In gesprek met directeur Kirsten Schuijt

Wat is jouw vroegste herinnering aan natuur?

De zee en de duinen lopen al van jongs af aan als een rode draad door mijn leven. Tot mijn negende woonde ik vlakbij de kust in Noord-Holland. Ik was veel op het strand aan het spelen, schelpen zoeken, zandkastelen bouwen. Heerlijk vond ik die plek. Op mijn negende zijn wij naar Denemarken verhuisd. Ook daar was ik heel vaak met mijn broer te vinden op de strandjes langs de kust. Tegenwoordig woon ik in Heiloo, op steenworp afstand van de duinen. Ik ga er vaak met mijn dochter Tamaya (10) wandelen met onze hond. Het immense gevoel van vrijheid heb ik nergens zo sterk als met de zee.  Als het even kan dan maak ik een lekkere buitenrit te paard met mijn dochter door het Noordhollands Duinreservaat bij Egmond. Als je daar in het voorjaar komt dan barst het van de bloemen en overal hoor je geluiden van vogels. Er lopen Schotse hooglanders, Konikpaarden en Exmoor pony’s in het wild. Fantastisch en dat gewoon in Nederland!

Ook het Wereld Natuur Fonds vormt een rode draad door je leven. Je bent begonnen als Ranger en vrijwel je hele carrière heb je bij WWF gewerkt. Wat kun je je nog herinneren van de Rangertijd?

Omdat ik in Denemarken woonde en Ranger was bij het Nederlandse WWF kon ik niet actief meedoen met de acties. Ik weet nog dat ik het vooral heel stoer vond dat ik een echt Ranger handboek had, met allerlei verhalen over dieren. De olifant was mijn lievelingsdier. Ik kan mij nog goed herinneren hoe The Elephant Song van Kemal mij als kind enorm raakte!

Wie inspireert jou op het gebied van natuur en milieu?

Drie vrouwen die onderzoek deden naar gorilla’s, chimpansees en orang-oetans hebben mij enorm geïnspireerd: Jane Goodall, Dian Fossey en Biruté Galdikas. Vooral voor Jane Goodall heb ik een enorme bewondering. Deze vrouw is inmiddels al bijna 85 jaar, maar nog altijd vertelt ze overal waar ze komt haar bijzondere levensverhaal. En ik vind vooral de manier waarop zij mensen inspireert om zich in te zetten voor een betere wereld voor dier, mens en natuur geweldig. Daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen. Ze brengt echt een boodschap van hoop en dat vind ik heel krachtig. Dat is trouwens ook waar WWF voor staat.

De slogan van WWF is Be one with nature. Wat betekent dit voor jou persoonlijk?

Het is mijn diepste, persoonlijke overtuiging dat we allemaal één zijn met de natuur. Een voorbeeld: toen ik bijna klaar was met studeren wilde ik per se naar Afrika. Ik schreef een brief naar alle Nederlandse ambassades in Afrika met de vraag of ik stage kon komen lopen. Even later deed ik voor de Nederlandse ambassade in Nairobi veldonderzoek in een natuurgebied aan het Victoriameer. Ik weet ook nog zo goed hoe het voelde toen ik voor het eerst de prachtige Rift Vallei zag met kuddes olifanten, zebra’s en impala’s. Hoe adembenemend mooi en tegelijkertijd klein ik me toen voelde, maar ook enorm verbonden met deze prachtige planeet. Een kippenvelmoment.

Jij wilt met WWF in Nederland een grote beweging voor de natuur in gang zetten. Hoe ga je dat aanpakken?

Als organisatie zet je een beweging niet zo maar in gang, maar je kunt wel helpen aanjagen. We hebben het tij mee, want er is nog nooit zoveel aandacht geweest voor klimaat en natuur als nu. De urgentie staat hoog op de agenda en wij kunnen die aandacht helpen omzetten in actie. Door bijvoorbeeld mensen te inspireren om zelf in actie te komen. De een wil iets in haar eigen achtertuin doen, de ander wil minder vlees eten of een schoolklas vertellen over het lot van de tijger, en weer een ander wil liever een project ver weg financieel steunen. Wij hebben iedereen nodig om het verschil te maken.

Doe met ons mee! WWF is open en verbindend naar iedereen die mee wil doen!

Meer weten over Kirsten en haar werk voor WWF?

Artikelen van Kirsten

Portretfoto van Kirsten Schuijt
21 januari 2021

Blog

Mijn oproep aan het volgende kabinet: kies voor natuurlijke oplossingen

Lees verder
Portretfoto van Kirsten Schuijt
15 september 2020

Blog,lpr,living planet

Natuurbeleid kabinet heeft een januskop

Lees verder
Portretfoto van Kirsten Schuijt
31 maart 2020

Blog

Meer dan ooit hebben we verbondenheid nodig

Lees verder
Portretfoto van Kirsten Schuijt
22 januari 2020

Blog,BiljoenBomen,Bossen,Australië

Geen geïsoleerd bosbrandprobleem, maar een breed klimaatprobleem

Lees verder
Portretfoto van Kirsten Schuijt
18 december 2019

Blog,Nederland

Andere tijden

Lees verder
Portretfoto van Kirsten Schuijt
18 januari 2019

Blog,NederlandCaribisch

Bezoek Caribisch Nederland

Lees verder

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.