Kitesurfer in actie tegen plastic afval en olieresten in Braziliaans surfparadijs
Als het maar een beetje waait dan is de 28-jarige Roderick Pijls uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk op het water te vinden. Hij is helemaal ‘hooked’ aan kitesurfen zoals hij het zelf noemt. Als professioneel kitesurfer heeft hij een speciale band met de zee. Met foto’s en video’s op zijn social media kanalen laat hij de schoonheid van de natuur zien. “Ik wil mensen graag op een positieve manier raken. Dan zijn mensen hopelijk eerder geneigd om zich in te zetten voor een mooie, schonere wereld.”
Maar soms kun je niet alleen de schoonheid laten zien. Zoals op het moment dat hij de paradijselijke witte stranden in het noordoosten van Brazilië zag die besmeurd zijn met aangespoelde olie. Vanuit Brazilië nam Pijls direct contact op met het Wereld Natuur Fonds, want hij wilde dit verhaal vertellen.
Downwinders langs de kust van Cumbuco
Hij was geschrokken en verdrietig door wat hij had gezien in kitesurfparadijs Cumbuco. Vanuit dit plaatsje begeleidde hij een groep kitesurfers tijdens een 350 kilometer lange trip langs de schitterende kust. “Met KiteActive organiseer ik regelmatig downwinders. We surfen dan over een afstand van 350 kilometer langs de kust met de wind in je rug. Ik begeleid de groep en zorg normaal gesproken voor een geweldig avontuur. Dat ging dit keer anders dan de bedoeling was! Onderweg kreeg ik een telefoontje dat er langs ons traject olieresten aan land spoelden.
Olie en plastic afval
In eerste instantie zagen we alleen een paar oliespetters op de plank, maar later zagen we ook enorme dikke klodders olie op het strand. Kilometers achter elkaar. Een vreselijk gezicht!”. Pijls was er enorm van onder de indruk. Alsof het niet erger kon zag hij zowel in zee en op de stranden ook behoorlijk veel plastic afval. “We hebben op het strand bij onze accommodatie in Cumbuco met z’n allen een clean-up gedaan. Dat is wel het minste wat we konden doen!”
Collega’s van WWF in Brazilië noemen het de grootste olievlek uit de geschiedenis van het land. Eind augustus werd de olie voor het eerst ontdekt. WWF heeft noodhulp gestuurd. Inmiddels is al ruim 2.000 kilometer kustlijn getroffen. Honderden zeedieren, zoals schildpadden, walvissen, dolfijnen, schaaldieren en koralen zijn besmeurd met olie. De lokale economie, die afhankelijk is van toerisme zoals kitesurfers en visserij dreigt ernstige gevolgen te ondervinden.
Door deze ervaring heeft de kitesurfer besloten om volgend jaar een speciale Ocean Cleanup te organiseren. Tijdens een downwinder gaan de deelnemers plastic afval uit zee halen. Go Roderick! Op zijn site komt meer informatie over deze speciale trip.
Wat doen anderen?
Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.