Familie Kooijman maakt Europese stranden vrij van plastic

Greg Armfield

Een reis langs de kust van Europa maken met je gezin en een camper, dat is al een groot avontuur. Maar de familie Kooijman wilde meer doen dan alleen reizen. Overal waar ze komen rapen ze zwerfafval op. “We willen juist ook iets bijdragen met deze reis.”

De familie Kooijman besloot vorig jaar augustus om hun leven in Kortenhoef achter zich te laten en aan een heel nieuw avontuur te beginnen. Arno, Karin en kinderen Roos, Jord en Sofie kropen samen in een tweedehands camper en gingen erop uit. Onder de naam WeSeaWaste reizen ze langs de Europese kust om plastic en ander afval van de stranden te rapen.

Moeder Karin kreeg voor ze vertrokken de vraag of ze niet beter naar Azië konden reizen, want dat is toch waar ze zoveel plastic hebben? “Maar je wilt niet weten wat we tegenkomen in Europa”, aldus Karin. “Hier in Italië zagen we een heel strand bedekt met vuurwerk, met daarin heel veel plastic.” Het was zoveel dat de familie het niet in hun eentje allemaal op kon ruimen.

Daarnaast zien ze dat het in Europa heel lastig is om ‘plasticloos’ te reizen. “In Griekenland bijvoorbeeld, daar kregen we brood verpakt in plastic en daaromheen nóg een plastic tas. Zo overbodig.”

Wat ze hopen te bereiken is dat mensen hun gedrag veranderen. Al zijn het er maar een paar. “Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vond is de reactie van een moeder van een vriendinnetje van een van de kinderen. Die zei: door jullie ga ik maandag toch even dat blikje opruimen waar ik elke dag langsloop.” Onze actie roept een hele leuk dialoog op met mensen, ook hier lokaal. Een vrouw bijvoorbeeld die vroeg wat wij aan het doen waren, en toen vertelde dat haar zoon een proefschrift aan het schrijven was over het plasticprobleem in de wereld. Of in Duitsland, dat iemand weer een ander kende die armbandjes maakt van hergebruikt plastic.

Volgens de familie moeten we over de schaamte heen. “Het is niet erg om de zooi van een ander op te ruimen. Het is juist heel gezond.” Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de familie zelf. “Laatst in Griekenland, toen had ik echt spierpijn na het opruimen. Het is ook een soort sport!”

Maar, een ding is zeker, vindt Karin. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Het gaat wel om de wereld van onze kleinkinderen.”

 

Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Auke-Florian instagramt over plastic bekertjes
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Een echte milieuactivist
Plastic in het plasticmonster
Plastic in het plasticmonster
Livia zamelt plastic in op haar kantoor
Surfen tegen plastic
Surfen tegen plastic
Julia ruimt plastic op in Bali
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Miljoen minder plastic tasjes bij afval Kruidvat
Marcel ruimt plastic flesjes op
Marcel ruimt plastic flesjes op
Op weg naar huis vindt hij veel plastic afval