Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
14 januari 2020

In het hol van de leeuw

Rond middernacht kom ik aan op het verlaten vliegveld van Belgrado. Ik ben moe en loop gewillig mee met een taxichauffeur. We lopen steeds verder. Niet veel later blijkt dat dit een oplichter is en sta ik voor de keuze een eind terug te lopen naar de lege taxistandplaats of met hem te onderhandelen over een redelijke prijs. Gelukkig kom ik uiteindelijk toch aan in mijn hotel, zonder kleerscheuren, maar wel met een aanzienlijk lichtere portemonnee. Ik laat het snel achter me en val als een blok in slaap.

Regionaal congres Balkan

De komende dagen staan in het teken van een groot regionaal congres over de toekomst van waterkracht op de Balkan. Ik moet scherp zijn, dit is een cruciale bijeenkomst voor de toekomst van natuur in gebieden waar nieuwe dammen gepland staan. Investeerders uit heel Europa komen samen om nieuwe projecten aan elkaar te presenteren. De centrale vraag van deze dagen: in welke rivieren kunnen nog meer dammen worden gebouwd?

Toen ik hoorde dat dit congres plaatsvond, heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en spreektijd aangevraagd. Want WWF moet hierbij zijn. Ik wilde graag onze visie op duurzame energie toelichten en onze toekomstvisie op waterkracht in de regio delen met potentiële investeerders. Onder het mom ‘de toekomst van waterkracht’ kreeg ik het tijdslot aan het begin van de conferentie om vast de toon te zetten. Het kon niet beter!

Alternatieven voor waterkracht

Mijn verhaal gaat met name over alternatieven voor waterkracht. De potentie van onder andere zonne-energie in de regio is enorm, maar nog grotendeels onbenut. Ook kon ik nogmaals benadrukken hoeveel maatschappelijke weerstand er tegen nieuwe dammen is. Daarnaast kon ik de desastreuze effecten van waterkracht op lokale ecosystemen uitlichten. Het resultaat van mijn presentatie was de volgende dagen direct merkbaar. Er worden namelijk steeds meer vraagtekens gesteld bij toekomstige projecten.

Wil je meer lezen over onze visie op de energietransitie? Ons meest recente rapport Connected and Flowing gaat over de energierevolutie en de potentie voor alternatieve bronnen van duurzame energie.  

 

Oskar de Roos

Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
Bekijk meer artikelen
Oskar de Roos
Oskar de Roos
Plastic- en Zoetwaterexpert WWF
"In mijn blogs vertel ik jullie over mijn werk bij WWF. Eerst werkte ik aan zoetwatervraagstukken, maar sinds 2021 werk ik aan een ander probleem: plasticvervuiling."
Lees mijn blogs

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).