De veerkrachtige landschappen
De komende jaren willen wij het verlies van biodiversiteit ombuigen in biodiversiteitsherstel in verschillende landschappen. Deze veerkrachtige landschappen waar jij aan kan bijdragen worden hieronder uitgebreid beschreven.
Steun de natuur
Ontdek de landschappen
Behoud waterrijkdom Cerrado-Pantanal
In het hart van Zuid-Amerika ligt de Cerrado-Pantanal, het grootste moerasland ter wereld, omringd door savanne, natuurlijke graslanden en droog tropisch bos. De Pantanal is een gebied vijf keer zo groot als Nederland en er wordt veel regenwater uit Brazilië in vastgehouden. Een effectieve klimaatbuffer: zonder het gebied zou die enorme hoeveelheid water overstromingen veroorzaken in Paraguay. Ongeveer 5% van alle plant- en diersoorten wereldwijd leeft in het savannegebied de Cerrado en veel van deze dieren en planten komen nergens anders ter wereld voor. Je vindt hier de manenwolf, reuzenmiereneter, jaguar, tapir en het reuzengordeldier.
Deze ecosystemen zijn afhankelijk van elkaar, bijvoorbeeld voor watertoevoer. De verbinding tussen de gebieden is nu nog redelijk intact, maar de aanleg van dammen, vele bosbranden en ontbossing bedreigt het gebied. Veel van de natuurlijke begroeiing is al verloren gegaan door de aanleg van sojaplantages en weidegrond voor vee. Dit maakt de kans op bosbranden groter en door klimaatverandering nemen de branden toe in intensiteit, er valt minder water en droogte houdt langer aan. Voor dieren is het moeilijk om te overleven. Ze kunnen lastig vluchten en als ze dit al lukt hebben ze het na de branden tekorten aan water en voedsel.
Savanne en moeras
Hoe beschermen we de Cerrado-Pantanal
Met jouw structurele steun zorgen wij ervoor dat de Cerrado-Pantanal een veerkrachtig landschap blijft, dat een buffer vormt tegen extreme overstromingen en droogte en dat schoon water biedt aan alle dieren en mensen die er wonen.
- We werken aan duurzame veeteelt en sojaproductie door bewust om te gaan met het land.
- Samen met de lokale inwoners werken we aan duurzame handelsketens zodat zij profiteren van betere productie.
- Het moerasgebied ligt in drie landen die tot gedeelde visie moeten komen voor de toekomst van de Pantanal. De WWF-kantoren en partners werken er dan ook hard aan dat die grensoverschrijdende samenwerking een ankerpunt wordt in de politieke beslissingen die genomen worden voor de Pantanal.

Natuur zonder grenzen
“De natuur houdt zich niet aan grenzen. De Cerrado-Pantanal ligt in drie landen, Bolivia, Paraguay en Brazilië, en het is inspirerend om te zien hoezeer er grensoverschrijdend samengewerkt wordt. Het kan ook haast niet anders, 7 van de 10 branden in de Pantanal steken de grens over, en dammen in Brazilië hebben direct effect op de waterstroom in Paraguay. Maar het leidt ook tot mooie zaken, zoals het samenbrengen van verschillende culturen en het uitwisselen van ervaringen en kennis tussen park rangers in de drie landen. Samenwerken is de toekomst!” aldus natuurbeschermer Moniek Wulms.
Help mee met de bescherming van de bijzondere biodiversiteit op de Noordpool
Het Noordpoolgebied is immens, ruig en prachtig. Het is het gebied van ijsberen, walrussen en narwallen - soorten die afhankelijk zijn van het zee-ijs. Zeevogels broeden er met honderdduizenden op de eilanden en aan land leven de poolvossen en rendieren. Naast deze dieren wonen er bijna 4 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eeuwenoude culturen. Dit bijzondere gebied wordt bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering: door het smelten van het zee-ijs wordt de Noordpool makkelijker toegankelijk voor economische activiteiten, zoals scheepvaart en olie- en gaswinning
Met jouw structurele steun zorgen wij ervoor dat mens en dier op de Noordpool beter kunnen samenleven en kunnen we investeren in de veerkracht van dit fantastische gebied.
Het Noordpoolgebied beschermen

