Een wereld van verschil

Onze collega Ilse Kaspers weet alles over periodiek schenken! Zij legt het dan ook graag simpel aan je uit in deze korte video.

Het aanbod

Hoe wil jij het verschil maken?

Balans (vanaf 500 euro per jaar)

conversion image
Steun de natuur

Met jouw steun voor een periode van minimaal 5 jaar geef jij ons de financiële hulp om de natuur te herstellen.

 • Tot 37% belastingvoordeel
 • Het boek 'Minibos in je tuin' cadeau
 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en updates uit de natuur in je mail
 • Elk kwartaal uitgebreide projectupdates van natuurbeschermers
 • Neem deel aan events en webinars

Veerkracht (vanaf 1000 euro per jaar)

conversion image
Kies een landschap

Samen met jou willen we veerkrachtige gebieden ontwikkelen, waar we het verlies van natuur herstellen.

 • Tot 37% belastingvoordeel
 • Het boek 'Minibos in je tuin' cadeau
 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en updates uit de natuur in je mail
 • Elk kwartaal uitgebreide projectupdates van natuurbeschermers
 • Neem deel aan events en webinars
 • Kies je eigen landschap

Innovatie (vanaf 2500 euro per jaar)

conversion image
Kies een project

Leg jij een periodieke schenking vast vanaf 2500 euro per jaar? Dan kies je zelf welk innovatief project jouw steun krijgt.

 • Tot 37% belastingvoordeel
 • Het boek 'Minibos in je tuin' cadeau
 • 3 keer per jaar het papieren of digitale magazine Be one with nature
 • Inspiratie, duurzame tips, acties en updates uit de natuur in je mail
 • Elk kwartaal uitgebreide projectupdates van natuurbeschermers
 • Uitnodiging exclusieve kennissessies, webinars en events
 • Kies je eigen project

 

 

 

Periodieke schenkers aan het woord

Welkomstcadeau Minibos in je tuin

Als je nu je periodieke schenking vastlegt krijg je het prachtige boek 'Minibos in je tuin' cadeau.

Bomen planten is belangrijk en vooral leuk om te doen. Ze leven lang, vragen weinig onderhoud en hun schoonheid neemt met de jaren toe. Maar waarom staan ze dan niet in elke tuin? Met dit boek willen we mensen inspireren met voorbeelden en een stappenplan om hun tuin om te toveren tot een minibos.

Veelgestelde vragen

Is DocuSign een rechtsgeldige tekenmethode die door de Belastingdienst is goedgekeurd?

Ja. Providers van digitale ondertekeningen, zoals DocuSign, volgen het protocol PKI (Public Key Infrastructure). Public Key Infrastructure (PKI)-overheid geeft het certificaat uit dat de Nederlandse overheid gebruikt.

Agentschap Telecom controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Kan ik mijn periodieke schenking tussentijds opzeggen?

Bij overlijden, het verliezen van je baan of als je arbeidsongeschikt wordt kun je de schenking opzeggen zonder verlies van belastingvoordeel. Daarnaast kun je ervoor kiezen om dit te doen wanneer WWF haar ANBI-status verliest. In overige gevallen kun je contact opnemen met Ilse Kaspers (0800-1962) om je machtiging op te zeggen, maar zul je niet profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel.

Kan ik ook een periodieke schenking afsluiten zonder WWF te machtigen?

Ja, je kan er ook voor kiezen om je periodieke schenking zelf over te maken. Wanneer je hiervoor kiest, ben je er zelf verantwoordelijk voor om het aangegeven jaarbedrag binnen het kalenderjaar over te maken op rekeningnummer NL78RABO03 000 000 57 t.n.v. Stichting Het Wereld Natuur Fonds o.v.v. je persoonlijke transactienummer. Dit transactienummer vind je op de overeenkomst die je ontvangt van DocuSign. Wel werken wij liever met machtigingen, omdat de bank- en verwerkingskosten dan lager zijn en er nog meer geld naar natuurbescherming kan gaan.

Komt mijn schenking echt ten goede aan natuurbescherming?

Er zijn strikte regels voor de besteding van het geld dat WWF ontvangt en die worden door ons streng nageleefd. Een uitgebreide verantwoording van ons werk en uitgaves vind je in ons jaarverslag. Ook via de nieuwsbrief en de website houden we je graag op de hoogte over hoe we jouw geld besteden en wat we met jouw bijdrage hebben bereikt.

Ik ben al donateur van WWF. Wat gebeurt er met mijn bestaande donateurschap?

Wanneer jij ervoor kiest om periodiek te gaan schenken, zet je jouw donatie om naar een andere vorm. Wij zetten je bestaande donateurschap daarom stop. Heb je daar vragen over? Neem dan gerust nog even contact met ons op via 0800-1962 (gratis).

