rPET in het Amsterdamse Bos

Middenin het Amsterdamse Bos bevindt zich het Bostheater. Het is een magische plek om te ‘bewonderen en verwonderen’ zoals de organisatie van de openluchtconcerten het zelf benoemt. Daar hoort geen wegwerpplastic bij en dus werd de Stichting CircularPET gevraagd om de organisatie – en tevens ook het Bostheater zelf dat daar in de zomer theatervoorstellingen geeft - te adviseren en begeleiden in hun overgang naar een duurzamer alternatief voor hun plastic wegwerp bekertjes.

Liever geen statiegeld

De concerten worden jaarlijks in de zomermaanden door Live At Amsterdamse Bos georganiseerd. Het publiek komt echt voor de artiesten die optreden en de sfeer is er altijd geweldig. Omdat de drankjes vooral in de tussenpauzes worden besteld is het belangrijk dat er snel geserveerd kan worden, een reden voor de organisatie om liever niet te werken met statiegeld. Het gebruik van hardcups werd overwogen maar gelet op de relatief lage omzetten en het ontbreken van de mogelijkheid om de bekers ter plaatse te spoelen bleek het werken met recyclebaar PET plastic de ideale oplossing.

 

Alle bekers vervangen door rPET

Hiertoe zijn alle bekers vervangen door rPET bekers en over het gehele theater verspreid zijn gescheiden afvalkokers en afvalbakken geplaatst. Op de social media werden de bezoekers al erover geïnformeerd. Organisator – en presentator - van Live At Frenk Wiersma gaf voorafgaand aan de verschillende optredens het publiek nog de instructie mee dat de bekertjes echt gescheiden in de juiste bakken moesten worden gedeponeerd.

 

90% terug ingeleverd

Bezoekers van het Bostheater hebben hier goed gehoor aan gegeven en heel netjes hun bekertjes in de bestemde kokers, plasticbakken of bij de bar ingeleverd. Dit is zo goed gegaan dat bij weging gebleken is dat 90% van het ingebrachte plastic materiaal terug ingenomen is. Dankzij de hoge zuiverheidsgraad van het ingezamelde materiaal heeft achteraf geen extra sortering hoeven plaatsvinden en is het plastic direct weer voor 100% gerecycled tot nieuwe rPET grondstof voor nieuwe rPET producten.

 

Personeel en gasten helpen met het inleveren van de rPet bekers


Veel positieve reacties

De organisatie was tevreden over het project, eventmanager Jildou Douma zegt hierover het volgende: “We hebben vanaf het eerste moment ontzettend veel positieve reacties gekregen op onze communicatie hierover. Het wordt duidelijk gewaardeerd en we merkten ook dat sommige mensen in het publiek anderen erop gingen aanspreken om mee te doen. Kinderen vonden het ook leuk om de bekers te verzamelen en in de kokers te stoppen. De ervaring van het Bostheater bij hun voorstellingen is ook positief geweest. Al met al wat ons betreft dus een geslaagd project!”

Organiseer jij ook een evenement waar grootverbruik van plastic bekers wordt verwacht, informeer dan naar de mogelijkheden om met rPET te gaan werken via info@circularpet.nl.

Wat doen anderen?

Lees hieronder meer inspirerende verhalen van mensen die hun plasticverbruik verminderen.

Surfen tegen plastic
Surfen tegen plastic
Julia ruimt plastic op in Bali
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Leidens Ontzet zonder wegwerpbekertjes
Auke-Florian instagramt over plastic bekertjes
Plastic in het plasticmonster
Plastic in het plasticmonster
Livia zamelt plastic in op haar kantoor
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Lilly en de Plastic Pick-Up campagne
Een echte milieuactivist
Trashpackers.org
Van backpacker naar Trashpacker
Van backpacker naar Trashpacker
Wat begon met een ‘clean up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide uit tot een organisatie genaamd Trashpackers.
Familie maakt stranden schoon
Familie maakt stranden schoon
Ze reizen door Europa met een camper
Marcel ruimt plastic flesjes op
Marcel ruimt plastic flesjes op
Op weg naar huis vindt hij veel plastic afval