Surfen tegen plastic: Julia van Rooij en haar plasticproject in Bali

Greg Armfield

Plastic in zee is iets waar Julia van Rooij maar al te vaak mee in aanraking komt. Als professioneel surfer ligt zij bijna dagelijks een paar uur in de oceaan. Op haar meest recente trip naar Indonesië, besloot ze een actie te beginnen. Daarmee heeft ze al 1070 euro opgehaald en onderweg heeft ze veel plastic ingezameld! “Vooral luiers en honderden slippers kom ik tegen op het strand!”

Het was eigenlijk het plan van Julia om op een zeilboot rond te varen en op zoek te gaan naar golven. Tijdens het zeilen zou ze plastic uit het water vissen. Helaas liep dat iets anders. Na een paar dagen hield de boot er namelijk mee op! Maar, Julia liet zich niet uit het veld slaan. Ze ging verder over land, per scooter!

Eind vorig jaar reisde ze al af naar Indonesië, met het doel om zo min mogelijk plastic te verbruiken tijdens haar reis. “De grootste uitdaging was het vinden van water. Uit de kraan kun je het niet drinken, en alles komt in plastic flessen!” Uiteindelijk was de oplossing om een gallon van 19 liter water te kopen, waarvoor je een kleine borg betaalt. Na gebruik kon deze weer worden teruggebracht naar de winkel en werd deze weer hergebruikt. “Een tip voor toekomstige reizigers naar Indonesië!”

Er stond een tweede reis op de planning waarmee ze per zeilboot zou gaan reizen en ook dit keer wilde ze iets doen. Ze ontdekte de organisatie Merah Putih Hijau (MPH) Bali. Een kleinschalige organisatie dat zich inzet voor de lokale gemeenschap en voor duurzame afvalinzameling en verwerking op Bali en besloot geld in te zamelen. Daarnaast verzamelt ze het plastic wat ze op haar reis tegenkomt.

Tijdens dat inzamelen komt Julia genoeg gekke dingen tegen. “Ik vond de helft van een plastic pistooltje, maar ook veel naalden en plastic tandenborstels. In het water zie ik vooral snoepverpakkingen, plastic tasjes en laatst zwom ik onder een golf door en greep ik letterlijk met mijn handen in een visnet. Als je er eenmaal op let kan je het niet meer ontzien.”

Lees meer over Julia’s project op haar website of bekijk een filmpje.

Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Strandtent Solbeach in Scheveningen
Strandtent Solbeach in Scheveningen
Geen wegwerpplastic meer op dit terras
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Vakkenvuller Katja had een goed idee
Miljoen minder plastic tasjes bij afval Kruidvat
Plastic in het plasticmonster
Plastic in het plasticmonster
Livia zamelt plastic in op haar kantoor
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Een echte milieuactivist
Familie maakt stranden schoon
Familie maakt stranden schoon
Ze reizen door Europa met een camper
Marcel ruimt plastic flesjes op
Marcel ruimt plastic flesjes op
Op weg naar huis vindt hij veel plastic afval
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Auke-Florian instagramt over plastic bekertjes