Veerkrachtige Noordpool
“We zijn verbonden met de Noordpool, ook al lijkt die ver weg; wij laten het klimaat opwarmen en wij krijgen er zeespiegelstijging voor terug. Hier moeten we de uitstoot van broeikasgassen als de wiede weerga terugbrengen! En ter plekke grote gebieden beschermen en gevaarlijke economische activiteiten aan banden leggen. Zo kunnen we de veerkracht van dit prachtige gebied waarborgen. Het is in het belang van de natuur en mens dáár maar ook in ons eigen belang hier dat we in actie komen; nu kan het nog,” aldus natuurbeschermer Gert Polet.
Hoe beschermen we de Noordpool?
WWF zet zich via het Arctisch programma in voor de bescherming van dit gebied. Dit programma focust op drie pijlers: natuurbescherming, duurzame economische ontwikkeling en de totstandkoming van (internationale) regelgeving voor het behoud van het Noordpoolgebied.
- Gebieden beschermen: De Noordpool is een uitgestrekt gebied, met een bijzondere biodiversiteit die is aangepast aan de condities van ijs en een ruig klimaat. WWF verzamelde alle kennis over deze mariene biodiversiteit in digitale kaarten. Door verschillende kaarten te combineren – zoals de migratieroutes van walvissen, de gebieden waar ijsberen hun jongen krijgen en de paaigronden van kabeljauw – identificeerden we gebieden die cruciaal zijn om te beschermen.
- IJsbeeronderzoek: De grootste bedreiging voor de ijsbeer is klimaatverandering. Het zee-ijs – waarvan ijsberen afhankelijk zijn voor hun voedsel en voortplanting – smelt ’s zomers namelijk steeds verder en eerder in het seizoen. Dankzij de satellietzenders en geolocatie-tags monitoren de onderzoekers het gedrag van de ijsberen. Hierdoor ontstaat een beter beeld van hun manier van leven en bewegen én meer inzicht in hoe ze zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden van hun leefgebied.
- ‘Polair’ beleid: De Nederlandse overheid heeft een officieel polair beleid. WWF adviseerde de overheid met betrekking tot het beleidsplan dat is opgesteld voor de komende vijf jaar. Dit beleid geeft aan welke prioriteiten de overheid heeft en welke standpunten zij inneemt in de verschillende internationale conventies en overlegorganen. WWF heeft het departement geadviseerd over de urgente noodzaak aan verscherpte regelgeving voor economische sectoren zoals de scheepvaart.
Lees hier meer over het programma
Soortenbescherming in Afrika’s regenwouden
Het Tri-National Dja-Odzala-Minkébé (Tridom) regenwoud is ruim 4 keer zo groot als Nederland en strekt zich uit over drie landen: Kameroen, Republiek Congo en Gabon. In dit unieke en veerkrachtige regenwoud wonen chimpansees, laaglandgorilla’s en bosolifanten. Daarnaast slaat dit gebied ontzettend veel CO2 op en is het onmisbaar in onze strijd tegen klimaatverandering.
Helaas wordt dit gebied bedreigd door stroperij, houtkap en de bouw van waterkrachtcentrales. Lange tijd waren grote delen van het regenwoud ontoegankelijk door de slechte wegen. Nu wordt de Trans-TRIDOM-weg aangelegd, dwars door dit gebied. Het gebied wordt hiermee ook makkelijker toegankelijk voor stropers. In het regenwoud wordt ook veel hout gekapt en een geplande waterkrachtcentrale in de rivier de Dja bedreigt het bos van Messok Dja. Hierdoor kunnen wilde dieren lastig van natuurgebied naar natuurgebied en komen ze ook regelmatiger mensen tegen. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties voor mens en dier.
Grensoverschrijdend
Hoe beschermen we Tridom?
Met jouw structurele steun kunnen wij de biodiversiteit van dit unieke gebied versterken en kunnen we de bijzondere diersoorten die hier wonen beschermen. We doen dit door bijvoorbeeld:
- Toegang te garanderen tot bestaansmiddelen voor de gemeenschappen in en rond het gebied
- De positie van de inheemse volkeren en lokale gemeenschappen te versterken
- Duurzame productie te bevorderen, bijvoorbeeld door FSC-gecertificeerde houtkap en door het voorspellen van illegale ontbossing.
- Ernstig bedreigde diersoorten zoals bosolifanten, laaglandgorilla’s en chimpansees te beschermen
Lees hier meer over het project en bekijk interviews met de lokale bevolking

Met de lokale bevolking
“De veerkracht van Tridom hangt af van ons vermogen om dit unieke gebied te beschermen. Echter neemt de druk op het gebied steeds verder toe door intensieve houtkap, waterkracht centrales, mijnbouw en illegale stroperij. Samen met de lokale bevolking beschermen we dit immense, ongerepte regenwoud om klimaatverandering tegen te gaan en de unieke diersoorten te beschermen,“ vertelt natuurbeschermer Ingeborg Mägi.
Bescherming amoertijger
In het uiterste oosten van Azië stroomt de Amoer-rivier door de ongerepte wildernis. In de uitgestrekte bossen van dit ontzagwekkende gebied voelt de amoertijger zich thuis. Wij werken samen met lokale partners en gemeenschappen aan een netwerk van beschermde gebieden om deze prachtige dieren te beschermen, stroperij te stoppen en bossen te behouden. Jouw structurele steun helpt ons om de veerkracht van Amoer-Heilong in stand te houden en de tijgers van het verre oosten te beschermen.
Amoer-Heilong beschermen

Bijzondere dieren
"De uitgestrekte bossen en graslanden en wilde rivieren zijn de leefgebieden van veel dieren, zoals de Siberische tijger, de taimen en de Mongoolse antilope. Ook vormen ze het thuis voor de lokale bevolking. Samen zorgen we voor goede bescherming van het gebied en een duurzame toekomst. Doe je mee?" aldus natuurbeschermer Femke Hilderink.