Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF

Natuurlijke klimaatoplossingen

Samenwerken met de natuur om maatschappelijke problemen op te lossen

Hoe kunnen we samenwerken met de natuur?

De natuur is onze bondgenoot bij het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering. Bijvoorbeeld, we hebben bossen, rivieren, graslanden en gezonde oceanen nodig om CO2 op te nemen en het klimaat stabiel te houden. Koraalriffen en mangrovebossen beschermen als natuurlijke golfbrekers onze kusten tegen extreem weer. Natuurlijk stromende rivieren met brede uiterwaarden beschermen ons tegen overstromingen. Gezonde zoetwatergebieden zijn essentieel voor voldoende drinkwater.

Met deze oplossingen (ook wel Nature-based Solutions, oftewel natuurlijke oplossingen genoemd), gaan we niet alleen klimaatverandering tegen, maar we versterken ook de biodiversiteit en onze eigen leefomgeving en gezondheid. Lokale gemeenschappen gebruiken soortgelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen al jaren. Het is ook belangrijk de lokale bevolking te betrekken bij het bedenken van deze oplossingen. Zij maken vaak de problemen, zoals overstromingen, van dichtbij mee en worden beïnvloed door veranderingen in hun gebied, zoals nieuwe wetgeving of projectontwikkelingen.

Hoe werken natuurlijke klimaatoplossingen?

Waarom hebben we natuurlijke klimaatoplossingen nodig?

Onze aarde heeft te kampen met een hoop problemen die wij veroorzaakt hebben. Verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, het verdwijnen van natuur. Miljoenen dieren en planten worden bedreigd met uitsterven en wij mensen ondervinden ook grote lasten door deze veranderingen. Er zijn vaker hittegolven, er is minder voedsel en water beschikbaar, de zeespiegel stijgt, stormen komen regelmatiger voor en nog veel meer.

Tegelijkertijd is de helft van de wereld direct afhankelijk van het gebruik van natuurlijke bronnen voor hun inkomen. Vooral in sectoren als landbouw, visserij, bosbeheer en ook toerisme worden beïnvloed door de dreiging van de veranderingen in de natuur. Zo sterven gewassen door droogte, en vissen door de opwarming van de zee.

Met natuurlijke klimaatoplossingen kunnen we deze problemen aanpakken en kunnen we ervoor zorgen dat we essentiële bronnen uit de natuur kunnen behouden.

Jürgen Freund / WWF

"In een opwarmende wereld lopen we het risico de natuur alleen maar te zien als een bedreiging en haar krachten tegen ons in te zetten. Door te investeren in Nature-based Solutions, krijgen we de natuur ook aan onze kant."

WWF’s Jeff Opperman, Global Freshwater Lead Scientist

Wat doet WWF?

Wereldwijd werkt WWF aan natuurlijke klimaatoplossingen. We ontwikkelen initiatieven met de focus op de behoeften van de mens door middel van herstel van de natuur. Zo kunnen we de voordelen van natuurlijke klimaatoplossingen duidelijk maken en we gebruiken de wetenschap om ons te ondersteunen. De rechten van inheemse bevolking staan voorop in onze ideeën en we pleiten voor meer ruimte hiervoor in beleidsveranderingen. Door goede voorbeelden te creëren wil WWF grote financierders wereldwijd stimuleren meer in natuurlijke klimaatoplossingen te investeren.

Natuur als hulp bij droogte en overstroming

Lees meer over klimaatveranderingen

Global Warming Images / WWF
Wat is klimaatverandering?
Wat is klimaatverandering?
Global Warming Images / WWF
Oorzaken en Gevolgen
Oorzaken en Gevolgen
van klimaatverandering
naturepl.com / Espen Bergersen / WWF
Dieren en klimaatverandering
Dieren en klimaatverandering
Julia Petrenko / Greenpeace
Feiten en fabels
Feiten en fabels
Nederland
Nederland
Istockphoto.com / WWF-Canada
Wat kun jij doen?
Wat kun jij doen?
Karine Aigner / WWF-US
Rechtvaardigheid en klimaat
Rechtvaardigheid en klimaat
Shérif Scouri / WWF-France
Kilmaatakkoord Parijs
Kilmaatakkoord Parijs

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info