iBi Foundation haalt plastic uit Middellandse Zee

Greg Armfield

In de prachtige, blauwe Middellandse Zee drijven 4 miljoen stukjes plastic per vierkante kilometer. Zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen en andere zeebewoners raken verstrikt in het plastic, stikken er in, of krijgen het in hun maag. Vanaf begin juni tot en met halverwege oktober 2019 zijn bij het opvangcentrum van Palma Aquarium op Mallorca 56 in plastic verstrikte zeeschildpadden binnengebracht. In veel gevallen waren één of meerdere van hun zwempoten door de verstrikking afgestorven en hadden ze een amputatie nodig om te kunnen overleven.

De oprichters van de 'iBi Foundation', Ed en Joke Pronk, bevrijdden tijdens een vakantie bij Ibiza in 2017 een in plastic verstrikt geraakte zeeschildpad en noemden hem “iBi”. Na die indrukwekkende gebeurtenis besloten zij zoveel mogelijk plastic uit de Middellandse Zee nabij Ibiza en de Balearen te gaan opruimen.

Sinds de zomer van 2019 heeft iBi Foundation daarvoor een op zonne-energie aangedreven zeilcatamaran met een zelf ontworpen opruimsysteem. Sinds het begin van de zomer van 2019 hebben ze al tienduizenden stukken plastic, groot en klein, opgeruimd.


Samen de zee schoonmaken

De iBi Foundation wil graag bewustwording creëren onder de lokale bevolking rond de Middellandse Zee en bij de vele toeristen die de regio jaarlijks bezoeken. Ed en Joke vertellen: “Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de Middellandse zee weer vrij van plastic te krijgen. Wij zullen doorgaan met het schoonmaken van de zee met onze catamaran en hopen in de toekomst nog meer van zulke opruim-catamarans aan te kunnen schaffen om zoveel mogelijk plastic uit zee te kunnen blijven verwijderen.”

Als je iBi wilt helpen om de oceaan schoon te maken kun je je aanmelden via volunteer@ibifoundation.com. Wil je wel helpen, maar liever op een andere manier? Neem dan eens een kijkje in de webshop van iBi, waar je duurzame jongens- en meisjeskleding kunt vinden.

Bekijk hoe de iBi Foundation het plastic opruimt (Engelstalig)

Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Vakkenvuller Katja had een goed idee
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Miljoen minder plastic tasjes bij afval Kruidvat
Strandtent Solbeach in Scheveningen
Strandtent Solbeach in Scheveningen
Geen wegwerpplastic meer op dit terras
Plastic in het plasticmonster
Plastic in het plasticmonster
Livia zamelt plastic in op haar kantoor
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Een echte milieuactivist
Familie maakt stranden schoon
Familie maakt stranden schoon
Ze reizen door Europa met een camper
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Auke-Florian instagramt over plastic bekertjes