
De nieuwste technieken voor ons werk
Steeds meer weten wij over het oppervlakte van Mars..
..en ook de maan kent weinig geheimen meer voor ons. Maar ik sta er iedere keer weer versteld van hoe weinig wij eigenlijk weten over onze eigen planeet. Als we de planeet willen beschermen en herstellen is kennis over onze planeet cruciaal. In mijn vakgebied gaat het dan bijvoorbeeld over: hoeveel zoetwater is er eigenlijk, hoe stromen rivieren en waar liggen dammen en andere obstakels in rivieren?
Databases
Veel van dit soort vragen kunnen wij nog altijd niet met zekerheid beantwoorden. Wij maken schattingen en gebruiken verschillende databronnen. Maar we willen natuurlijk iets met zekerheid kunnen beweren. Zo bestaan er drie grote, afzonderlijk van elkaar ontwikkelde, databases met informatie over dammen. Je snapt misschien, dat geeft problemen: iedere bron gebruikt andere data, andere methodes en terminologie. Om een compleet beeld te krijgen hoef je de data alleen maar samen te voegen, zou je zeggen. Helaas gaat dat niet zomaar.
Werken aan nieuwe technieken
Universiteiten zoals Stanford, Kings College, McGill en Tübingen werken allemaal aan nieuwe technieken voor het in kaart brengen van het rivierenlandschap. Ook het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving en het Europese Joint Research Centre, werken hier hard aan. Wij willen deze slimme koppen graag optimaal laten samenwerken. Dat is dan ook de reden dat WWF een internationaal gezelschap bijeenbracht op ons kantoor in Zeist.
Drie dagen lang werkte ik met deze gerenommeerde kennisinstellingen aan onze hopelijk gemeenschappelijke toekomst: harmonisatie van dataverzameling, gebruikmakend van kunstmatige intelligentie en satellietdata. Voor mij persoonlijk waren het hele leuke dagen. Ik kon optreden als gastheer en de werksessies begeleiden. We hebben een leuke avond gehad in Utrecht en blijvende contacten gelegd voor de toekomst!
Rivieren beter beschermen
Wat kan WWF hiermee? Zodra het rivierlandschap in kaart is gebracht en we exact weten waar zich bijvoorbeeld obstakels bevinden, kunnen wij beter beoordelen hoe ‘gezond’ de rivier is. Wij kunnen uiteindelijk beoordelen wat een vrijstromende rivier is en welke waarde die heeft voor biodiversiteit. Als wij weten welke functie de rivier voor mens en natuur heeft, kunnen wij ook beter communiceren naar de betrokkenen hoe we de rivieren moeten beschermen en herstellen. De komende tijd staat in het teken van een gemeenschappelijke cases study in Europa. De samenwerking tussen kennisinstellingen zal hierdoor verder vormkrijgen en worden uitgerold op mondiale schaal.
Voor meer informatie kunnen jullie altijd contact met mij opnemen.

Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).