Livia zamelt plastic in met haar plasticmonster

Greg Armfield

Livia kon er niet meer tegen. Op haar werk zag zij veel te veel plastic in de prullenbak belanden. En dus riep zij een plastic monster in het leven, de Feed Me-plastic bak, die plastic zakken eet! Livia zorgt er nu zelf voor dat het plastic gerecycled wordt.

Livia Tomasovzky werkt bij een appartementenverhuurbedrijf in Amsterdam. Bij het verhuren van appartementen komt veel vuil beddengoed kijken en dit moet allemaal gewassen worden. De was wordt altijd in linnen zakken aangeleverd, maar deze komen terug in grote plastic tassen. Die tassen belanden dan weer in de prullenbak. Een slechte zaak, vond Livia en dus riep zij een plasticbak in het leven met daarop de tekst 'Feed me plastic'.

Livia: “Ik ben geen Frankenstein, maar ik heb wel een monster gecreëerd. Hij ziet er een beetje uit als R2D2 (van Star Wars), eet meer dan een tiener en heeft een sticker op zijn voorhoofd waarop staat: 'Voed mij plastic'.” En het werkt! Haar collega’s geven het plasticmonster graag eten.

Eens per week brengt Livia het plastic naar een plasticcontainer, zo’n 300 meter van het kantoor vandaan. Daarmee draagt zij weer bij aan het verminderen van afval dat verbrand moet worden of op een afvalhoop terecht komt. Heel goed, Livia!

Wel weet Livia dat plastic scheiden niet alleen de oplossing is. “Ik weet dat we de hoeveelheid plastic alsnog moeten verminderen. Ik heb al geprobeerd te praten met de wasserette om te zorgen dat onze was weer terugkomt in de linnen zak, zónder plastic. Helaas, nog geen succes maar ik zit er bovenop!”

Livia wil met haar actie laten zien dat één persoon al een grote impact kan maken. “Ja, het kost wat moeite én een goede portie humor. Veel mensen zien nog niet het nut van aanpassingen maken voor een duurzame toekomst. Ik blijf mijn best doen om anderen te inspireren.” Wij zijn in ieder geval ontzettend trots op Livia en hopen dat haar plastic monster goed te eten krijgt!

Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Een echte milieuactivist
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Auke-Florian instagramt over plastic bekertjes
Familie maakt stranden schoon
Familie maakt stranden schoon
Ze reizen door Europa met een camper
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Surfen tegen plastic
Surfen tegen plastic
Julia ruimt plastic op in Bali
Marcel ruimt plastic flesjes op
Marcel ruimt plastic flesjes op
Op weg naar huis vindt hij veel plastic afval
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Miljoen minder plastic tasjes bij afval Kruidvat