Een echte milieuactivist: Lilly ruimt plastic op

Greg Armfield

Lilly (10): “We kunnen de Cruijf Arena vullen met het aantal rietjes dat we jaarlijks weggooien!”

Het begon voor Lilly allemaal toen ze met haar opa een wandeling aan het maken was. Lilly spreekt eigenlijk Engels en om haar Nederlands te oefenen telde ze de stukken afval in de berm. 91 afvalstukken telde ze! Het was genoeg voor Lilly om in actie te komen. Haar nieuwste missie is om plastic rietjes te verbannen uit restaurants.

Ze stond al op de Plastic Whale Conference in Noorwegen, ze sprak op de Klimaatmars in Amsterdam en eerder dit jaar ontmoette ze de wereldberoemde primatoloog Jane Goodall, om te spreken over een betere wereld. Lilly is een echte milieuactivist en dat terwijl ze pas 10 jaar is. Haar opa is haar grote inspiratiebron. “Hij leerde me alles over de plastic soep en hoe zwerfafval uiteindelijk allemaal in zee terecht komt.”

Een zeeschildpad met een rietje in zijn neus. Een marien bioloog vertelde Lilly hoe het dier waarschijnlijk had geprobeerd het rietje te eten en toen om het uit te hoesten, waardoor het in zijn neus terecht kwam. Het maakte grote indruk op Lilly en inspireerde haar om plastic rietjes uit restaurants te krijgen. “Rietjes worden één keer gebruikt en dan weggegooid. In Nederland gebruiken we 8 miljard rietjes per jaar. Dat is genoeg om de Cruijf Arena vele malen te vullen! Dat is geen duurzame manier van doen. Het is veel beter om een herbruikbaar rietje te hebben.”

Het doel van Lilly is om zo veel mogelijk cafés en restaurants vrij te maken van plastic rietjes. “Iedereen die mijn logo ziet zal hopelijk nadenken over het gebruik van plastic rietjes, en dit bewustzijn zal zich verspreiden.” Ze hoopt dat mensen plastic rietjes in de horeca voortaan zullen weigeren. Cafés en restaurants moedigt Lilly aan om eerst alleen rietjes op verzoek te geven en daarna helemaal plastic-rietjesvrij te worden. 

Wil je meer weten over Lilly en haar Plastic Pick-up campagne? Kijk dan hier.

Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Auke-Florian instagramt over plastic bekertjes
iBi Foundation haalt plastic uit de zee
iBi Foundation haalt plastic uit de zee
Na het redden van een zeeschildpad besloten Ed en Joke zoveel mogelijk plastic uit de Middellandse Zee nabij Ibiza en de Balearen te gaan opruimen.
Familie maakt stranden schoon
Familie maakt stranden schoon
Ze reizen door Europa met een camper
Plastic in het plasticmonster
Plastic in het plasticmonster
Livia zamelt plastic in op haar kantoor
Surfen tegen plastic
Surfen tegen plastic
Julia ruimt plastic op in Bali
Marcel ruimt plastic flesjes op
Marcel ruimt plastic flesjes op
Op weg naar huis vindt hij veel plastic afval
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Miljoen minder plastic tasjes bij afval Kruidvat