Merijn vertelt over zijn werk aan natuurlijke oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering
Stekelbaarsjes vangen met een schepnetje, fossiele haaientanden zoeken op het strand of op zoek naar slangen en hagedissen op de heide; ik word er nog steeds even enthousiast van als toen ik zes jaar oud was. Bij het Wereld Natuur Fonds voel ik mij als een vis in het water; omringd door mensen met een hart voor de natuur. Werken voor WWF biedt bovendien de mogelijkheid om samen het verschil te maken voor een leefbare planeet.
Want die leefbaarheid staat onder druk; hittegolven boven de poolcirkel, bosbranden in Siberië, woeste rivieren in Duitsland, België en Limburg. De afgelopen jaren hebben we de gevolgen van klimaatverandering gezien en gevoeld. Mijn insteek is dat we niet alleen moeten werken aan de bescherming van de natuur voor de natuur, maar juist voor de mensen.
In de gebieden waar WWF werkt zoek ik met mijn team naar mogelijkheden om mensen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, door de aanleg van meer natuur. Of de combinatie van meer natuur met technische maatregelen. Zoals meer ruimte geven aan rivieren, of kustgebieden beschermen door de aanleg van mangrove bossen, of het aanleggen van sponsgebieden in het landschap om water langer vast te houden.
In deze voorbeelden is natuurherstel niet het hoofddoel. En dat is precies waar het bij Nature-based Solutions om draait: het oplossen van een urgent probleem voor mensen, met als positief neveneffect de voordelen voor de biodiversiteit. Er zijn legio mogelijkheden om de natuur te helpen de mensen te beschermen. Hierdoor ontstaat er meer politieke wil, is er véél meer geld beschikbaar en is er grote winst te behalen voor de natuur. Juist door de natuur niet centraal te stellen, maar de mens.
In mijn blogs vertel ik jullie hier graag meer over.
Artikelen van Merijn
Nieuws,Resultaat,NatuurlijkeOplossingen,Nederland,Klimaat
Een reisverslag: op zoek naar water in Hongarije
Lees verderDag 3: Bereg overstromingsreservoir
Lees verderDag 2: Nagykörű: de kersenhoofdstad van Hongarije
Lees verderDag 1: Hoe een gebied met veenmeren langzaam in een woestijn verandert
Lees verderBlijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).