Day's Edge Productions / WWF-US
31 oktober 2022

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld," zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.

Een herverkiezing van Bolsonaro zou volgens WWF een ramp voor het klimaat en de biodiversiteit zijn geweest. "In de afgelopen vier jaar heeft de regering-Bolsonaro milieuagentschappen ontmanteld, het milieubudget verlaagd en ontbossing, ook illegale, aangemoedigd, waardoor de ontbossing en vernietiging van natuur daadwerkelijk zijn gestegen. Uit de plannen van Lula kunnen we afleiden dat hij de wereld wil laten zien dat in Brazilië voedselproductie, economische ontwikkeling en natuurbescherming samen kunnen gaan."

Bescherming Amazone

Lula was van 2003 tot 2011 al president van Brazilië. In zijn regeerperiode was de ontbossing met 73% afgenomen, terwijl Bolsonaro de Amazone meer zag als belangrijke bron voor economische activiteiten, zoals veeteelt, mijnbouw of het verbouwen van soja voor veevoer en nam de ontbossing weer sterk toe. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne beloofde Lula dat hij zal zorgen voor betere bescherming van de Amazone als hij weer tot president zou worden gekozen.

Ontbossing Amazone WW220628

Gigantische hoeveelheid koolstof

In de Amazone komen niet alleen unieke dieren en planten voor, de grootste jungle op aarde heeft ook een enorme invloed op het neerslagpatroon van heel Zuid-Amerika en houdt een gigantische hoeveelheid koolstof vast. We verliezen de strijd tegen klimaatverandering, als we de regenwouden verliezen.

Als we niets doen zijn we over 10 jaar 40% van de Amazone kwijt. Nu al is daar afgelopen jaar een bosgebied groter dan vijf keer Nederland verdwenen. Daarom is bescherming en herstel van het regenwoud essentieel, ook voor de lokale en inheemse bevolkingsgroepen die ervan afhankelijk zijn.

Lees wat WWF doet om de Amazone te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).