WWF / Andras Kiraly
Merijn Hougee
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen internationaal
21 augustus 2023

Een reisverslag: op zoek naar water in Hongarije

Begin augustus was ik een paar dagen op werkbezoek in Hongarije. Ik praat met lokale bevolking en organisaties, om te kijken hoe we natuurlijke oplossingen kunnen gebruiken in droge gebieden hier. Ik neem je graag mee in mijn reisverslag!

Hongarije is een land met een enorme culturele diversiteit en ook een hotspot voor biodiversiteit, met de machtige rivier de Donau die als een levensdader door het gebied stroomt. Vanwege die belangrijke functie is Hongarije één van de landen in Centraal en Oost-Europa waar WWF Nederland actief is.

WWF-NL ondersteunt collega’s met financiering en kennis en we mogen meedenken met de natuurbeschermingsstrategie. Ik beschouw dat als een enorm voorrecht – voorheen was dit voor mij een relatief onbekend gebied, maar sinds ik bij WWF werk en zo nu en dan collega’s bezoek, heeft deze regio een plek in mijn hart. Steeds als ik er kom ontdek en leer ik nieuwe dingen over de mensen, de turbulente geschiedenis, de diversiteit en de natuur. Hier is nog veel meer ruimte voor natuur dan in ons kleine kikkerlandje.

Maar ook in Hongarije zijn de gevolgen van klimaatverandering merkbaar door bijvoorbeeld verdroging en overstromingen. En er zijn ook spanningen tussen het land- en watergebruik en tussen ruimte voor wilde dieren en mensen.

In dit reisdagboek laat ik je zien hoe het Wereld Natuur Fonds, samen met de lokale bevolking, probeert natuurlijke oplossingen toe te passen die de mensen en de natuur helpen in te spelen op deze ontwikkelingen.

Reis Merijn Hongarije.png
© Google Maps, de route van de reis

Gerelateerde artikelen

Zwarte Zaterdag naar Zweden?

WWF-medewerker Merijn Hougee vertelt over het wisselvallige weer, de klimaatcrisis, maar neemt je ook mee in de oplossingen in plaats van de problemen.
Meer info

Beleid Rijkswaterstaat belemmert de ruimte voor de rivieren

Hoogwaterveiligheid, bevaarbaarheid en natuur kunnen heel goed samengaan in het rivierengebied, maar beleidsregels van Rijkswaterstaat belemmeren dat. Dat is onnodig, slecht voor de natuur en verhindert het realiseren van de doelen van de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000.
Meer info
Victor Daggberg

VN-waterconferentie: water staat hoog op de internationale agenda

De VN-waterconferentie, die weer voor het eerst in 46 jaar wordt gehouden, wordt afgesloten met een indrukwekkende reeks toezeggingen van regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Dat gebeurt in de ‘Water Action Agenda’ die de dringende noodzaak van actie op het gebied van water- en zoetwaterecosystemen benadrukt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Merijn Hougee
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen internationaal
Bekijk meer artikelen