Jacob Kaptein / WWF-Netherlands
28 november 2023

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.

"We kunnen met meer natuur juist meer CO2 opslaan in plaats van uitstoten. Hiermee temperen we ook de gevolgen van klimaatverandering. Wat de wereld nodig heeft zijn concrete doelen, genoeg financiering en eensgezindheid om het tij te keren. Dat kan met meer natuur. Maar dan moet natuur wel leidend zijn in het overkoepelende klimaatbeleid", zegt Bart Geenen, klimaatexpert van WWF-NL. Deze Klimaattop moet de geschiedenis ingaan als de top van de daadkracht.

Na de teleurstellende uitkomsten van de Klimaattop van vorig jaar in Egypte, is het van groot belang dat de regeringen concreet actie ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook zijn urgente maatregelen nodig om verdere opwarming tegen te gaan. Er is nog hoop, benadrukt WWF. "Onze natuur biedt oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering te temperen. Zo nemen bossen, graslanden en oceanen CO2 op en beschermen mangroves, zeegrasvelden en koraalriffen onze kusten tegen extreem weer als natuurlijke golfbrekers."

Mangrove Madagascar WW1138004

Klimaatrampen tegengaan met Nature-based Solutions

De zogeheten Nature-based Solutions kunnen rampen aangewakkerd door klimaatverandering zelfs met meer dan een kwart (26 procent) verminderen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Internationale Rode Kruis en WWF.

Wereldwijd leven meer dan 3,3 miljard mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Met behulp van de natuur zijn die vaak effectief en relatief goedkoop te beschermen. Het Rode Kruis en WWF zijn samen met lokale gemeenschappen in Zambia en de Filipijnen aan de slag om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, door bijvoorbeeld bescherming van moerasgebieden, bosherstel en aanplant van mangrovebossen.

Deze natuurlijke oplossingen hebben we nodig bij de aanpak van de klimaat- en de biodiversiteitscrisis. Het is hoog tijd dat deze oplossingen grootschalig worden gebruikt. In Nederland weten we, dankzij het Ruimte voor de Rivier-programma, dat ruimte voor natuur een win-win oplevert.

Transformatie landbouw in strijd tegen natuurverlies

WWF vindt het goed dat ook het voedselsysteem voor het eerst hoog op de agenda staat van deze Klimaattop. Voedselproductie en -consumptie behoren tot de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en natuurverlies wereldwijd.

De toekomstige voedselzekerheid is zelfs in gevaar door verlies van biodiversiteit. Daarom is een omslag naar een klimaatvriendelijke en natuurpositieve landbouw en veranderde voedselconsumptie volgens WWF net zo noodzakelijk als het afbouwen van fossiele brandstoffen.

Engels Raaigras (intensieve landbouw)

Groene en eerlijke financiering

Om de klimaat- en biodiversiteitsdoelen te halen is het essentieel om de wereldwijde financiële systemen radicaal te veranderen. WWF vindt het cruciaal dat banken en investeerders helpen het geld te laten stromen naar bedrijven die bijdragen aan een 'natuurpositieve' wereld en te stoppen met het financieren van activiteiten die alleen maar schadelijk zijn voor onze biodiversiteit.

In het Klimaatakkoord van Parijs is destijds jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering toegezegd. WWF wil de rijke landen aan deze belofte houden omdat tot nu toe in de praktijk slechts een derde van dat bedrag is vrijgemaakt. Het zijn juist de meest kwetsbare landen die nu al de negatieve gevolgen van klimaatverandering ondervinden en financiële steun nodig hebben om zich aan te kunnen passen.

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).