De Noordzee: 5 activiteiten

Jan van de Kam / WWF

Het Nederlandse deel van de Noordzee is wel 57.000 vierkante kilometer groot, en dat betekent dat dit het grootste natuurgebied van Nederland is! Er leven heel veel verschillende soorten dieren in en op en bij de Noordzee, zoals zeehonden, haaien, roggen, walvissen en dolfijnen en veel soorten zeevogels zoals Jan van Genten.

Jammer genoeg wordt onze mooie Noordzeenatuur bedreigd door vervuiling en klimaatverandering, en daar hebben de dieren veel last van. Samen kunnen we hier iets aan doen! We hebben 5 nuttige en leuke activiteiten op een rijtje gezet, waarmee jij kunt helpen de Noordzee weer een beetje mooier en gezonder te maken.

1. Beach clean-up

Op de stranden van de Noordzee kom je veel afval tegen. Op verschillende plekken worden beach clean-ups georganiseerd, waar dit afval wordt opgeruimd. Kijk eens of dit bij jou in de buurt wordt gedaan, organiseer het zelf, of laat gewoon iedere keer als je naar het strand gaat, het strand een stukje schoner achter door wat afval op te ruimen.

2. WWF-Sea Swim

Zwem mee met de allereerste WWF-Sea Swim in de Noordzee! Op zaterdag 21 september zwemmen honderden mensen in Scheveningen tegen plastic in zee,. Je kunt kiezen uit 0,5 km of 1,0 km voor de echte bikkels. Dus, schrijf je snel in, laat je sponsoren en Free The Sea! En zelfs als je niet het water in kunt, kom deze bikkels dan aanmoedigen en/of ondersteun de actie!

3. Haaien- & roggeneitjes zoeken

Er zijn meer dan dan 600 soorten haaien en roggen ter wereld en zeker 15 soorten komen in de Nederlandse kustwateren voor. Een aantal daarvan plant zich voort door het leggen van taaie, leerachtige eikapsels, die soms ook wel ‘zeemeermintasje’ worden genoemd. De eikapsels van acht roggensoorten en twee haaiensoorten kunnen worden gevonden op de Nederlandse en Belgische stranden. En als je ze vindt, kun je ze hier registeren. Daarmee help je onderzoek naar haaien en roggen en dat draagt weer bij aan betere bescherming van deze bijzondere zeedieren.

4. Free the Sea op school, op kantoor, in de winkel en thuis

Door heel Nederland komen mensen in actie voor een plasticvrije zee. Lees praktsche tips van allerlei mensen over hoe zij in actie komen en hoe ook jij, wij allemaal iets kunnen doen voor een plasticvrije zee! 

5. Geen ballonnen in de zee

Een veel gevonden afvalproduct op het Nederlandse Noordzeestrand is een kapotte ballon, vaak nog met een gevaarlijk touwtje eraan. Vogels kunnen hierin stikken als ze dit aanzien voor eten. De ballonen komen terecht op het strand door ballonoplatingen. De helft van de gemeentes in Nederland verbiedt of ontmoedigt dit al! Kijk of jouw gemeente al bezig is met een verbod, en help mee om dit overal verboden te maken.

Istockphoto.com / WWF

Wat kan ik nog meer doen?

Geef een eenmalige gift

Doneer

Help ons de afvalstroom van plastic te stoppen. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt!