Day's Edge Productions / WWF-US
31 oktober 2022

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld," zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.

Een herverkiezing van Bolsonaro zou volgens WWF een ramp voor het klimaat en de biodiversiteit zijn geweest. "In de afgelopen vier jaar heeft de regering-Bolsonaro milieuagentschappen ontmanteld, het milieubudget verlaagd en ontbossing, ook illegale, aangemoedigd, waardoor de ontbossing en vernietiging van natuur daadwerkelijk zijn gestegen. Uit de plannen van Lula kunnen we afleiden dat hij de wereld wil laten zien dat in Brazilië voedselproductie, economische ontwikkeling en natuurbescherming samen kunnen gaan."

Bescherming Amazone

Lula was van 2003 tot 2011 al president van Brazilië. In zijn regeerperiode was de ontbossing met 73% afgenomen, terwijl Bolsonaro de Amazone meer zag als belangrijke bron voor economische activiteiten, zoals veeteelt, mijnbouw of het verbouwen van soja voor veevoer en nam de ontbossing weer sterk toe. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne beloofde Lula dat hij zal zorgen voor betere bescherming van de Amazone als hij weer tot president zou worden gekozen.

Ontbossing Amazone WW220628

Gigantische hoeveelheid koolstof

In de Amazone komen niet alleen unieke dieren en planten voor, de grootste jungle op aarde heeft ook een enorme invloed op het neerslagpatroon van heel Zuid-Amerika en houdt een gigantische hoeveelheid koolstof vast. We verliezen de strijd tegen klimaatverandering, als we de regenwouden verliezen.

Als we niets doen zijn we over 10 jaar 40% van de Amazone kwijt. Nu al is daar afgelopen jaar een bosgebied groter dan vijf keer Nederland verdwenen. Daarom is bescherming en herstel van het regenwoud essentieel, ook voor de lokale en inheemse bevolkingsgroepen die ervan afhankelijk zijn.

Lees wat WWF doet om de Amazone te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).