WWF / Andras Kiraly
Merijn Hougee
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen internationaal
21 augustus 2023

Een reisverslag: op zoek naar water in Hongarije

Begin augustus was ik een paar dagen op werkbezoek in Hongarije. Ik praat met lokale bevolking en organisaties, om te kijken hoe we natuurlijke oplossingen kunnen gebruiken in droge gebieden hier. Ik neem je graag mee in mijn reisverslag!

Hongarije is een land met een enorme culturele diversiteit en ook een hotspot voor biodiversiteit, met de machtige rivier de Donau die als een levensader door het gebied stroomt. Vanwege die belangrijke functie is Hongarije één van de landen in Centraal en Oost-Europa waar WWF Nederland actief is.

WWF-NL ondersteunt collega’s met financiering en kennis en we mogen meedenken met de natuurbeschermingsstrategie. Ik beschouw dat als een enorm voorrecht – voorheen was dit voor mij een relatief onbekend gebied, maar sinds ik bij WWF werk en zo nu en dan collega’s bezoek, heeft deze regio een plek in mijn hart. Steeds als ik er kom ontdek en leer ik nieuwe dingen over de mensen, de turbulente geschiedenis, de diversiteit en de natuur. Hier is nog veel meer ruimte voor natuur dan in ons kleine kikkerlandje.

Maar ook in Hongarije zijn de gevolgen van klimaatverandering merkbaar door bijvoorbeeld verdroging en overstromingen. En er zijn ook spanningen tussen het land- en watergebruik en tussen ruimte voor wilde dieren en mensen.

In dit reisdagboek laat ik je zien hoe het Wereld Natuur Fonds, samen met de lokale bevolking, probeert natuurlijke oplossingen toe te passen die de mensen en de natuur helpen in te spelen op deze ontwikkelingen.

Reis Merijn Hongarije.png
© Google Maps, de route van de reis

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel bij aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

"Een gratis oplossing voor het klimaatprobleem, graag" stond woensdag 8 november groot op de voorpagina van de Volkskrant. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders weliswaar stevig beleid tegen klimaatverandering steunt, maar dat de te nemen maatregelen te zwaar zijn voor de normale burger. En dat is natuurlijk heel begrijpelijk.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Merijn Hougee
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen internationaal
Bekijk meer artikelen