Het (maandelijkse) bedrag dat je dit jaar al hebt betaald, vóór het sluiten van de overeenkomst, telt niet mee als periodieke schenking. We mogen van de Belastingdienst de eerder ontvangen contributies helaas niet verrekenen met de overeenkomst periodiek schenken. De bijdrage op je donateurschap die je in de eerste maanden van het jaar reeds gedaan hebt, staat daarmee dus los van je periodieke schenking. Deze donatie komt natuurlijk ten goede aan het beschermen van onze prachtige natuur! Mocht je dit bedrag toch liever teruggestort krijgen, neem dan even contact met ons op via 0800-1962 (gratis), dan regelen we dat direct.

Kan ik op ieder moment in het jaar starten met periodiek schenken?

Dat kan zeker. Let wel op dat je het jaarbedrag altijd binnen het kalenderjaar moet voldoen. Als je dus kiest voor betalen in termijnen en je tekent de overeenkomst na januari, kan het zo zijn dat je bij de eerste afschrijving meerdere termijnen betaalt.

Bijvoorbeeld: Wanneer je kiest voor een schenking van 120 euro per jaar, betaalt via termijnen van 10 euro per maand en de overeenkomst tekent in maart, betaal je de eerste drie termijnen (in dit voorbeeld 30 euro) in één keer.

Wat is de invloed van ontwikkelingen omtrent aftrektarieven op mijn periodieke schenking?

Tot 2023 wordt jaarlijks het aftrektarief voor giften verder verminderd. Dit is alleen relevant als een deel van je belastbare inkomen in de hoogste belastingschijf valt. Voor de aangifte over 2023 is het tarief 37,05% (het werkelijke percentage kan dan iets afwijken). Meer informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Is het belastingvoordeel bij periodiek schenken afhankelijk van leeftijd?

Ja, het belastingvoordeel is mede afhankelijk van je geboortedatum. Het voordeel dat de rekenmodule op onze website toont is slechts een indicatie.

Is het voordeel dat berekend wordt door de rekenmodule het exacte bedrag dat ik terugkrijg van de belasting?

Nee, de rekenmodule op deze website geeft slechts een indicatie van de teruggave van de belasting.

Hoe trek ik mijn schenking fiscaal af tijdens mijn belastingaangifte?

Bij je belastingaangifte kun je onder het kopje ‘Uitgaven’ de optie ‘Giften’ selecteren. In de volgende stap geef je aan dat je een periodieke gift hebt gedaan die schriftelijk is vastgelegd en vul je het jaarbedrag in. Hoeveel je uiteindelijk terugkrijgt van de Belastingdienst, vind je terug in ‘Overzicht belasting en premies’.

Kan ik het formulier ook op papier ontvangen?

Dat kan zeker. Je kunt het formulier hier downloaden en printen. Vul deze overeenkomst in tweevoud in en stuur beide exemplaren in een envelop zonder postzegel naar het Wereld Natuur Fonds, Afdeling Customer Contact Center, Antwoordnummer 7040, 3700 TA Zeist. Na verwerking stuurt het Wereld Natuur Fonds het ‘Exemplaar voor de schenker’ getekend retour. Bewaar deze overeenkomst voor je eigen administratie. Bij vragen kun je contact opnemen met Ilse Kaspers via 0800-1962 of via info@wwf.nl. Ilse is bereikbaar op werkdagen van 09:00-17:00 uur en staat u graag te woord.

Wat gebeurt er als de periode van mijn overeenkomst "periodiek schenken" afloopt?

Een aantal maanden voordat de overeenkomst afloopt krijg je een brief via de post, e-mail of een telefoontje om je te bedanken voor de periode dat je aan ons geschonken hebt. En de vraag of je nogmaals een periode van minimaal vijf jaar aan ons wil schenken. De overeenkomst kan voor een lager, hetzelfde of een hoger bedrag zijn dan je eerder hebt toegezegd. Is jouw periodieke schenking afgelopen of loopt deze binnenkort af en wil je een nieuwe periodieke overeenkomst tekenen? Dat kan op deze pagina.

Ilse Kaspers
Specialist Periodiek Schenken
“Heb je nog vragen? Ik help je graag verder! Je kan mij bellen via 0800-1962 (gratis) of een mailtje sturen naar info@wwf.nl”

Leg je periodieke schenking vast

Wil jij het verschil maken en de natuur voor langere periode steunen? Heb jij een keuze kunnen maken tussen de verschillende bedragen waarmee je WWF kan steunen? Vul dan via de onderstaande button het online formulier in om jouw periodieke schenking te bevestigen.