.

Jürgen Freund / WWF

"In een opwarmende wereld lopen we het risico de natuur alleen maar te zien als een bedreiging en haar krachten tegen ons in te zetten. Door te investeren in Nature-based Solutions, krijgen we de natuur ook aan onze kant."

WWF’s Jeff Opperman, Global Freshwater Lead Scientist

Wat doet WWF?

Wereldwijd werkt WWF aan Nature-based Solutions. We ontwikkelen initiatieven met de focus op de behoeften van de mens door middel van herstel van de natuur. Zo kunnen we de voordelen van Nature-based Solutions duidelijk maken en we gebruiken de wetenschap om ons te ondersteunen. De rechten van inheemse bevolking staan voorop in onze ideeën en we pleiten voor meer ruimte hiervoor in beleidsveranderingen. Door goede voorbeelden te creëren wil WWF grote financierders wereldwijd stimuleren meer in Nature-based Solutions te investeren.

In Nederland gaat de ervaring van WWF met Nature-based Solutions 25 jaar terug. We zijn de mede-grondlegger geweest voor het 'Ruimte voor de Rivier'-programma dat één van de grooste herstelprojecten van Nederland is.

Voorbeelden van Nature-based Solutions

Lees meer

Global Warming Images / WWF
Wat is klimaatverandering?
Wat is klimaatverandering?
Global Warming Images / WWF / Editted by Maud Brummans
Oorzaken en Gevolgen
Oorzaken en Gevolgen
van klimaatverandering
naturepl.com / Espen Bergersen / WWF
Dieren en klimaatverandering
Dieren en klimaatverandering
Toekomstbestendig Nederland (PDF download)
Toekomstbestendig Nederland (PDF download)
Istockphoto.com / WWF-Canada
Wat kun jij doen?
Wat kun jij doen?
Karine Aigner / WWF-US
Rechtvaardigheid en klimaat
Rechtvaardigheid en klimaat

Gerelateerde artikelen

Victor Daggberg

VN-waterconferentie: water staat hoog op de internationale agenda

De VN-waterconferentie, die weer voor het eerst in 46 jaar wordt gehouden, wordt afgesloten met een indrukwekkende reeks toezeggingen van regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Dat gebeurt in de ‘Water Action Agenda’ die de dringende noodzaak van actie op het gebied van water- en zoetwaterecosystemen benadrukt.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

De rivieren zijn van ons allemaal

Ruim 30 jaar natuurontwikkeling langs de rivieren laat zien dat de natuur ons goed kan helpen bij uitdagingen met teveel, of juist te weinig water. Toch is de natuur voor velen van ons nog geen vanzelfsprekende bondgenoot. Langs onze rivieren is voldoende ruimte voor meer natuur, maar de huidige ruimte die natuur en mensen in het rivierengebied nu krijgen, is te beperkt.
Meer info
WWF

Wateroverlast voorkomen door een natuurlijk Geuldal

Het Geuldal in Zuid Limburg is één van de mooiste landschappen die we in Nederland hebben. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen en het is de ideale plek om te ontspannen en te recreëren. Het is niet voor niets dat recreatie de grootste inkomstenbron vormt voor het gebied.
Meer info